Continguts

No et creuràs tot el que l’oli d’oliva verge extra pot fer per a tu.

Mil i una raons per consumir Oli d’Oliva Verge Extra i no caure en imitacions de pa sucat amb oli.

Saps aquella sensació quan agafes una llesca de pa i amb el setrill li fas una carretera d’oli per damunt?

Que quedi ben molla.

I li poses una mica de sal maldon.

I cap a la boca.

Aquesta és una d’aquelles sensacions que ens omplen la boca i ens fan gaudir tinguem l’edat que tinguem.

És una sensació que ens transporta al calaix dels nostres records, quan l’àvia o la mare ens preparaven una llesca de pa torrat a la vora del foc.

Potser llavors no li donàvem tanta importància a l’oli que ens posaven, però avui dia sabem i valorem la importància de fer servir un oli de qualitat per preparar-nos una cosa tan simple com un pa amb oli.

Un rajolí d’oli d’oliva verge extra és el que marca la diferència als nostres plats i és el referent a la cuina de la cultura gastronòmica mediterrània.

Un plat de carn, peix a la planxa o unes verdures al vapor, una amanida i fins i tot algunes postres són àpats molt més bons amb un bon raig d’oli d’oliva verge extra.

Si ets dels qui gaudeix sucant fins a l’última gota d’oli del plat, aquest article t’interessa.

T’ho explico tot sobre l’oli d’oliva verge extra, des de la història i el procés d’elaboració fins a tots els beneficis que pot tenir aquest oli per a la teva salut.

Està per sucar-hi pa … i millor si és verge extra!

Comencem amb una mica d'història.

Per entendre una mica com l’oli d’oliva verge extra s’ha convertit en el tresor que és avui dia, et faig cinc cèntims de la seva importància al llarg de la història.

Per parlar de la història de l’oliver i de l’oli d’oliva cal anar molts i molts anys enrere.

 

Algunes històries que mai t’han explica’t sobre les oliveres i l’oli d’oliva

Per exemple, el Cavall de Troia que tots coneixem (encara que sigui per la pel·lícula protagonitzada per Brad Pitt) va estar construït amb fusta d’oliver.

El poeta Homer, que ja pressuposava els beneficis de l’oli d’oliva verge extra, va ser el primer a referir-s’hi com a “or líquid”, la qual cosa s’ha confirmat al segle XXI amb evidències científiques.

Plató, conegut filòsof i deixeble de Sòcrates, feia les seves classes magistrals a sota d’un oliver centenari.

A la religió cristiana, Jesús el van rebre amb branques d’oliver.

Des de l’antiga Grècia, a l’antic Egipte, passant per l’Imperi Romà i l’Edat Mitjana, l’oliver i l’oli d’oliva hi han estat presents.

Són molts els mites en què l’oliver hi és present com a símbol de victòria o de benedicció.

L’oli d’oliva, juntament amb el vi i els cereals, ha estat un dels pilars de l’economia i l’alimentació de tota la zona mediterrània, d’aquí ve el nom de la tríada mediterrània.

 

Quin origen té l’oli d’oliva?

L’origen de l’oli d’oliva es troba a les costes del llevant mediterrani, a Síria, Palestina, Líban i Israel. Va ser en aquestes zones on es va començar a extreure oli de les olives silvestres.

En l’antic Egipte es va iniciar el cultiu d’olivers i es va començar a fer servir l’oli d’oliva, però no per la cuina, el feien servir per a cosmètica, aplicacions medicinals i usos religiosos.

L’aparició de l’oli d’oliva verge extra a Grècia va tenir lloc a Creta. A l’Antiga Grècia l’oli d’oliva era un símbol de distinció entre classes socials, només les més afavorides el consumien. Va ser en aquesta època quan s’inicien les rutes comercials de l’oli d’oliva pel mediterrani.

Els romans van conèixer els secrets dels grecs per elaborar l’oli d’oliva i els van optimitzar. Els avenços territorials i militars de l’Imperi Romà van fer que s’expandís el cultiu d’olivers.

