Continguts
ÈTIM L’Antull, refrescant i mediterrani
Saps aquell moment de l’any quan toca canviar els jerseis i les jaquetes per les ulleres de sol i el barret?
Quan els dies són més llargs i venen les ganes de sortir al capvespre, arriben aquells dies de mullar-se més amunt dels peus a la platja, de sortir a dinar peixet en alguna terrasseta i d’anar a tot arreu amb xancletes.
Arriba l’estiu i amb ell tot això. És moment de sortir, de gaudir del sol i de passar calor. D’anar-se’n de vacances, de posar-nos morens i de veure la posta de sol. L’estiu és l’època de l’any per trobar-se, per compartir un sopar a la fresca i per beure’s un vi refrescant.
Doncs ja no cal comptar els dies que queden per l’estiu, ja el tenim aquí i per això avui et vull presentar el millor acompanyant per a l’estació més calorosa de l’any: l’ÈTIM L’Antull.
ÈTIM L'Antull
Un vi blanc per als qui els agrada el blanc.
Aquest vi de què et parlaré avui simbolitza el desig, com el desig per l’arribada de l’estiu, del bon rotllo i del temps de sortir. És un vi que representa el mediterrani i que encaixa d’allò més bé en tots els moments que et porta aquesta estació. Te n’explico tot de coses perquè el coneguis a fons i perquè vegis per què no pot faltar un ÈTIM L’Antull a la teva nevera.
Com s’elabora l’ÈTIM L’Antull?
Comencem pel principi i això és la seva elaboració. L’ÈTIM L’Antull està elaborat amb les dues varietats blanques principals de la DO Montsant: la garnatxa blanca i el macabeu.
Un cop veremat, el raïm es porta directament i immediatament al celler, on, un cop desrapat, es posa a macerar a la tina en fred de 6 a 8 hores i en contacte amb les pells per extreure’n més aromes i per evitar que s’oxidi. Passades aquestes hores, el que fem és separar el most flor, premsar les pells i decantem els sòlids de manera natural.
Quan tenim tot això fet, en posem el 90% en un dipòsit d’acer inoxidable, i l’altre 10% en botes noves de roure francès Allier, i el deixem fermentar a una temperatura de 15ºC.
Fa una criança sobre les lies de 5 mesos amb remogudes periòdiques. La part que també fa fermentació en bota també fa la mateixa criança i se li fan battonages diaris per aconseguir més cremositat en boca.
Finalment, es clarifica amb bentonita, es filtra i s’embotella.
Tast de l'ÈTIM L'Antull
Refrescant, elegant i inoblidable
Aquest vi blanc de què et parlo és un vi que s’ha de tastar i assaborir com toca. És un vi amb tot el caràcter de la DO Montsant i on podràs trobar els sòls tan característics de la DO Montsant que li donen aquest gust tan especial.
Per començar, si et fixes en el seu color, veuràs que és clar amb alguns rivets verds, gairebé sembla que brilli. Si l’olores, hi trobaràs aromes amb molts matisos com cítrics, fruites blanques, tocs florals i, fins i tot, si t’hi concentres, podràs trobar-hi les aromes de fruits secs.
I és que, quan el tastes, t’adones que no és un vi blanc com un altre qualsevol, que té un bon volum i que és molt expressiu. Té un sabor d’aquells que perdura a la boca gràcies al seu llarg final. És un vi d’allò més fresc i vibrant amb un toc fumat molt lleuger.
Com maridar l'ÈTIM L'Antull
I obtenir-ne el màxim sabor
L’ÈTIM L’Antull és un vi que, com el seu nom indica, fa servei per acompanyar els capritxos, uns antulls més aviat salats i que, igual que ell, encaixen amb l’època de l’any en la qual ens trobem.
Com et pots imaginar, perquè és un vi blanc, amb qui combina més bé és amb el peix, però no qualsevol peix en treu el màxim partit, de l’ÈTIM L’Antull, per això t’he dit que és un vi blanc perquè t’acompanyi en un sopar de petits capricis.
