Una recepta per acompanyar l'Esparver Negre
Melós de vedella
Ingredients per a 4 persones:
- 4 galtes de vedella
- 1 cullerada de farina (o maizena)
- 1 ceba gran
- 2 grans d’all
- 1 pastanaga
- 250 mil·lilitres de caldo de carn
- 1 got d’ÈTIM Ranci (o vi negre com l’ÈTIM el Joc)
- Fulles aromàtiques (romaní, farigola, llorer…)
- Oli d’oliva verge extra ÈTIM
- Pebre negre
- Sal
Procediment:
- El primer pas és tallar els vegetals. Pelem la pastanaga i la tallem a trossets ben petits. Pelem la ceba i la piquem a trossos ben petits. Podem tallar-la estil brunoise. Piquem també els 2 grans d’all. Reservem.
- En una cassola posem un rajolí d’oli d’oliva i deixem el foc alt. Quan l’oli estigui calent, posem una mica de sal i pebre negre a les galtes de vedella i les posem dins la cassola a foc alt. Deixem cuinar un minut per banda. El foc alt serveix perquè mantingui la sucositat de dins. Passats els 2 minuts (un per banda) reservem.
- Abaixem el foc i afegim l’all durant 1 minut. Seguidament afegim els trossos de pastanaga i ceba. Ho remenem tot bé i deixem que es cuini a foc fluix.
- Quan la verdura ja estigui feta (uns 10-15 minuts aproximadament) afegim la cullerada de farina o maizena, la qual donarà espessor a la salsa que prepararem. Ho barregem tot bé i deixem cuinar 2-3 minuts més.
- Pugem la potència del foc (de foc suau a foc mitjà-alt) i afegim el got de ranci o de vi negre. Remenem una mica i deixem que s’evapori l’alcohol del vi, uns 2 minuts aproximadament.
- Passats aquests dos minutets afegim el caldo de carn i barregem bé amb tots els ingredients. En aquest punt podem també posar-hi les herbes o fulles aromàtiques. Normalment jo utilitzo romaní i farigola.
- Ara podem batre bé tots els ingredients per a obtenir una salsa líquida. Afegim les galtes de vedella que havíem reservat prèviament fins que quedin submergides.
- Posem el foc ben suau, tapem l’olla i deixem cuinar durant unes 3 hores. Si ho prefereixes pots fer-ho amb olla exprés. El temps aproximat és de 40-45 minuts. És important anar controlant l’estat de la salsa i de cocció de les galtes. L’objectiu és que la salsa quedi espessa i les galtes ben tendres.
- Un cop estigui la salsa i la carn al seu punt, apaguem el foc i servim.
Ja només queda gaudir d’aquest exquisit melós de vedella ben tendre i saborós amb una copa de L’Esparver Negre i la millor companyia. Podem acompanyar aquest plat amb una mica de puré de patata o moniato. Exquisit!