 

Com feien l’oli l’oliva a l’antiguitat?

Al principi es trituraven les olives estrenyent les olives més madures per extreure’n el suc. Això es feia trepitjant-les o amb ajuda de sacs de roba on es colpejaven i amb ajuda d’aigua calenta s’extreia l’oli.

A l’època dels romans ja es comencen a utilitzar molins de pedra per trencar les olives i després les premsaven per extreure tot l’oli d’oliva possible.

 

Qui va introduir l’oli als Països Catalans?

Els olivers van a arribar a Catalunya amb els fenicis cap a l’any 1050 aC. però van ser els romans qui van omplir el nostre territori d’olivers i van incrementar la comercialització d’aquest.

Què és l'oli d'oliva verge extra?

I per què no ha de faltar mai a la teva dieta?

Ara que ja coneixem una mica la importància de l’oli d’oliva verge extra al llarg de la història, parlem de la qüestió que plantejava el títol d’aquest article: què pot fer per tu? Doncs molt, però anem pas per pas.

Tipus d’olis i per què l’oli d’oliva verge extra és el millor:

Quan anem al supermercat i volem comprar oli, veiem que n’hi ha de molts tipus i per saber triar el millor primer els hem de conèixer.

L’oli d’oliva, com el seu nom indica, prové de la fruita de l’oliva.

Dins de l’oli d’oliva, hi trobem els següents subtipus:

  1. Oli d’oliva verge: és el suc d’oliva obtingut per procediments mecànics (no químics), igual que el verge extra, però no té el nivell d’excel·lència de l’”extra”.
  2. Oli d’oliva verge extra (OOVE): és l’oli de més qualitat. Sense dubte, és el millor, ja que conserva totes les seves propietats, especialment de gust i aromes. És l’oli que produïm a la Cooperativa Falset Marçà.
  3. Oli d’oliva refinat: el denominem refinat ja que ha passat per diferents processos físics i químics. És el típic que et trobes a la prestatgeria del supermercat a un preu baix.
  4. Oli de pinyolada d’oliva: és l’oli que es treu de la pinyolada de les olives.
  5. I, per últim, un tipus d’oli poc conegut, però amb un gust i unes propietats úniques, és l’oli del raig.

 

L’oli del raig

Una altra joia del nostre territori

Es tracta, ni més ni menys, de l’oli del primer raig.

Suc d’olives natural, sense filtrar. És l’oli que s’extreu de les primeres olives que entren al molí. El fet de no passar per un procés de filtració fa que sigui més dens, verd i de sabor més fort i afruitat.

És ideal per a plats sense cocció. Amb una bona llesca de pa amb oli, amb xocolata o a l’amanida, és quan més en notaràs l’intens sabor.

L’oli del raig s’aconsella consumir-lo abans de la primavera, però si vols oli del raig per a tot l’any, més endavant t’explico com conservar-lo per poder gaudir d’aquest tresor fins i tot al mes d’agost.

Quins beneficis té l’oli d’oliva verge extra per a la teva salut?

Com he dit abans, ja Homer, el poeta, es va adonar de les propietats que tenia aquest “or líquid”. I, durant tots els anys posteriors, han estat molts els estudis científics que han corroborat aquesta creença.

Els beneficis que ens aporta l’oli d’oliva verge extra a la nostra salut són moltíssims. Per això és un “must have” a la teva dieta:

  • Per començar, parlem de totes les vitamines que ens aporta (vitamina A, D, E i K: te’n dic quines són per si de cas ets un entès en temes nutricionals).
  • Si vols tenir sempre una pell radiant i evitar que et surtin arrugues (alguna en sortirà, és llei de vida, però menys), posa oli d’oliva verge extra als teus plats.
  • És un gran aliat per a reduir el risc de patir infarts i altres malalties cardiovasculars.
  • S’ha demostrat que té efectes protectors sobre alguns tipus de càncer.
  • Per les persones amb una tensió arterial alta també és de gran ajuda per reduir-la.
  • També contribueix a prevenir la diabetis, però també a reduir els nivells de glucosa en sang per a aquells que ja la pateixen.

