Continguts

L’Esparver Negre, el millor regal ets tu

Un altre any que ha passat volant i ja tornem a tenir aquí l’esperat Nadal. Els carrers s’il·luminen, els centres comercials s’omplen i les cases agafen color. El Nadal ens recorda el final d’un altre any, de tot el que deixem enrere i del que realment és important per a nosaltres. Són uns dies per ajuntar-nos i compartir temps amb les persones que estimem, per compartir rialles, anècdotes i desconnectar del dia a dia.

És una època de l’any per donar gràcies pel que tenim i per sentir-nos afortunats. És una època per fer-nos regals i, sobretot, el regal més gran que podem donar: temps. Tot i que durant l’any costa retrobar-se, durant aquests dies festius no hi ha excusa per no fer-ho, al revés, ens retrobem amb totes les ganes del món.

I com cada Nadal, volem que el gaudeixis com mai, que agraeixis a la vida el temps amb la teva família i el comparteixis de la millor manera: amb un ÈTIM L’Esparver Negre, un vi digne de ser a la taula de Nadal, que us acompanyarà i us alegrarà encara més el menjar. En aquest article t’ho explico tot d’aquets vi perquè vegis perquè és un imprescindible als àpats d’aquestes festes.

L'Esparver Negre

Un vi que és un regal

Durant els dinars de Nadal el vi no pot faltar i L’Esparver Negre a taula encara menys. Aquest vi negre amb tot el caràcter de la DO Montsant està fet per gaudir-lo en ocasions especials com aquestes i per compartir-lo amb la gent que estimes.

Així doncs, et parlaré d’ell perquè el coneguis una mica millor i veuràs perquè és el vi idoni per ocasions especials com aquesta.

Eric Lahon i la Cooperativa Falset Marçà

Un vi d’autor amb molta història

L’Eric Lahon és un pilar important de la Cooperativa, ja que és l’autor de vins com L’Esparver Negre, L’Esparver Blanc i la gamma de vins Lou.

La relació d’Eric Lahon amb el món del vi ve de lluny. El seu pare, Chevalier de Tastevin a la Borgonya, va ser qui li va ensenyar la passió pels vins d’aquesta regió francesa de ben jove. Tant que ell, als 18 anys, ja formava part també d’aquest selecte grup de grans “connaisseurs du vin”.

La vida el va portar a Catalunya, on es va instal·lar professionalment. Però la seva passió pel vi no el va deixar d’acompanyar mai. Va ser l’impulsor i el responsable de la secció de vins del Club de La Vanguardia durant 4 anys, la qual cosa li va permetre conèixer els millors vins de l’Estat Espanyol i Portugal.

Durant aquests anys va començar la seva relació amb la Cooperativa Falset Marçà, primer presentant els nostres vins als membres del Club La Vanguardia i posteriorment també col·laborant comercialment amb el nostre celler.

El seu immens bagatge com a tastador i coneixedor finalment el va impulsar a tenir la seva pròpia vinya. Com diu ell mateix “després de tastar i parlar durant tants anys de vi, sentia la necessitat de poder expressar allò que el vi és per a mi”. Així va ser com va adquirir unes vinyes a la zona de la DO Montsant (amb garnatxa blanca, garnatxa negra i carinyena) i la col·laboració amb el nostre celler es va anar estrenyent, fins al punt que hem enfortit la relació amb la gamma de vins Lou i hem començat una nova aventura amb els vins premium L’Esparver.

Com s’elabora L’Esparver Negre?

L’Esparver Negre és un vi dels més top de la Cooperativa i, per tant, el raïm prové d’algunes de les millors finques, esperem que estigui al punt de maduració òptima per veremar-lo i entrar-lo al celler. Aquest vi és un cupatge de carinyena, garnatxa i syrah.

Un cop aconseguim aquest punt de maduració, entrem el raïm i fem la vinificació de les varietats per separat, cada una la posem en tines de 2.000 kg i deixem que fermenti a una temperatura controlada de 24ºC.

Un cop passat aquest temps de fermentació, ajuntem les varietats abans d’entrar el vi a la bota, on reposa entre 12 i 18 mesos. Tot i això, deixem una bota a banda amb cada varietat separada per incorporar la millor d’elles al cupatge final i així potenciar aquest vi tan especial. L’Esparver Negre passa mínim un any en ampolla abans de comercialitzar-lo.

Tast de l'Esparver Negre

Un vi negre de la DO Montsant extraordinari

Com ja t’he dit, L’Esparver Negre és un dels nostres vins premium i per comprovar-ho la millor manera és tastant-lo. Et faig cinc cèntims de com és aquesta experiència sensorial que viuràs.

Primer de tot, veuràs que té un color granat fort que demostra la potència d’aquest vi. Després, si l’olores notaràs les seves aromes de fruites del bosc i florals, seguides d’espècies com ara el clau, la canyella i la vainilla. També, si et concentres, pots trobar les aromes de torrats i fumats que són conseqüència del llarg temps que passa dins la bota.

Com que no és un vi jove és convenient deixar-lo respirar una mica, llavors podràs trobar els tons minerals i les fragàncies balsàmiques. És d’aquells vins que van evolucionant a la copa i que a cada glop et sorprèn encara més.

Per últim, quan el tastis veuràs que és un vi carnós, amb molt volum i untuós. Tot i això, no és un vi d’aquells que costen d’empassar, sinó que els seus tanins cremosos fan que tingui un pas per boca fi i elegant. A més, té un punt ideal d’acidesa que li aporta frescor i està molt ben integrada.

