Continguts

Vi de Guarda: Què és i què els fa tan especials?

Dins del món del vi, és freqüent sentir el mite de “Com més vell el vi, millor”, i, em sap greu dir-t’ho, però sí, és un mite. Tot i que és veritat que alguns vins milloren les seves qualitats amb el pas del temps no tots ho fan. Perquè un vi sigui més bo amb els anys ha de tenir unes característiques especials, a aquests vins se’ls coneix com a vins de guarda. És molt probable que hagis vist aquest terme en algunes etiquetes de vins o a les seves descripcions i, per si et preguntaves què vol dir això, hem volgut explicar-t’ho. En aquest article, t’expliquem què és el vi de guarda, com s’elabora i algunes de les característiques que els fa tan especials.

Què és el vi de guarda?

Un vi de guarda és un vi que ha estat elaborat de tal forma que pot ser emmagatzemat durant llargs períodes de temps i que milloren amb l’envelliment en lloc de deteriorar-se. Aquests vins acostumen a tenir unes estructures més robustes i amb més concentració d’aromes i sabors.

El significat de “vi de guarda” pot variar, lleugerament, segons la Denominació d’Origen (DO) i les regulacions específiques de cada regió. Tot i això, en general, es pot dir que un vi és de guarda quan ha estat sotmès a un procés d’elaboració i criança que li ha atorgat la capacitat d’envellir i millorar en ampolla durant anys.

Per exemple, a la DO Montsant, un vi es considera de guarda quan ha fet una criança en bota de roure durant un mínim de 12 mesos.

En altres DO, les regularitzacions poden variar pel que fa als requisits perquè es consideri que un vi és de guarda. Per exemple, es pot demanar un temps de criança més llarg a la bota o a l’ampolla, o poden demanar criteris addicionals com el tipus de raïm o les pràctiques de vinificació.

Què s’ha de tenir en compte per elaborar un vi de guarda?

Quan decidim que volem que un vi sigui de guarda és perquè busquem i creiem que aquest es tornarà més complex amb el pas dels anys, és a dir, oferirà més aromes i serà més ric en boca. Per tal d’elaborar un vi de guarda s’ha de seguir un procés meticulós que requereix atenció i cura en cada etapa.

Per elaborar un vi de guarda de qualitat, s’han de tenir en compte diversos factors, a continuació te’n diem alguns:

1. Triar el raïm. És fonamental triar el raïm de més qualitat i seleccionar varietats de raïm amb un bon potencial d’envelliment, com el Syrah, la Carinyena o el Cabernet Sauvignon. A més, el raïm ha de ser veremat en el moment òptim de maduresa per aconseguir la màxima expressió de sabors i aromes.

2. Tenir cura durant la vinificació. Durant el procés de vinificació, s’han de dur a terme tècniques que preservin la qualitat i la integritat del raïm. És important controlar la temperatura de la fermentació i temps de maceració per tal d’extreure els tanins i els aromes de forma equilibrada. També, s’ha d’evitar l’oxidació del most i del vi en totes les etapes del procés.

3. El temps de criança. Aquest pas és determinant pel desenvolupament del vi de guarda. És important tenir en compte que cada vi té les seves necessitats i temps de criança específics. Alguns poden requerir menys anys d’envelliment mentre que altres poden necessitar més anys de guarda.

4. Control de qualitat. S’han de realitzar controls de qualitat regulars al llarg de tot el procés d’elaboració per garantir que el vi estigui evolucionant com esperem. Això inclou anàlisis sensorials, químics i avaluacions d’estabilitat microbiològica.

5. Condicions d’emmagatzematge. Un cop embotellat, el vi s’ha de guardar en unes condicions adequades per garantir el seu correcte envelliment. Això inclou, mantenir una temperatura i humitat constants, protegir-lo de la llum i evitar vibracions i olors externes que puguin afectar a la seva qualitat.

Què distingeix els Vins de Guarda?

El que fa únic el vi de guarda és la seva capacitat per enriquir-se amb el temps. A diferència dels vins joves, els vins de guarda ofereixen aromes i sabors més complexos i refinats. Aquestes són algunes de les característiques que els diferencien:

1. Tenen més estructura: Gràcies a la criança en fusta, els vins de guarda tenen una estructura més robusta i una profunditat que evoluciona amb el temps. Els seus tanins se suavitzen i s’integren, proporcionant una sensació de riquesa i suavitat en boca.

2. Els aromes són més intensos: Amb el temps, el vi de guarda desenvolupa una ampla i gamma d’aromes. Cada glop és una nova experiència olfactiva, amb capes de complexitat que es revelen gradualment.

3. Milloren amb el pas del temps: Una de les característiques més notables del vi de guarda és la seva capacitat per envellir amb gràcia. Mentre que molts vins joves perden propietats després de poc temps, els vins de guarda poden durar dècades, millorant amb el temps i oferint una experiència d’aromes i sabors única.

Per què són més cars els vins de guarda?

Els vins de guarda tenen preus més elevats per diverses raons. Requereixen temps i inversió en criança, amb processos que poden durar anys i que impliquen una supervisió constant. A més, solen produir-se amb raïm d’alta qualitat, el que eleva els costos de producció. Per altra banda, la producció d’aquests vins acostuma a ser limitada per tal de mantenir-ne l’exclusivitat, fet que també influeix en els preus, així com els costos de desenvolupament en investigació de tècniques avançades, com, per exemple, les que estem duent a terme a la Cooperativa amb el celler experimental. Tot això es reflecteix en el preu final del vi, però quan tastes la qualitat i aprecies la feina i la màgia que hi ha al darrere, t’adones que val la pena pagar una mica més per viure aquesta experiència.

Vins de guarda ÈTIM

A la Cooperativa Falset Marçà també elaborem vi de guarda, un exemple d’aquests és l’ÈTIM El Syrah. Aquest vi és considerat un vi de guarda, ja que pot tenir una criança amb bota de roure francès d’entre 12 i 18 mesos i, posteriorment, fa criança en ampolla.

Així, doncs, si ets dels que els agrada viure noves experiències vinícoles, l’ÈTIM El Syrah ha d’estar a la teva checklist, és una oportunitat de descobrir l’essència dels vins de guarda de la DO Montsant i conèixer de més a prop l’increïble món dels vins de guarda.

Login