 

L’oli d’oliva engreixa?

I per últim, parlem del mite “l’oli d’oliva verge extra engreixa”.

No parlaré d’altres olis d’oliva, em centraré en el que ens interessa.

Així doncs: No, l’oli d’oliva verge extra no engreixa.

Si et preocupes per portar una dieta “fit”, no deixis de fer servir a la cuina l’oli d’oliva verge extra.

Diversos estudis han demostrat no només que no engreixa, sinó que va bé per abaixar el pes ja que millora el procés digestiu i accelera el metabolisme. El greix que aporta l’oli d’oliva verge extra és vegetal, molt saludable i insaturat.

L’oli d’oliva no et donarà la vida eterna,

però sí que la farà més plena.

Tastem l'oli d'oliva verge extra ÈTIM

Un petit gran plaer

Si ets d’aquells que sap apreciar els petits plaers de la vida, segur que t’has adonat de la infinitat de matisos que té l’oli d’oliva verge extra.

El seu aroma, textura i sabor depèn molt de les varietats i del terreny on han crescut les olives.

Et faré una petita introducció al tast de l’oli d’oliva verge extra ÈTIM; però, si vols aprofundir-hi, mira’t el vídeo que trobaràs a continuació, on l’Eudald Salvat, tastador professional d’olis al panell de tast, t’explicarà molt millor com realitzar-lo.

El primer en què et fixaràs és el color. I sí, ens agrada que tingui aquest color d’or brillant, però em sap greu dir-te que això no té cap mena d’importància a l’hora de decidir com n’és de bo un oli.

Si t’hi has fixat alguna vegada, moltes ampolles d’oli són fosques per evitar que se’n vegi el color. I, quan fan tastos d’oli, els gots que fan servir els professionals són de colors foscos perquè no es tingui en compte el color a l’hora de valorar-los.

DEGUSTACIÓN TAST ACEITE OLI VIRGEN EXTRA

Ara, olora’l.

És una aroma agradable, intensa i amb uns matisos propis de la zona de producció. Si et concentres, trobaràs una lleugera aroma de tomaca, poma verda, herba fresca o gespa tallada.

I, per últim, tasta’l.

Les propietats gustatives de l’oli d’oliva verge extra ÈTIM estan ben distribuïdes entre l’amarg, el dolç i un lleuger toc de picant.

És un gust persistent, no passa desapercebut.

Si vols el kit sencer per tastar l’oli com si fossis un professional, a la Cooperativa Falset Marçà t’hem preparat tot el que necessites, aquí el pots aconseguir.

I després d’aquesta introducció al tast de l’oli d’oliva verge extra ÈTIM, et deixo en mans d’un professional:

Nota de tast de l’Oli d’Oliva Verge Extra ÈTIM amb l’Eudald Salvat

L'oli d'oliva verge extra ÈTIM

L’ànima d’un territori

Després d’aquesta introducció al món de l’oli d’oliva verge extra, és hora de parlar de l’oli que produïm a la Cooperativa Falset Marçà.

El que fa especial l’oli d’oliva verge Extra ÈTIM és el lloc on neix, el seu procés d’elaboració i la tradició que hi ha darrere. Els socis de la Cooperativa tenen una tradició familiar molt peculiar. Quan és temps d’anar a l’oliva, hi van amb la família i esmorzen al camp.

Un oli d’oliva verge extra amb identitat pròpia.

Més que una feina de camp és una tradició familiar.

L’oliva arbequina i la DOP Siurana

Qualitat i tradició

La varietat arbequina és considerada una de les millors del món, tant per la quantitat de producció com per la qualitat de l’oli que se n’extreu.

