Continguts

Per l’Encamisada, Castell de Falset i la camisa tacada!

Com a totes les celebracions, hi ha dues coses que no hi poden faltar: les ganes de passar-s’ho bé i el vi.

A tots els pobles i ciutats, s’hi celebren festes. Al setembre, a Barcelona, s’hi celebra la Mercè; al juny, la Patum de Berga; al febrer, la festa de l’arròs a Bagà; i al gener, l’Encamisada a Falset.

Ja veus que a Catalunya ens agraden molt les festes i si són en memòria d’algun fet encara més.

Veure com tot un poble s’ajunta, es vesteix amb les robes tradicionals i passeja pel poble posa la pell de gallina.

I si tu ets d’aquests que t’agrada viure en primera persona les celebracions dels pobles, no et pots perdre l’Encamisada de Falset.

Una festa amb història, tradició i Castell de Falset, el vi que representa més bé la festa i el poble.

Què és l’Encamisada de Falset?

L’Encamisada de Falset és una festa que se celebra el cap de setmana més proper al dia de Sant Antoni Abat, en què els falsetans es vesteixen amb la roba tradicional, agafen els animals, guarneixen els carros i tomben pel poble.

Si n’has sentit a parlar, potser et recorda la festa dels Tres Tombs, la qual està lligada a la benedicció dels animals per Sant Antoni Abat, però l’Encamisada té un afegit extra i és que també celebra una victòria del poble falsetà contra les tropes invasores el mateix dia 17 de gener. Aquest fet llegendari però amb una base històrica és el que diferencia l’Encamisada de Falset d’altres cavalcades dels Tres Tombs d’arreu de Catalunya.

Història de l’Encamisada de Falset

Si parlem una mica dels orígens llegendaris i històrics d’aquesta festa (és sabut que en la formació i el desenvolupament d’una tradició hi poden intervenir diversos factors: verificables, imaginaris…), ens hem de situar a començaments del segle XVIII quan els falsetans van sortir victoriosos davant les tropes enemigues que tenien encerclada la població. Aquella nit, una boira espessa cobria el poble i els falsetans es van vestir amb camises blanques per passar desapercebuts i així fer l’atac nocturn sorpresa que els va donar la victòria.

Foto:Urioz.Arxiu del Centre d'Estudis Falsetans

Tanmateix, no està del tot clar si el conflicte es refereix a la victòria contra les tropes napoleòniques (vers el 1810) o contra les tropes borbòniques, castellanes i franceses, durant la Guerra de Successió (1700-1714), però el que sí que és clar és que les camises blanques que portaven els falsetans els van permetre camuflar-se entre la boira i sortir victoriosos aquella nit.

Com a curiositat, si busques a l’Enciclopèdia Catalana “encamisat-da”, veuràs que una de les definicions és la següent: “Atac de nit per sorprendre l’enemic adormit en el qual els soldats es cobrien amb una camisa blanca per no confondre’s amb els enemics. Cavalcada d’homes encamisats celebrada la vigília de determinades festivitats.”

El Castell de Falset

Tradició en ampolla

Ara que ja saps què és l’Encamisada de Falset i quina n’és la història, has de conèixer el vi que encaixa més bé en aquesta festa.

El Castell de Falset representa la història, el paisatge i la gent del poble de Falset.

El nom fa referència a un dels monuments més emblemàtics del poble i on va tenir lloc la feta històrica i llegendària de l’Encamisada.

Com s’elabora?

Per elaborar el Castell de Falset el primer que fem és seleccionar el raïm de vinyes velles de cada varietat. Aquestes vinyes velles creixen en sòls de pissarra, argiles, calcaris i sorrencs típics de la DO Montsant.

Un cop arriba el raïm al celler, posem les varietats per separat en dipòsits petits d’acer inoxidable on fa la fermentació alcohòlica entre 22ºC i 26ºC.

Li fem una maceració d’uns 15 dies, durant els quals anem fent remuntatges periòdics, és a dir, l’anem removent per barrejar bé el suc amb les pells.

Un cop passat aquest temps, el premsem i comença la fermentació malolàctica.

Fa una criança d’entre 10 i 18 mesos en botes de roure francès, encara amb les varietats per separat.

Passat aquest temps, s’ajunten les varietats i es filtra per microfiltració al moment d’embotellar.

Reposa un any com a mínim en ampolla per assolir l’elegància i la complexitat característica del Castell de Falset.

Com és beure el Castell de Falset?

Un petit resum de com tastar-lo

Tastar el Castell de Falset podríem dir que et transporta al passat, al moment en què es creen les tradicions i se celebren victòries com la d’aquella nit del 17 de gener a Falset.

Tal com t’ho explico, sembla que li posem alguna cosa que faci al·lucinar, però tranquil, que no és així.

M’agrada definir-lo d’aquesta manera perquè és un vi de criança dels clàssics, d’aquells fets a l’antiga. L’elaboració s’ha tornat una tradició i som partidaris que coses com aquestes han de perdurar en el temps per poder seguir gaudint-les.

