Continguts
ÈTIM Tardana Negra, el plaer més dolç.
Imagina’t el moment d’arribar a casa després d’un llarg dia de feina. Al carrer fa fred. Vas a l’habitació, et poses aquell pijama tant calentet i les sabatilles d’anar per casa. Vas a la cuina i et serveixes una copa de vi, però no de qualsevol vi, d’un vi dolç. Agafes el llibre que et van regalar per Nadal, seus davant la xemeneia i et relaxes. T’oblides per una estona de totes les preocupacions.
No em diràs que no t’han agafat ganes de fer-ho mentre ho llegies. Doncs aquest moment a Dinamarca té un nom: “moment Hygge”. Els danesos el defineixen com l’estona per consentir-te i no negar-te res, per gaudir de la tranquil·litat i dels plans més senzills. Per ells, aquest moment és sagrat i potser és perquè donen espai a estones com aquesta que encapçalen la llista dels països més feliços del món.
Dedicar temps a fer aquelles coses que t’agraden i et fan feliç és important per sentir-te més satisfet. I tot i que és un moment per tu no vol dir que no el puguis compartir, anar a fer el vermut amb els amics o passar temps amb la família podria ser perfectament “hygge”. Tu decideixes com et fas feliç.
Retrocedim al moment que t’he descrit. Si t’hi fixes he dit que fas una copeta de vi dolç i potser et preguntaràs per què. Potser et penses que és un vi de postres, i sí, pot ser-ho perfectament. Però és molt més que això. Diversos estudis han demostrat que el dolç allibera serotonina, “l’hormona de la felicitat”, i també endorfines que augmenten la sensació de benestar. Per això si has de triar un vi pel teu moment hygge, tria un dolç.
Així doncs, parlem del dolç que no pot faltar a la teva estona de relax.
Què són els vins dolços?
I la seva tradició a Catalunya.
Els vins dolços són aquells que tenen un elevat contingut de sucre i són generalment afruitats i amb un gust dolç. Aquests vins tenen fama de ser embafosos però la veritat es que poden ser frescos i mariden amb una gran quantitat d’aliments. El vi dolç pot ser blanc o negre, segons la varietat de raïm amb la qual s’elabora.
A Catalunya, la tradició dels vins dolços es remunta a temps ancestrals, amb varietats com el moscatell i el xarel·lo que són cultivades des de fa segles. Antigament a Catalunya es feien vins dolços per tal de solucionar l’excés de vi o de most. Si hi havia excès de vi es solucionava fent destil·lats, i si hi havia excès de most es feien vins dolços. Gràcies a l’alcohol que se li afegia, els llevats autòctons del raïm no sobrevivien i era una forma de conservar el most durant més temps.
Els llocs on es produeixen més vins dolços a Catalunya són les comarques de la Terra Alta, les Garrigues, el Priorat i l’Empordà.
Tipus de vins dolços.
Si em poso a parlar-te dels tipus de vins dolços que existeixen no sabria ni per on començar. Els podem diferenciar per varietats o per la manera d’elaborar-lo.
Si ens centrem en la seva elaboració parlem de vins dolços naturals o vins naturalment dolços.
En canvi, si parlem de les varietats amb què s’elabora potser et sona el nom de Moscatell, Pedro Ximénez o Mistela, entre molts altres.
A més a més a les denominacions d’origen catalanes com ara Priorat, Montsant, Empordà i Terra Alta comptem amb la producció d’una gamma de vins dolços negres elaborats amb garnatxa o carinyena.
Com s’elaboren els vins dolços.
L’elaboració varia segons si són vins dolços naturals o vins naturalment dolços.
En aquest cas et parlaré de com s’elaboren els vins dolços naturals.
Aquests vins es caracteritzen per deixar sobremadurar el raïm a la vinya, també se’ls anomena de verema tardana, ja que s’endarrereix considerablement la verema per aconseguir més sucre al raïm i menys acidesa. També, en algunes zones, s’opta fins i tot per deixar pansificar el raïm a la vinya.
L’elaboració de vins dolços, en aquest cas els naturals, fan servir la tècnica de parar la fermentació alcohòlica en algun moment de la seva producció. Per parar aquesta fermentació s’afegeix alcohol que el que fa és eliminar els llevats.
A aquest procés se l’anomena fortificar. Un cop parada la fermentació, tots aquells sucres que no s’havien transformat en alcohol es queden al vi i són els responsables de la seva dolçor.
Una part de l’alcohol que tenen els vins dolços prové del mateix raïm i l’altre del que s’afegeix.
ÈTIM Tardana Negra
Els inicis de la nostra “granatxa”
L’ÈTIM Tardana Negra és un dels nostres vins dolços de la gamma dels Sinestèsics i s’ha fet a la Cooperativa des dels seus inicis. L’única diferència amb l’actual és el seu nom, abans l’anomenàvem simplement “Granatxa”.
És un 100% garnatxa i l’extraiem de vinyes de més de 40 anys. És un dolç poc convencional però excepcional.
És cert que la seva elaboració ha anat evolucionant al llarg del temps però sempre mantenint la seva essència. Ens inspirem en tècniques tradicionals de vinificació però amb una concepció actual.
Com s’elabora l’ÈTIM Tardana Negra?
El procés d’elaboració de l’ÈTIM Tardana Negra és com el d’una mistela. El fet que es digui “verema tardana” fa referència al temps que deixem sobremadurar el raïm a la vinya.
La seva elaboració comença amb la tria del most del raïm amb més grau.
Sagnem aquest most i el macerem amb alcohol vínic. Durant aquest procés de maceració en alcohol el que passa és que no deixem que el most fermenti, per tant no es converteix en vi, d’aquesta manera és com s’aconsegueixen els vins dolços, misteles o licors.