El nostre oli s’elabora a partir d’aquesta varietat. És resistent i s’adapta a diferents condicions de clima i sòl.

La seva capçada relativament petita fa que es pugui plantar més quantitat d’olivers en un terreny.

La DOP Siurana és la Denominació d’Origen Protegida que certifica els nostres olis i és la segona denominació d’origen d’olis d’oliva verge més antiga de l’Estat. Es va crear a finals dels anys 70 del segle XX arran de la necessitat de protegir i difondre les singularitats d’un oli extraordinari.

denominación de origen siruana priorat falset marça etim cooperativa

Des del 1979 , el Consell Regulador vetlla per la qualitat del producte i per la promoció del segell DOP Siurana. Així doncs, un oli amb certificació DOP Siurana és un oli qualificat d’excel·lent.

L’entorn idíl·lic on neixen les nostres olives arbequines

Entre les muntanyes de la Mola de Colldejou i la Serra de Montsant neixen les nostres olives.

Les muntanyes entre les quals es troben els nostres olivers actuen de pantalla: formen una mena de cassoleta que fa que la humitat, la xafogor i la temperatura els donin uns trets diferenciadors respecte a la resta dels olivers. Aquests factors fan que hi hagi una gran diferència entre les olives que neixen dins i fora del Parc Natural del Montsant, i les doten d’una qualitat excel·lent.

do montsant priorat falset marça etim cooperativa denominación de origen
Imatge de: joancapdevilavall.com

Com es fa l'oli d'oliva verge extra ÈTIM?

Després de parlar-te de tot el que pot fer l’oli per tu i d’explicar-te una mica d’on l’extraiem, només et falta saber com l’elaborem.

Tots consumim oli, però t’has preguntat alguna vegada com es fa?

Quins processos se segueixen des que es recull l’oliva fins que arriba a la teva llesca de pa?

Com es fa l’oli?

Al Molí de la Mola

Per ensenyar-te com és el procés de producció primer he de parlar-te del Molí de la Mola.

Per si no ho sabies, el lloc on s’elabora l’oli s’anomena molí. El nostre es troba a Marçà i des del 1927 ha estat en funcionament, tot i que la manera d’elaborar-lo ha evolucionat molt en comparació a com ho feien antigament.

Abans, l’oli s’anava decantant en unes bassetes: en una hi quedava l’aigua, i en l’altra, l’oli. S’anava traspassant de l’una a l’altra fins que quedava ben filtrat. Hi havia una bassa de seguretat per si s’escapava una mica d’oli, li deien la bassa dels inferns.

L’oli abans es produïa per a l’autoconsum i es guardava a les cases amb recipients de terrissa.

L’any 1997-98 es professionalitza l’elaboració de l’oli al Molí de la Mola i gràcies a l’impuls de l’IRTA i el seu sistema fa que els pagesos plantin més olivers als seus camps. A partir d’aquí, es comença a produir més oli, de més qualitat i la seva forma de produir-lo evoluciona de manera important.

L’Oriol Prats, el moliner de la Cooperativa Falset Marçà

El qui fa vi és enòleg, però saps com s’anomena l’encarregat de la producció de l’oli?

Moliner. El nostre es diu Oriol i el torna boig fer oli. Cada moliner té una manera d’elaborar-lo i un secret darrere. T’explicaré la seva manera de fer-ho, però el seu secret m’ha dit que no el puc desvelar.

El procés comença al camp tenint bona cura de les olives i de la seva recol·lecció.

Potser et pensaves que collir olives era feina fàcil i que el seu transport no porta maldecaps, però no és així. Amb les olives s’ha d’anar amb compte. No es poden posar en sacs, ni estar xafades i han de ser collides el mateix dia que es porten al Molí.

La qualitat de l’oli no depèn únicament de l’elaboració ni del terreny on neixen les olives, sinó de la cura que tenen els pagesos tant dels olivers com de la manera com les cullen i les tracten.