El Castell de Falset és, majoritàriament, un cupatge de garnatxa negra, a més de carinyena, cabernet sauvignon i, segons l’anyada, sirà.

El seu color veuràs que és d’un vermell cirera fosc amb uns rivets violacis ben marcats.

Al nas, hi trobaràs aromes de fruita negra pansificada. Si t’hi concentres, pots trobar notes dolces de cassís i, més cap al final, en surten aromes torrats.

Per últim, si el tastes, hi notaràs que és lleugerament secant, que té una acidesa molt ben equilibrada i un taní ben integrat. És d’aquells vins que tenen un final persistent a la boca.

Et recomano decantar-lo un hora abans de servir-lo. A una temperatura de 18 °C, aquest vi desplegarà tot el seu registre aromàtic.

Com maridar el Castell de Falset

I treure’n el màxim partit

Tal com hem dit, el Castell de Falset és un clàssic i, com a tal, els plats amb què marida més bé són els més tradicionals de la cuina catalana com podrien ser uns peus de porc o uns caragols dolços i coents.

Dit això, és un vi que ha travessat moltes fronteres i s’ha convertit en un vi que sap acompanyar els plats més contundents de les diverses cuines del món.

Els tanins ben integrats en fan un vi especialment perfecte per a plats de carn elaborats com ara rostits al forn, estofats, etc.

1 recepta per acompanyar el Castell de Falset

I deixar tothom bocabadat
Fajites de corder

Ingredients per a 4 racions:

  • 600 g de carn de corder rostida
  • 8 tortilles de blat de moro
  • enciams variats
  • 2 iogurts grecs
  • 1 dent d’all
  • menta fresca o coriandre
  • 2 cebes
  • oli d’oliva verge extra
  • tomaca seca

Preparació:

  1. Talleu la ceba i, en una paella amb oli d’oliva verge extra, saltegeu-la a foc lent fins que comenci a caramel·litzar-se. Reserveu-la.
  2. En un recipient, barregeu l’all picat molt fi amb el iogurt i la menta o el coriandre. Reserveu-ho.
  3. Damunt de les tortilles de blat de moro, poseu-hi la carn de corder rostida, la ceba confitada, unes tires de tomaca seca hidratada amb oli, la barreja de iogurt i una part dels enciams variats. Enrotlleu les tortilles i fornegeu-les 3-4 minuts a 200 ºC, fins que comencin a daurar-se.
  4. Serviu-les.

Els millors moments per beure Castell de Falset

En ser el vi més consagrat de la Cooperativa i un dels veterans, fa que sigui idoni per a una ocasió especial.

Si tens un sopar amb els sogres i vols assegurar-te’n l’èxit, porta’l. La seva llarga història fa que sigui un vi que, el duguis on el duguis, t’assegura quedar bé. És un vi d’aquells que et donen seguretat perquè saps que triomfaràs.

El Castell de Falset és el vi perfecte per a celebracions: per a brindar en un aniversari, per a celebrar que t’han apujat el sou, que et cases o que et divorcies.

També és el vi més representatiu de la vila i per això, el cap de setmana de l’Encamisada, fem activitats entorn del Castell de Falset. Ens agrada celebrar una tradició amb una altra tradició.

Premis i reconeixements

Ara és l’hora de tirar-nos floretes, però és que quan fem les coses bé i ens ho reconeixen ho hem d’explicar, és clar.

Com t’he dit anteriorment, és un vi amb molt de recorregut i els seus reconeixements comencen amb l’anyada 2004, quan va rebre 92 punts a The Wine Advocate de Robert Parker.

L’anyada 2005, a part de rebre 91 punts al The Wine Advocate de Robert Parker, també va aconseguir 91 punts a la Guía Peñín del 2010 i 9,5/10 a la Guia de Vins de Catalunya del 2011.

L’anyada 2006 tampoc es va quedar curta ja que va aconseguir la Gran Medalla d’Or 2012 al Concours Mondial de Bruxelles.

I la penúltima anyada, la del 2014, també va ser tot un èxit amb 90 punts al Decanter WWA i Medalla d’Argent al Concours International de Lyon al 2022.

Actualment estem venent l’anyada 2018, amb la qual esperem poder rebre més reconeixements com els que ha rebut durant tots aquests anys el nostre Castell de Falset.

Compra el Castell de Falset

Tant si vens a celebrar l’Encamisada de Falset amb nosaltres com si tens cap altre pla, el Castell de Falset és el vi que no hi pot faltar.

És un vi que et donarà la victòria, com la camisa blanca als falsetans: portant-lo tu a sopar, tindràs èxit assegurat.

Un vi per a celebracions, tant se val quina sigui: qualsevol motiu, raó o excusa és bona per a celebrar la vida i posar el Castell de Falset a taula.

Gaudeix molt més dels productes de la Cooperativa Falset Marçà i els vins ÈTIM rebent el nostre butlletí amb receptes, consells i les històries més curioses.

Login