Continguts

Descobreix l'avellana Culplana ÈTIM

Els que vivim a prop del Mediterrani podríem dir que som molt afortunats pel que fa a la riquesa d’aliments que hi podem trobar, com poden ser l’oli d’oliva verge extra, les hortalisses o les fruites seques, entre molts altres. En aquest article parlarem d’aquestes últimes, concretament de les avellanes i, us volem presentar una varietat que creix únicament al nostre territori, que té un sabor irresistible i uns beneficis per a la salut inigualables: l’avellana culplana.

L’origen de l’avellana Culplana

Aquesta varietat d’avellana és originària de Marçà, però també la trobem en altres indrets del Priorat i altres zones com ara Vandellós, Tivissa i La Fatarella. L’avellana culpana creix en un entorn caracteritzat per terrenys sorrencs amb abundància de pedra grossa. Aquesta peculiaritat geogràfica contribueix a la seva singularitat, ja que l’avellaner es desenvolupa en un ambient sec i és notablement resilient a les gelades. La seva ramificació densa i la forma caiguda dels seus arbres fan que el paisatge on creix aquesta varietat d’avellana tingui un encant visual únic i que reflecteix la seva connexió profunda amb la terra mediterrània.

D’on ve el nom d’avellana “culplana”?

L’avellana culplana rep aquest nom per la seva peculiar forma. Fa referència a la seva estructura, que es distingeix per tenir una part plana i una altra lleugerament corbada o arrodonida. Aquesta particularitat és visible tant en la closca com en el propi fruit de l’avellana. La part plana sol ser més gran i és la que reposa sobre una superfície plana quan l’avellana es col·loca en aquesta posició. Aquesta denominació és utilitzada per distingir aquesta varietat d’avellana d’altres tipus que poden tenir formes diferents. Així, el terme “Culplana” ens descriu la peculiar morfologia d’aquesta varietat, ajudant a identificar-la fàcilment en el mercat i en el context culinari.

Quan es pleguen les avellanes culplanes?

L’avellana culplana es plega entre finals d’agost i principis de setembre. És durant aquest període quan els productors locals recullen aquesta fruita seca, assegurant-se de preservar la seva qualitat i frescor. Les avellanes culplanes tenen una mida que va de mitjana a petita, amb una forma globular plana i una closca i un fruit de color marró clar.

Beneficis de les avellanes culplanes per a la salut

Més enllà del seu sabor i la seva textura, les avellanes culplanes ofereixen una àmplia gamma de beneficis per a la salut. Són una font rica de greixos saludables, fibra, proteïna vegetal, vitamines i minerals essencials. A més a més, contenen antioxidants, com la vitamina E, que exerceixen un paper clau en la protecció de les cèl·lules del nostre cos contra els danys causats pels radicals lliures. Així, doncs, incorporar avellanes culplanes a la nostra dieta ens permet cuidar encara més la nostra salut.

L’avellana culplana a la cuina

Aquesta varietat d’avellana té un sabor únic i les seves propietats nutritives la converteixen en un ingredient versàtil que es pot integrar en una gran varietat de plats. Les pots posar a les amanides, per acompanyar els formatges, en dolços com ara pastissos i gelats i, fins i tot, pots fer salses com el pesto. Les possibilitats culinàries amb aquestes avellanes són pràcticament infinites.

Compra avellana Culplana ÈTIM

A la Cooperativa Falset Marçà hem volgut incorporar aquest tipus d’avellana tan especial i nutritiva al nostre catàleg de productes, per tal de donar a conèixer encara més aquesta varietat autòctona del nostre territori i ajudar-te a descobrir un tipus d’avellana d’allò més gustosa i beneficiosa per a la teva salut.

Login