Quan arriben al molí, es netegen. Les fulles es treuen amb una ventadora i les olives s’emmagatzemen en unes tremuges, només durant uns minuts. Aquestes tremuges són recipients en forma de piràmide invertida i el que fan és deixar que les olives passin a poc a poc.

Olives caient a la tremuja

Aquí comença el procés. A continuació, les olives són transportades per un canal d’aigua perquè entrin netes i fresques a uns 16ºC més o menys. Com més fresca estigui l’oliva, millor.

Llavors les olives passen pel molí de martells. Ja et pots imaginar què passa en aquest moment del procés. Es xafen i es trituren, a això se li diu molturació. Les olives s’han de moldre el mateix dia que arriben per aconseguir la màxima qualitat i evitar que el fruit es deteriori.

Un cop triturades, entren a la batedora on es barreja la pasta obtinguda de la molturació. En aquest moment del procés, rau el secret de cada moliner. Un cop batut, es passa per la batedora horitzontal per separar el líquid del sòlid, és a dir la samsa (la pasta) i la part bruta que no serveix per a l’oli. Finalitzat aquest procés, és l’hora de la centrifugadora vertical, que separa l’oli de l’aigua.

Fins aquí és com s’elabora l’oli del raig.

Per elaborar l’oli filtrat, s’hi afegeixen un parell de processos més.

Un d’ells és el filtratge. S’ha de fer ràpidament per evitar que l’oli se separi de la pasta d’oliva i que estigui en contacte amb les aigües vegetals. En resum, separem l’oli de qualsevol altra partícula sobrant per tal que no surti cap defecte a l’oli. I així és com acaba el procés d’elaboració de l’oli d’oliva verge extra.

Com conservar l’oli d’oliva verge extra

i que conservi les propietats.

Aquesta sí que és una bona pregunta.

L’oli d’oliva verge extra no caduca, tot i que, si no es conserva adequadament, perd el gust i les propietats.

Et dono alguns consells perquè no et passi això:

  1. Evita la calor. Procura mantenir el teu oli en un lloc fresc i sec ja que, si és en un lloc calorós, pot fer que s’evaporin els diferents alcohols presents a l’OOVE i que es deteriori.
  2. Protegeix-lo de la llum. Intenta guardar l’oli en un lloc fosc o amb poca llum. Una altra opció per solucionar aquest inconvenient és comprar l’oli en un envàs de color fosc com els nostres formats d’ampolla i llauna.
  3. Procura mantenir l’envàs tancat. De no ser així, tots els antioxidants naturals que conté s’aniran reduint així com totes les propietats beneficioses per a la salut.
I l’oli del raig?

Com he dit anteriorment, l’oli del raig es recomana consumir-lo abans de la primavera. Però et donaré la solució per poder fer-te una amanida amb oli del raig al mes d’agost.

Congela’l.

Sí, tal com ho llegeixes. Fes un raconet al congelador i posa-hi una ampolla d’oli del raig. Quan el treguis, veuràs que el seu gust continua intacte. Ah, i les seves propietats també

Què pots fer amb l’oli d’oliva verge extra?

A banda d’assaborir-lo.

Suposo que no cal que et respongui aquesta pregunta. Òbviament, és un imprescindible a la cuina.

Refaig la pregunta: A part de cuinar-hi, què pots fer amb l’oli d’oliva verge extra?

Les utilitats de l’oli en són moltes, a part de millorar els teus plats, es pot fer servir per fer mascaretes per a la cara, sabó, espelmes, productes medicinals naturals…

Així que, si tens oli de l’any passat i el vols aprofitar, pots donar-li una infinitat d’usos.

I ara … 2 receptes on l’oli d’oliva verge extra marca la diferència. 

Et dono un parell de receptes que, fetes amb oli d’oliva verge extra, són més gustoses. 

