Les varietats blanques de la DO Montsant:
La Garnatxa Blanca i el Macabeu
Al nostre territori sempre han predominat les varietats de raïm negre, que representen més del 90% de la producció total i, per això, la Denominació d’Origen Montsant sempre ha estat més coneguda pels vins negres. No obstant això, cada cop més cellers de la zona estan apostant per la producció de vins blancs. A la Cooperativa Falset Marçà, sempre hem produït vi blanc i, avui dia, continuem elaborant-lo. Això sí, amb les dues varietats blanques principals de la nostra regió: la garnatxa blanca i el macabeu.
En aquest article, et presentem aquestes varietats de raïm blanc tan importants de la DO Montsant, perquè les coneguis i entenguis què és el que aporten als nostres vins blancs, fent-los tan especials.
La Garnatxa Blanca: cos i estructura.
La garnatxa blanca és la varietat blanca més representativa de la DO Montsant, representa aproximadament el 50% de la producció de varietats blanques. Aquesta varietat és coneguda per la seva adaptabilitat a la terra de la DO Montsant i ens ofereix vins amb estructura i una gran capacitat d’envelliment.
Els vins elaborats amb garnatxa blanca són vins amb una bona textura i cos, a més de les seves aromes elegants i subtils. Quan tastes aquests vins acostumes a notar notes de fruita madura, com poma o préssec, així com tocs florals i herbacis que els donen una complexitat interessant. La seva capacitat per envellir en bota ens permet als cellers experimentar amb diferents tècniques d’elaboració, produint vins amb profunditat i estructura, com és el cas de l’Esparver Blanc.
El Macabeu: frescor.
L’altra varietat històrica de raïm blanc a la DO Montsant és el macabeu, que representa un 40% de la producció de raïm blanc a la nostra regió. El macabeu es caracteritza pels seus raïms de gran mida de pell fina i color groc daurat. Els vins elaborats amb macabeu són generalment vins més frescos, secs i equilibrats, amb aromes afruitades que recorden la poma i altres fruites blanques.
Els vins elaborats amb macabeu podríem dir que tenen menys cos que els elaborats amb garnatxa blanca, això, de vegades, fa que siguin més consumits per gent jove que busquen vins més frescos i fàcils. És molt comú trobar vins en els quals es facin cupatges de les dues varietats, on el macabeu aporta frescor i, la garnatxa blanca, cos i estructura.
La singularitat i qualitat dels vins blancs de la DO Montsant
Tot i que els vins blancs de la nostra zona no són tan coneguts, no vol dir que no siguin d’una qualitat excel·lent. El nostre terreny, amb els sòls de llicorella, calcari i argila, combinats amb el clima mediterrani, té unes condicions ideals per al cultiu de la garnatxa blanca i el macabeu.
A la Cooperativa Falset Marçà comptem amb diverses opcions de vins blancs que representen a la perfecció la singularitat de les varietats blanques que creixen a la nostra zona.
L’ÈTIM L’Antull, un vi blanc mediterrani amb tot el caràcter de la DO Montsant.
Per si t’han agafat ganes de tastar un vi blanc elaborat amb aquestes dues varietats, has de triar l’ÈTIM L’Antull. Un cupatge de les dues principals varietats blanques de la DO Montsant: garnatxa blanca i macabeu, que no et deixarà indiferent.
A més, és un vi fresc, fàcil de beure i molt expressiu, ideal per aquests mesos d’estiu. Les seves aromes cítriques, de fruites blanques, fruits secs i tocs florals, et demostren tot el que aquestes dues varietats li aporten al vi.
I, per si et falten motius per tastar-lo, queda d’allò més bé amb plats de peix com les ostres, el sushi, el peix fumat o qualsevol classe d’arròs.