Durant aquest temps de maceració anem fent pigeagge diaris per integrar millor aquest alcohol amb el most.
Després de la maceració arriba el moment de la criança en botes de 220 litres amb el sistema solera. Aquest sistema consisteix en no buidar mai les botes del tot, és a dir, quan és l’hora d’embotellar en buidem una part i les reomplim de la nova anyada de tal manera que mai quedin buides.
Tastem l'ÈTIM Tardana Negra
El gust i aromes d’un dolç de la DO Montsant
És un vi dolç que sorprèn. Si no t’agrada el vi no descartis que l’Ètim Tardana Negra et pugui agradar. És dolç però gens embafós.
Per començar parlem dels seus aromes de panses, figues seques, prunes vermelles i melmelades de fruits dels bosc. Trobaràs algun toc de xocolata.
En boca notaràs que la seva dolçor i acidesa estan molt ben equilibrades. El seu gust és persistent i té un final lleugerament xocolatat amb fruita confitada.
Com beure l’ÈTIM Tardana Negra?
I treure-li el màxim partit
El primer i més important per gaudir com toca d’aquest vi dolç és prendre’l a una temperatura de 14ºC, a aquesta temperatura aconseguireu una explosió aromàtica molt més intensa.
Normalment es serveix en copes petites ja que el seu alt grau alcohòlic en demana poca dosi. La millor copa per servir-lo són les copes de tipus tastaví, ja que la seva forma fa que es concentrin els seus aromes.
Com podem maridar aquest vi dolç?
Les millors combinacions amb l’ÈTIM Tardana Negra
Com tot dolç combina molt bé amb altres dolços. Per això s’entén que és un vi de postres i algunes per maridar-lo poden ser el pastís sacher, les trufes, fruita seca, la macedònia o un pa de pessic casolà. També encaixa molt bé amb unes galetes com els castellets de Falset.
Però no ens quedem només amb que és un vi de postres, ja que per un aperitiu on hi hagin formatges blaus o forts del tipus Cabrales, Roncal blau o Tros de Sort veuràs que és una gran combinació per gaudir-lo al màxim.
I si ens fas cas, pots tastar-lo amb un capritxet molt senzill: una simple torradeta amb oli d’oliva ÈTIM, sal i xocolata ratllada. No et deixarà indiferent!
Una recepta amb ÈTIM Tardana Negra
Magret d’ànec amb reducció d’ÈTIM Tardana Negra i blat de moro torrat.
Ingredients:
- Magret d’ànec
- 1 ampolla d’ÈTIM Tardana Negra
- Sal i pebre
- Blat de moro torrat
Elaboració:
- El primer que farem serà la reducció d’ÈTIM Tardana Negra. Per fer això posarem mitja ampolla en una cassola i ho deixarem coure a foc mitjà. L’anirem vigilant i quan quedi una tercera part del que hem posat apagarem el foc i ja tindrem la reducció feta. És important anar mirant-ho per evitar que es caramel·litzi.
- Tot seguit farem el magret d’ànec. Tallem una mica la pell i el posem a la paella a foc mitjà-alt. No cal posar oli, ja que el mateix greix de la carn ja fa la funció. Fem primer el costat de la pell i el girem al gust de cadascú.
- Finalment, triturem el blat de moro torrat.
- Tallem el magret d’ànec, li tirem la reducció d’ÈTIM Tardana Negra pel damunt i donem el toc final amb mica de blat de moro torrat. Ja el podem servir.
Els millors moments per beure l’ÈTIM Tardana Negra
Parlem una mica d’aquells moments on l’ÈTIM Tardana Negra és un gran acompanyant.
A les postres sempre és un encert, és d’aquells vins que després de dinar o sopar, amb una mica de dolç queda de meravella.
Com t’he dit abans, un altre moment on el seu gust destaca és als aperitius, sobretot si l’acompanyen formatges forts.
És un vi capritxós, així doncs, en un moment d’intimitat o de desconnexió és un vi que et farà gaudir encara més d’aquesta estona.
Premis i reconeixements
L’ÈTIM Tardana Negra és un vi que ha obtingut diversos premis i reconeixements per això no em puc estar de dir-te’ls.
Sempre ha aconseguit molt bona puntuació a la Guía Peñín, entre els 90 i 93 punts.
Quan l’hem presentat a concursos internacionals sempre ha rebut alguna medalla.
Actualment l’anyada que estem venent és la 2018, la qual ha aconseguit 91 punts a la Guía Peñín i un 9,13 a la Guia de Vins de Catalunya.
També és un dels 100 seleccionats als Wines from Spain Awards del Regne Unit.
Compra l’ÈTIM Tardana Negra
Destruïm mites, la nostra Tardana Negra no és només un vi de postres.
Sí, és clar que queda bé amb les postres però ens agradaria portar aquest vi més enllà.
Com ja t’he dit és un vi que acompanya molt bé el moment “hygge”, el teu moment de relax, el teu moment dolç.
Per moltes raons és un vi que no hauria de faltar a casa nostra ja sigui per posar-lo després d’un dinar a taula o per prendre’l mentre et relaxes davant la xemeneia i acarones el gos.
I si no ets gaire aficionat als vins o no t’acaben d’agradar no descartis que aquest t’agradi. Si ets llaminer és un bon vi per estrenar-te.
Per això i molt més, compra l’ÈTIM Tardana Negra aquí:
Gaudeix molt més dels productes de la Cooperativa Falset Marçà i els vins ÈTIM rebent el nostre butlletí amb receptes, consells i les històries més curioses.