Què fa tan especials els vins blancs amb criança passats per fusta?
Els vins blancs amb criança passats per fusta no són tan comuns com els vins negres amb criança. Hi ha el mite que els vins blancs només es poden consumir durant l’any després d’elaborar-se. Això, és cert quan parlem de vins blancs joves i aquí és on entren en joc els vins blancs amb criança. Uns vins molt especials que et captiven un cop els tastes.
En aquest article t’explico les característiques que fan dels vins blancs amb criança en fusta una elecció ideal per aquells que volen viure noves aventures sensorials.
Com és el procés d’elaboració?
Per posar-te en context, perquè un vi sigui considerat un vi de criança ha de passar entre 6 i 12 mesos en bota. Ara, veiem amb una mica més de detall com es fa aquest procediment.
La criança en fusta és un procés que implica emmagatzemar el vi en botes de roure francès o altres fustes nobles durant un període de temps específic. Aquest procés no només permet al vi madurar i desenvolupar-se amb més elegància, sinó que també li atorga més complexitat, pel que fa a les aromes i el sabor.
Les botes de roure francès, per exemple, aporten notes com ara vainilla, espècies i fins i tot un toc de torrat (Aquí et parlo de les aromes dels vins) als vins, depenent del temps de criança.
☝🏻 A la Cooperativa vam ser dels cellers pioners a la DO Montsant a elaborar un vi blanc amb aquestes característiques, és a dir, un blanc que no fos jove, sinó amb fusta.
Característiques dels vins blancs amb criança passats per fusta:
Si tastes un vi blanc amb criança i el compares amb un de jove, sense dubte notaràs les diferències. La criança, tant en vins blancs com en vins negres, aporta als vins unes característiques úniques. A continuació, t’explico les característiques principals.
- Més complexitat aromàtica: Els vins blancs amb criança en fusta són coneguts per la gran quantitat d’aromes que ofereixen. A mesura que el vi reposa en les botes, absorbeix aromes de fusta que s’entrellacen amb les notes del raïm. Això, dona lloc a vins blancs amb un gran ventall d’aromes.
- Més cos i estructura en boca: Un altre aspecte distintiu és l’estructura en boca dels vins blancs amb criança en fusta. Aquest procés no només suavitza els tanins i redueix l’acidesa, sinó que també augmenta la complexitat i la profunditat del vi. El resultat és un vi amb una textura sedosa i un cos que envolta la boca amb elegància.
- Aguanten més temps: Els vins blancs amb criança tenen la capacitat d’envellir millor i, fins i tot, algun, millorar amb el temps. Això fa que els puguis tenir guardats a casa durant anys sense que es facin malbé.
Aquí tens un article per saber com emmagatzemar un vi blanc correctament.
☝🏻 És cert que els vins blancs amb criança acostumen a tenir uns preus més elevats a causa que necessiten un procés d’elaboració més llarg i complex i, a més, el raïm amb el qual s’elaboren és de la màxima qualitat. També, la qualitat d’aquest tipus de vins blancs és molt més alta.
L’Esparver Blanc, un vi blanc amb criança passat per fusta que no et deixa indiferent.

Un dels nostres vins més top és l’Esparver Blanc. És un monovarietal de garnatxa blanca, una de les nostres varietats blanques autòctones més excepcionals, i prové de vinyes velles cultivades en sòls de pissarra, característics de la comarca.
Aquest vi blanc fa una criança de 10 mesos en botes de roure francès. Aquest procés ajuda a preservar les característiques distintives de la garnatxa blanca.
D’aquest vi només en produïm 1.100 ampolles, així que, si vols tastar un vi blanc criança amb tot el caràcter de la DO Montsant, l’has de triar.
És un vi blanc intens, fresc i persistent en el qual predominen les aromes florals i cítriques.
Aquí pots trobar 3 maridatges elegants amb l’Esparver Blanc.