Receptes amb oli d'oliva verge extra ÈTIM

Salsa de romesco
SALSA DE ROMESCO

 

Ingredients per a 6 persones:

  • 6 tomaques grans
  • 1 cabeça d’alls
  • 200 g d’ametlles torrades
  • 200 g d’avellanes torrades
  • 1 nyora
  • 50 ml de vinagre
  • 1 llesca gran de pa torrat
  • sal
  • 1 polsim de julivert
  • 1 litre d’OOVE ÈTIM

PROCÉS D’ELABORACIÓ:

  1. Escalda les tomaques i els alls a la brasa o als fogons i deixa-ho refredar.
  2. En un bol gran, posa-hi tots els ingredients menys l’oli.
  3. Tritura-ho amb el braç elèctric.
  4. Quan tindràs una pasta homogènia, ves afegint-hi l’oli a mesura que vas remenant-ho.
  5. Deixa la textura desitjada amb més o menys oli.

 

Apa!, ara ja hi pots sucar pa o tot el que vulguis!

PA AMB OLI, SAL I XOCOLATA

Aquesta segur que no la saps…

Una recepta tradicional on el nostre amic l’oli d’oliva verge extra marca la diferència.

Torna al passat assaborint-la.

Un clàssic que trobes en molts restaurants d’alta cuina i que no falla mai.

Només tres ingredients: pa, oli d’oliva verge extra i xocolata.

Font: Cuina.cat
Premis i reconeixements que ha aconseguit l’oli d’oliva verge extra ÈTIM

Ja que hem aconseguit diferents premis i reconeixements al llarg dels anys, no em podia estar de dir-te’ls.

L’oli que elaborem a la Cooperativa, l’han reconegut a diversos certàmens tant nacionals com internacionals i en diferents collites, la qual cosa demostra que la qualitat de l’oli any rere any és excel·lent.

El premi que més cops ha guanyat el nostre OOVE és el Premi CDO al millor oli d’oliva verge extra: els anys 2019, 2018, 2017 i 2016.

També ha estat reconegut als premis Evooleum 2022.

Ha rebut el reconeixement internacional: AVPA- França 2020.

Ha estat guardonat amb la medalla d’or en el certamen Olive Japan 2020 i medalla de plata a l’Olive Japan 2022.

I ha obtingut la menció com a producte Gourmet a la Guía de vinos y aceites 2020, i enguany un guardó al Terraolivo d’Israel.

Com veieu, no en són pas poques les vegades que s’ha reconegut la qualitat del nostre oli, això demostra que darrere d’un producte com l’oli d’oliva verge extra ÈTIM hi ha una terra, una matèria primera i una manera de treballar única.

L’oli d’oliva verge extra ÈTIM

Nou format d’ampolla

Aquest any és ple de novetats.

Una d’elles és la nova ampolla de l’oli d’oliva verge extra ÈTIM de 0,50cl i 0,75cl.

Més pràctica, més moderna, més lleugera.

Hem triat el color daurat pel color de l’oli i al voltant li hem volgut posar fulles d’oliver i olives arbequines en representació del territori on neix aquest oli tan extraordinari que guarda dins.

Llepa’t els dits amb oli d’oliva verge extra

Suposo que, tant de parlar d’oli, t’han agafat ganes de preparar-te la teva amanida preferida amb un bon raig d’oli d’oliva, i gaudir d’aquest gust inigualable.

Retornar a quan eres petit i preparar-te un bon trosset de pa amb oli i xocolata.

I ara que ja coneixes tot el que l’oli d’oliva verge extra pot fer per tu només em queda posar-te fàcil recuperar aquella sensació tan plaent.

Comprar oli d’oliva verge extra ÈTIM

Gaudeix dels petits plaers de la vida, i assaboreix moments tan simples com els de sucar un trosset de pa en un raget d’oli.

Comprar-lo és tan còmode i senzill com sucar pa amb oli.

Tasta l’oli ÈTIM de la Cooperativa Falset Marçà!

Gaudeix de molts més productes de la Cooperativa Falset Marçà i els vins ÈTIM, rebent

el nostre butlletí amb receptes, consells i les històries més curioses.

Login