Continguts

4 passos per entrenar l’olfacte per fer un tast de vins

Com bé sabràs, al món del vi, l’olfacte és essencial. És a través d’aquest sentit on percebem les àmplies gammes d’aromes que tenen els vins, per tant, és important entrenar-lo per poder gaudir al màxim d’un tast de vins. No et pensis que això només ho saben fer els sommeliers, qualsevol de nosaltres podem fer exercicis per millorar la nostra capacitat olfactiva. En aquest article et vull donar alguns consells per millorar el teu sentit de l’olfacte i que puguis fer un tast de vins com si fossis un professional.

1. Familiaritza’t amb les diferents aromes del vi

Abans de res, has de saber que les aromes d’un vi es poden classificar en 3 grups: les primàries, les secundàries i les terciàries. A la imatge pots veure d’on procedeix cada grup d’aromes.

Comença identificant i associant aromes habituals al món del vi: fruites (cirera, nabiu o préssec), espècies (com la vainilla o el pebre), notes florals (roses, liles) i aromes com de terra o sotabosc. Això et permetrà reconèixer més fàcilment els perfils aromàtics dels vins.

Per tal de conèixer millor les aromes que es poden trobar en el vi, et donaré una eina molt útil tant per a principiants com per a experts: la roda de les aromes.

Per què el vi fa olor de fruits si no té fruits vermells?

El nostre olfacte el que percep són molècules i les olors són la barreja d’aquestes molècules. Quan s’elabora el vi es formen certes molècules, algunes estaven presents al raïm, altres es desenvolupen amb el temps, la fermentació o la temperatura. Aquestes molècules també es poden trobar en fruits vermells, vainilla, roses o altres ingredients. És per això que el nostre cervell, en olorar un vi, reconeix certes aromes que no s’esperen.

2. Entrena la teva memòria olfactiva

Desenvolupar una bona memòria olfactiva és clau per saber tastar els vins. La memòria olfactiva es defineix com la capacitat de recordar les olors. Es tracta d’associar una aroma i un record o una emoció.

Primer de tot, hem de captar l’aroma per identificar-la i diferenciar-la de les altres. Després, durant la fase de percepció, el nostre cervell interpreta i representa de forma subjectiva aquella aroma. Aquesta informació es processa, primer de forma emocional i després de forma conscient (associació).

Aquest procés farà que recordem una vivència del passat relacionat amb aquesta aroma. Finalment, aquest procés de memòria olfactiva conclou amb l’emmagatzematge d’aquesta informació que pot estar influïda pel context i les característiques personals.

Així doncs, pots practicar aquesta habilitat olfactiva mitjançant exercicis de memorització d’aromes o fins i tot utilitzant jocs de memòria olfactiva.

Per exemple, si veus que a la fitxa de tast d’un vi posa que té aromes a fruits vermells o a violetes, olora uns quants cops un pot de fruits vermells o unes violetes i, al cap d’una estona, torna a ficar el nas a la copa.

Saps què? L’ésser humà és capaç de diferenciar fins a 10.000 olors i la memòria olfactiva es construeix durant tota la vida.

3. Fes un tast de vins a cegues

Aquesta és una bona manera de posar a prova les teves habilitats olfactives i una activitat divertida per fer en companyia. Demana a algú que prepari dues o tres mostres de vins diferents sense que tu sàpigues quins són i intenta identificar les seves aromes. Finalment, per saber si n’has encertat alguna, mira’t les fitxes de tast de cada vi. Si no n’has encertat cap, no t’atabalis, és pràctica i molta paciència.

Saps què? No existeix un vi igual d’un any a l’altre. Si tastes el mateix vi d’anyades diferents, veuràs que tenen aromes i un sabor diferent.

4. Amplia el teu vocabulari d’aromes

Si has anat a algun tast de vins o t’has llegit una fitxa de tast d’algun vi, t’hauràs adonat que hi ha una forma especial de descriure les aromes. De vegades, intentar reconèixer i descriure una olor pot ser difícil i, això, passa perquè et falta vocabulari. Així doncs, intenta trobar paraules que et serveixin per comunicar l’aroma que estàs sentint.

Una forma per identificar les aromes és conèixer les famílies d’aromes, que és una classificació senzilla i clara en la qual es classifiquen les aromes més importants que pots trobar en un vi. Així doncs, quan intentis trobar una aroma, en lloc de buscar exactament el què és i desesperar-te perquè no ho saps, busca primer a la família que pertany.

Descarrega’t aquí la guia de les famílies d’aromes.

Posa aquests consells a la pràctica

Ara ja saps quins passos has de seguir per entrenar el teu olfacte i fer un tast de vins com un veritable winelover. Aprendre a reconèixer les aromes d’un vi no només millorarà la teva experiència de tast, sinó que t’ajudarà a comprendre i apreciar més els vins.

I per ajudar-te a millorar les teves habilitats olfactives, et deixo un lot de 2 ampolles de l’ÈTIM L’Origen, però d’anyades diferents.

Seràs capaç de trobar les diferències?

Login

Dies
Hores
Minuts
Segons