Un maridatge que li queda d’allò més bé i que és un capritxo en tota regla són les ostres, potser piquen una mica a la butxaca, però, si estàs de celebració i n’agafes cap, tria una ampolla de l’ÈTIM L’Antull per a reblar el clau.
Un altre plat de peix que no et deixarà indiferent si l’acompanyes amb aquest vi blanc és el sushi o el peix cru. Per exemple, si tens un sopar romàntic, no et compliquis la vida: demana una safata de sushi, prepara un tàrtar de salmó o de tonyina i porta un ÈTIM L’Antull. És èxit assegurat.
El peix fumat o qualsevol tipus d’arròs de peix també són uns acompanyats deliciosos i que en faran destacar encara més el sabor.
I, per acabar, et deixo una proposta una mica atípica, però que, si la tastes, et sorprendrà: un rissoto de taronja o de bolets.
Una recepta per acompanyar l'ÈTIM L'Antull
Aquesta és una recepta on pots fer servir l’ÈTIM L’Antull tant per acompanyar com per cuinar o per a les dues coses si ho vols.
Rajada al forn amb verdures saltades
Ingredients:
- Quatre trossos de rajada de 200 grams cadascun (aproximadament)
- Dues pastanagues
- Dos porros
- 200 grams de xampinyons laminats
- Dues branques d’api
- Oli d’oliva verge extra Ètim
- Sal
- Pebre negre en pols
- ÈTIM L’Antull
Elaboració:
Primerament, en un wok gran, saltem els xampinyons, les pastanagues tallades a juliana juntament amb els porros i les branques d’api tallades a juliana, amb un polsim de sal i un raig d’oli.
Quan totes les verdures ja estan ben cuites, les reservem.
Seguidament, fiquem els talls de rajada en una safata plana per anar al forn, salpebrats, amb un rajolí d’oli i un rajolí de vi blanc, i els enfornem a 180°, fins que la rajada estigui cuita al nostre gust.
A continuació, fiquem els talls de rajada cadascun en el seu plat, els reguem amb un raig d’oli d’oliva i, com a guarnició, hi afegim un grapat de verdures saltades, amb un rajolí d’oli, i ja ho podrem servir a taula.
Els millors moments per beure L'ÈTIM L'Antull
Ara que ve la calor és el millor moment per a prendre’l i per a permetre-li que t’acompanyi en les millors nits d’estiu. Així doncs, si organitzes un sopar amb amics i teniu pensat preparar sushi o algun plat de peix, és el vi que encaixa més bé amb aquest moment, per la seva frescor i el bon rotllo que hi aporta.
Un altre moment perfecte per a beure-te’l és a la tarda: si has quedat amb algun amic, és un vi que acompanya molt bé aquestes estones tan agradables de l’estiu. I, és clar, durant aquelles trobades amb amics o amb la família on el plat principal és un arròs, concretament una paella de marisc, procura que no et falti a la nevera.
En conclusió, és un vi per a gaudir-ne, del bon vi blanc fresc i del bon estiu calent, perquè és molt refrescant i encaixa amb molts moments però, sobretot, si hi ha menjar pel mig.
I fes cas del poeta:
DAMUNT LA SORRA
Quedem-nos abraçats damunt la sorra
dos en un sol, del tot.
Llavis extensos
com una migdiada.
I escoltem les ones
caient, blanes dormint.
Que el sol penetri
fins a la sang.
Però l’amor no basta.
Fem per manera de pujar l’escala
que inventarem, graó rera graó,
fins a tocar el zenit del nostre somni;
davallarem després i comprarem pastissos
i vi de marca, sec.
Gaudim sense metàfores.
Joan Vinyoli, Cercles. Barcelona: Edicions 62, 1980. Els llibres de l’Escorpí, Poesia, 62, p. 27
Compra l'ÈTIM L'Antull
Un vi per beure menjant
Sigui quin sigui el teu pla, si busques un vi amb tota l’essència mediterrània, has de triar l’ÈTIM L’Antull.
Tasta’l i transporta’t a la platja, als sopars a la fresca, a una cita romàntica o als riures durant les estones que comparteixes amb els teus i, si amb tot això t’acompanya un bon plat de peix, encara ho milloraràs.