Et recomanem consumir-lo a una temperatura d’entre 14 i 16ºC i decantar-lo una hora abans per tal que es despleguin totes les seves aromes.

Com maridar l'Esparver Negre

Un vi digne de la taula de Nadal

L’Esparver Negre és d’aquells vins que milloren acompanyats d’un bon plat, per això és el vi ideal per posar a la taula de Nadal i gaudir-lo mentre el marides amb plats clàssics nadalencs com poden ser els canelons o els rostits.

 

 

Et deixo per aquí algunes idees de maridatges per gaudir encara més de la seva companyia:

  • Carns vermelles, rostides o a la graella.
  • Carns de caça estofades, com el porc senglar o el cabirol.
  • Guisats de pollastre o conill cuinats amb herbes aromàtiques.
  • Fricandó amb bolets.
  • Formatges curats i, preferiblement, els d’ovella.
  • La sopa de Nadal amb galets i pilotes també li queda la mar de bé. I per si t’atreveixes… Marida aquest plat amb l’ÈTIM Ranci.

Així, doncs, ja veus que és un vi perfecte per acompanyar plats d’hivern i nadalencs, per això és una gran opció per posar-lo a taula durant aquestes festes.

Una recepta per acompanyar L’Esparver Negre aquest Nadal

Si t’ha tocat cuinar vull donar-te alguna idea per fer aquest dinar de Nadal i, si no, per algun dia que tinguis convidats i vulguis sorprendre’ls acompanyant aquest plat amb L’Esparver Negre.

Melós de vedella 

Ingredients per a 4 persones:

Procediment:

  1. El primer pas és tallar els vegetals. Pelem la pastanaga i la tallem a trossets ben petits. Pelem la ceba i la piquem a trossos ben petits. Podem tallar-la estil brunoise. Piquem també els 2 grans d’all. Reservem.
  2. En una cassola posem un rajolí d’oli d’oliva i deixem el foc alt. Quan l’oli estigui calent, posem una mica de sal i pebre negre a les galtes de vedella i les posem dins la cassola a foc alt. Deixem cuinar un minut per banda. El foc alt serveix perquè mantingui la sucositat de dins. Passats els 2 minuts (un per banda) reservem.
  3. Abaixem el foc i afegim l’all durant 1 minut. Seguidament afegim els trossos de pastanaga i ceba. Ho remenem tot bé i deixem que es cuini a foc fluix.
  4. Quan la verdura ja estigui feta (uns 10-15 minuts aproximadament) afegim la cullerada de farina o maizena, la qual donarà espessor a la salsa que prepararem. Ho barregem tot bé i deixem cuinar 2-3 minuts més.
  5. Pugem la potència del foc (de foc suau a foc mitjà-alt) i afegim el got de ranci o de vi negre. Remenem una mica i deixem que s’evapori l’alcohol del vi, uns 2 minuts aproximadament.
  6. Passats aquests dos minutets afegim el caldo de carn i barregem bé amb tots els ingredients. En aquest punt podem també posar-hi les herbes o fulles aromàtiques. Normalment jo utilitzo romaní i farigola.
  7. Ara podem batre bé tots els ingredients per a obtenir una salsa líquida. Afegim les galtes de vedella que havíem reservat prèviament fins que quedin submergides.
  8. Posem el foc ben suau, tapem l’olla i deixem cuinar durant unes 3 hores. Si ho prefereixes pots fer-ho amb olla exprés. El temps aproximat és de 40-45 minuts. És important anar controlant l’estat de la salsa i de cocció de les galtes. L’objectiu és que la salsa quedi espessa i les galtes ben tendres.
  9. Un cop estigui la salsa i la carn al seu punt, apaguem el foc i servim.

Ja només queda gaudir d’aquest exquisit melós de vedella ben tendre i saborós amb una copa de L’Esparver Negre i la millor companyia. Podem acompanyar aquest plat amb una mica de puré de patata o moniato. Exquisit!

Els millors moments per gaudir de l’Esparver Negre

L’Esparver Negre no és un vi per obrir-lo en qualsevol moment. Per gaudir al màxim d’aquest vi ho has de fer amb la millor companyia, en ocasions especials i en les que hi hagi un bon tiberi. És d’aquells vins que acompanyen els dinars, els fan més divertits i exquisits. Nadal o el Cap d’Any són un bon exemple per treure aquest vi, les celebracions amb les persones que estimes és el que millor li queda a aquest vi negre. La seva presència ajuda a crear una atmosfera càlida i acollidora, ideal per compartir rialles i històries amb aquells que estimes.

El Cap d’Any també és un moment ideal per portar-lo, ja que són moments de reflexió i alegria, i L’Esparver Negre s’hi complementa a la perfecció. Amb cada glop, es pot brindar per un nou començament i per tots els bons moments que l’any vell ha portat. És un vi que no pot faltar en una ocasió especial, ja que és digne d’estar en aquells moments on es creen els millors records.

Compra l'Esparver Negre

I gaudeix al màxim de les festes de Nadal

Si encara no has trobat el vi perfecte per aquestes festes, no busquis més que aquí el tens. Un vi amb la presència necessària per formar part de la bonica taula de Nadal. És el regal perfecte per acompanyar els àpats d’aquestes festes i sorprendre’t. Deixa que un vi amb la força de L’Esparver Negre sigui el convidat imprescindible per als dies més especials i que sigui testimoni dels millors moments de l’any amb família.

Login