3 receptes originals per aquesta Castanyada
Ara que ja tenim aquí la Castanyada i arriba el temps de menjar castanyes, panellets i moniatos, et volem donar algunes idees de receptes originals i diferents per fer aquest any. Cada una d’aquestes receptes estan pensades per estar acompanyades d’algun dels nostres ÈTIM Sinestèsics: els dos vins dolços i el vi ranci.
1. Crema de castanyes
Aquesta recepta és molt senzilla de preparar i entra d’allò més bé ara que ja comença a refrescar. A més, et porto un maridatge molt interessant que no et deixarà indiferent: crema de castanyes amb l’ÈTIM Ranci.
Abans que res, et deixo aquí la recepta.
Recepta de la crema de castanyes
Ingredients:
- 1 kg de castanyes pelades
- 1 litre de brou de pollastre
- 1/4 litre de nata líquida
- Sal
Preparació:
- En una olla posa un litre i mig de brou casolà de pollastre, i afegeix les castanyes.
- Deixa-les coure molt lentament durant un parell d’hores reservant-ne algunes com a guarnició.
- En la mateixa olla posa-hi la nata i bull un parell de minuts fins que quedin integrats els sabors.
- Deixa que reposi una estona perquè es refredi una mica i, quan estigui temperada, tritura-la amb la batedora elèctrica a màxima velocitat.
- Després passa-la pel colador xinès per si queda alguna resta de castanyes sense triturar.
Marida-la amb l’ÈTIM Ranci
Ja ho veus que preparar-la no té cap complicació. I, per si ets atrevit/da, no pots deixar de tastar aquest maridatge.
Fes-ho de la següent manera: posa’t un glop de vi ranci a la boca i tot seguit una cullerada de la crema de castanyes, veuràs quina sorpresa.
2. Pastís de moniato
Si vols innovar una mica i fer unes postres de Castanyada diferents, et recomano preparar aquest pastís de moniato. És fàcil de fer i està deliciós. Et deixo per aquí la recepta.
Recepta del pastís de moniato
Ingredients
- 400 g de moniato
- 400 ml de llet evaporada
- 150 g de sucre
- 2 ous
- canyella en pols
- 1 làmina de pasta brisa
- Per decorar: xocolata i moniato cuit
Preparació
- Coeu el moniato al forn a 200 ºC fins que sigui tou. Peleu-lo i reserveu-lo.
- Coeu la pasta brisa 15 minuts al forn a 180 ºC (va molt bé posar-hi uns cigrons secs per tal que no pugi la massa).
- Tritureu amb el túrmix el moniato, el sucre, la llet, els ous i la canyella. Aboqueu-ho sobre la pasta brisa i coeu-ho 30 minuts al forn a 180 ºC.
- Un cop fred, decoreu-lo fent unes ratlles de xocolata desfeta i repartint el moniato amb una mànega de pastisseria.
Marida’l amb l’ÈTIM Tardana Blanca
Com que el pastís de moniato ja és prou dolç, per no fer un maridatge embafós, pots maridar-lo amb l’ÈTIM Tardana Blanca, que li aportarà frescor i ressaltarà els sabors del moniato, el qual crearà una experiència de maridatge suau i equilibrada.
3. Panellets de pinyons i xocolata
Aquest és un clàssic que no pot faltar. Sé que la feina de preparar-los és una mica més enrevessada, però és distret i després són molt bons. A més, que preparar-los tu, també és un estalvi de diners. Aquí tens la recepta del cuiner Eric Ortuño.
Recepta de panellets de pinyons i xocolata
Ingredients per a 21 panellets
Per al de massapà
- 150 g de sucre
- 200 g d’ametlla en pols
- 2 clares d’ou
- 2 rovells d’ou
Per als panellets de pinyons
- 100 g de pinyons
- 2 rovells d’ou
Per als panellets de xocolata
- 30 g de perles de xocolata
- 30 g de sucre llustre
- 10 g de cacau en pols
Elaboració
Primer pas
- Comenceu preparant la massa de massapà. En un bol aboqueu la farina d’ametlla amb el sucre i les clares d’ou, que les abocareu en dues vegades. Primer, una mica de clara d’ou, i amasseu. Després, la resta, i torneu-ho a amassar amb les mans. Aneu-ho treballant fins que el sucre s’hagi desfet i tots els ingredients s’hagin ajuntat.
- Separeu-ne una part, que reservareu fora del bol, i l’altra, dins del bol, la barregeu amb les perles de xocolata, que es desfaran quan siguin al forn. Remeneu-ho i reserveu-ho.
Segon pas
- Estireu la massa de massapà que no tenia perles de xocolata, que és la que fareu servir per fer els panellets de pinyons. Estireu-la amb l’ajut de les mans, tal com si fos un caneló. Un cop fet, agafeu un ganivet i talleu la massa allargada en trossets d’uns vint grams aproximadament.
- Tot seguit, amb les mans doneu forma rodona als trossos fets. Reserveu-los.
- En una safata, aboqueu els pinyons amb una mica de rovell d’ou. Remeneu-ho.
- Agafeu la bola de massapà, l’arrebosseu de pinyons i rovell d’ou i hi doneu forma rodona amb les mans. Aneu-ho fent un a un.
- Torneu a agafar el rovell d’ou restant a les mans, i hi passeu de nou els panellets, per les vostres mans, perquè així aconseguireu que els panellets quedin ben daurats un cop cuits.
- Ja els podeu posar al forn, a 220 ºC, en una cocció ben ràpida de 3 o 4 minuts com a màxim, i amb el forn preescalfat prèviament. Heu de parar molta atenció en la cocció perquè els panellets no han de quedar torrats, sinó només daurats.
Tercer pas
- Barregeu el cacau en pols i el sucre llustre en una safata, i tot seguit ho passeu per un colador perquè la barreja quedi ben fina i sense grumolls. Reserveu-ho.
- Estireu la massa de massapà amb les perles de xocolata, i després la talleu també en porcions una mica més grans de vint grams.
- Doneu-los forma rodona amb l’ajut de les mans, i els passeu per la safata on teniu el cacau en pols i el sucre llustre, perquè quedin arrebossats.
- Poseu-los a sobre de la safata del forn, i ja els teniu a punt per posar-los al forn a 220 °C durant tres o quatre minuts com a màxim.
Marida’ls amb l’ÈTIM Tardana Negra
El vi ideal per maridar aquesta varietat de panellets és l’ÈTIM Tardana Negra. Amb els panellets de xocolata que molt bé perquè la intensitat de la xocolata es complementa amb les notes de fruita del vi i, amb els de pinyons, també complementen la dolçor més suau que tenen.
Compra els ÈTIM Sinestèsics i gaudeix de la Castanyada com toca
Bé, ara ja coneixes algunes receptes per fer aquesta Castanyada i acompanyar-les dels vins dolços i ranci, els millors per a aquesta data.
Si vols gaudir d’aquesta experiència de sabors única, fent clic aquí pots aconseguir els ÈTIM Sinestèsics i submergir-te en aquest viatge sensorial.