Continguts

Diferències entre les anyades 2018 i 2021 de l’ÈTIM L’Origen

El filòsof grec, Heràclit, va dir una frase que no pot ser més encertada: “Tot flueix, tot canvia, res no roman”. El món està en constant canvi i les coses mai són les mateixes d’un any per l’altre i això mateix li passa al vi. Així doncs, he adaptat la frase, també d’Heràclit, que deia “No et banyaràs dos cops al mateix riu” per “No et beuràs dos cops el mateix vi”.

I és que cada nova anyada d’un mateix vi, és diferent. El sabor, les aromes, les condicions climàtiques i la forma d’elaborar-lo canvia d’un any a l’altre, per això, mai tornarà a ser el mateix vi. I, ara que ja saps això, vull parlar-te de les diferències de les anyades 2018 i 2021 de l’ÈTIM L’Origen, dos vins elaborats pràcticament de la mateixa manera però completament diferents.

L’ÈTIM L’Origen, un vi que ens recorda els orígens

És un vi monovarietal de garnatxa, la varietat més antiga i característica de la nostra zona, és per això, que diem que té tot el caràcter de la DO Montsant. I no està pas elaborat d’una garnatxa qualsevol, sinó que el raïm procedeix de les vinyes més velles de garnatxa dels nostres socis. A més, és un vi que reposa durant 18 mesos en botes de roure francès, fet que el converteix en un vi de guarda.

L’ÈTIM L’Origen és d’aquells vins que vagis on vagis és un encert, ja que és fàcil de beure i marida perfectament amb una gran varietat de plats, per això, tinguis un sopar formal o un dinar amb amics és un vi que et farà quedar bé.

Si vols conèixer amb més detall aquest vi tan especial, aquí trobaràs l’article al blog on t’ho expliquem tot sobre ell.

Diferències climatològiques de les anyades 2018 i 2021

Abans d’analitzar les diferències que podem trobar quan el tastem, t’he d’explicar les diferències que hi va haver pel que fa al clima, ja que és un fet fonamental que determina com serà un vi.

Per exemple, la campanya de verema del 2018 va començar el dia 6 de setembre i vam entrar la garnatxa de l’ÈTIM L’Origen entre el dia 18 de setembre i el 3 d’octubre.

En canvi, l’any 2021 vam començar la verema el dia 1 de setembre i la garnatxa negra va començar a entrar el dia 11 de setembre.

El 2018 va ser un any plujós a bona part de Catalunya, però també va ser un any càlid, és a dir amb temperatures superiors a la mitjana durant tot l’any, excepte al febrer, que va ser fred i fins i tot va fer una bona nevada. La primera setmana d’agost hi va haver una onada de calor, però el 5 i 6 de setembre va ploure.

L’any 2021 va ser l’any de la Filomena (el 9 de gener), que va deixar tot el Priorat nevat amb un bon gruix de neu. Aquesta neu va resultar molt beneficiosa, malgrat els entrebancs que va provocar a la població i l’afectació que va tenir sobre les oliveres (trencadissa de branques). També va ser un any càlid a la major part del país, encara que de forma moderada i només el febrer va ser excepcionalment càlid mentre que l’abril va ser fresc. Igualment, hi va haver una onada de calor la segona setmana d’agost. Tot i que el 2021 es considera un any sec a Catalunya, al sud, durant els mesos d’estiu hi va ploure més de l’habitual. Aquesta anomalia, tal com veurem és clau en la diferència de les dues anyades.

Diferències de tast de les anyades 2018 i 2021

Ara és el moment de veure les diferències que pots trobar tastant aquestes dues anyades. A l’hora d’iniciar el tast, hem d’aconsellar que primer es comença el tast pel vi més jove, per tant, en cada un dels passos, primer caldrà tastar l’anyada 2021 i després la 2018.

Vista

Si vols apreciar millor les diferències de color, l’ideal és disposar d’un fons blanc, un foli o un tovalló de paper blanc serveixen. Si comparem el color dels dos vins, veurem que el 2021 és un color cirera més clar que el 2018. Això, en el cas de l’Ètim L’Origen, és perquè les pells de la garnatxa van aportar menys color el 2021 a causa d’unes pluges inesperades a finals d’agost que van aturar la maduració progressiva. Podríem dir que, en les dues anyades, el color és cirera però el del 2018 és més intens (té més estructura). El 2018 tira més a un color granat (cirera de picota), mentre que el 2021 té color més de maduixa.

Nas

Pel que fa a les aromes, a l’ÈTIM L’Origen 2021 hi trobem notes especiades, especialment clau i una mica de pebre. També hi trobem eucaliptus i al cap de 10 minuts de servir-lo també trobaràs aromes de sotabosc. En canvi, a l’anyada 2018, destaquen les aromes afruitades de fruita madura (pruna negra), baies, i també codonyat o, fins i tot, aromes no tan ortodoxos com el de xupa-xups de maduixa i nata. També hi trobem algunes aromes que venen de la fusta, com ara xocolata i un punt de fusta vella o encens.

Boca

Les dues anyades ens sorprenen per la seva astringència, més exagerada a l’anyada 2021. Aquí el pas del temps es mostra com un clar punt a favor d’aquest tipus de vi. A l’anyada 2021 destaquen els tocs amargs de l’ametlló i la carxofa, mentre que a l’anyada 2018 també hi trobem tocs amargs, però en aquest cas que ens recorden el cacau.

Maridatge de l’ÈTIM L’Origen 2018 i 2021

Són dues anyades d’un mateix vi, que aconsellem prendre mentre mengem i no pas a copes, per això us donem dos plats amb els quals acompanyar-los.

Per a l’anyada 2021 us proposem un rissotto amb xitaques (o algun altre tipus de bolet) i gorgonzola.

Per a l’anyada 2018, un bistec o un entrecot de vedella acompanyat d’espàrrecs o d’un saltejat de pèsols i pastanaga.

Compra el lot de l’anyada 2018 i 2021 de l’ÈTIM L’Origen

Si vols descobrir i sorprendre’t amb les diferències d’aquest vi d’anyades diferents, aquest és el moment. T’hem preparat un lot a un preu especial on podràs tastar i trobar tu mateix tot el que t’hem explicat en aquest article.

Aprofita aquesta oportunitat per endinsar-te encara més al món del tast de vins i passa una bona estona aprenent.

Login