Continguts

ÈTIM La Pausa, atura't i gaudeix

No et passa que, de vegades, tens la sensació que la vida passa massa de pressa? Tot sembla que vagi molt ràpidament; els dies, les setmanes i fins i tot els anys passen en un tancar i obrir els ulls.

Fa quatre dies, érem joves i sense preocupacions i, de cop, ets adult i tens la sensació que només treballes i pagues. I és que no trobes que ens costa massa aturar-nos un segon i gaudir de les coses menudes de la vida sense pressa pel que has de fer després?

Doncs aquesta sensació no l’hauríem de tenir pas. Hauríem de trobar estones per seure, relaxar-nos i gaudir d’un moment tan simple com compartir una copa de vi amb un amic. Hauríem de trobar temps per passejar per la riba i asseure’ns a veure la posta de sol i admirar com de bonica és la vida, o temps per anar a pujar fins a aquell cim que sempre hem volgut coronar i brindar un cop hi hàgim arribat. Hem de viure aquells moments en què sembla que el rellotge s’aturi i que et fan sentir que estàs vencent el temps.

Si ets dels meus i, de vegades, tens aquesta sensació de què et parlo, segueix llegint. Et vull parlar d’un vi que només pel seu nom ja t’incita a aturar-te i gaudir, un vi d’aquells que s’ha de gaudir amb bona companyia i, sobretot, sense presses. Aquest vi és l’ÈTIM La Pausa.

ÈTIM La Pausa

Un vi per gaudir sense presses

L’ÈTIM La Pausa és un vi molt especial, fresquet i ideal per compartir amb el teu millor amic i fer-hi petar la xerrada. No et diria que és el vi que portaria a un dinar amb els sogres però, qui ho sap, potser els sorprens i tot.

Així, doncs, t’explicaré coses de l’ÈTIM La Pausa perquè el coneguis més a fons.

Una mica d'història del vi rosat

Fins fa ben poc, el vi rosat no despertava gaire interès. Deien que era només un vi que s’elaborava de les sobres del raïm del negre i del blanc. No sabien com n’arribaven a estar, d’equivocats.

Però, fa un temps, gràcies als vins de Provença (Occitània), es van començar a posar de moda els rosats i això va fer que fessin una mica de cas a la seva elaboració. Els rosats que van posar de moda els occitans van ser aquells de color pàl·lid, salmó, que són quasi vins blancs.

Actualment, hi ha un altre tipus de vi rosat que es fa lloc al costat dels d’aquest estil, i són aquells que procedeixen del sagnat de vi, cosa que els dona un to de rosat molt més pujat.

Així, com a dada d’interès, l’Observatori Espanyol del Mercat del Vi (OeMV) diu que el consum de rosat ha pujat un 36%.

Com s’elabora l’ÈTIM La Pausa?

Ara que ja saps una mica la història d’aquest tipus de vi, t’explico com elaborem el nostre.

Per començar, has de saber que el fem amb un 90% de garnatxa negra i un 10% de sirà. Ja ho veus, dues varietats que precisament no en són gaire, de clares, i potser encara et preguntes com aconseguim aquest color tan pujat. Així doncs, anem per passos.

Les vinyes d’on extraiem el raïm per a l’ÈTIM La Pausa són de garnatxa i de sirà, i es troben a una altitud de 500 metres.

Un cop entrat el raïm al celler, el macerem amb les pells durant 24 hores a 5ºC. Passat aquest temps, sagnem el most flor (és el most que s’aconsegueix del raïm només triturat o trepitjat) fins a aconseguir el to característic del nostre rosat.

Ja sense les pells, deixem el most fermentar en inox a temperatura controlada de 15ºC.

És un procés molt acurat i el moment més important és el sagnat. El most va adquirint color en contacte amb les pells i, mostra rere mostra, es decideix deixar de sagnar quan s’aconsegueix el color tan característic que té l’ÈTIM La Pausa.

Després de tot això, l’estabilitzem en fred, el microfiltrem i per últim l’embotellem perquè puguis gaudir d’aquest vi rosat tan especial.

Com és beure ÈTIM La Pausa

Tasta un vi rosat diferent

L’ÈTIM La Pausa és un vi rosat que no et deixarà indiferent, ja només el seu color sorprèn però tastar-lo et deixarà amb ganes de més.

Com que és un rosat, et recomano prendre’l fresquet, a l’estiu sobretot entra d’allò més bé.

Té un color de gerds viu i intens amb reflexos violetes, el seu color pot recordar-te el de la piruleta.

Si et pares un moment a olorar-lo, sentiràs que les aromes que més dominen són les de fruites vermelles silvestres (maduixes, gerds, nabius i groselles), acompanyades d’alguna nota balsàmica, mentolada i també d’un toc de llaminadures (caramels, pega dolça i gominoles amb notes àcides).

I si el tastes, veuràs que entra molt bé, notaràs l’acidesa viva i els seus suaus tanins, que sorprenen perquè és un vi rosat. És d’aquells vins el gust del qual perdura en boca una estona.

Com maridar l'ÈTIM La Pausa

Trucs per treure’n el màxim partit

Tot i que és un vi que en pots gaudir sense acompanyar-lo amb menjar, és un bon vi per maridar alguns plats. Com que és molt versàtil, és un digne company tant de plats com d’aperitius.

Per exemple, amb peixet fregit, gambetes saltejades a l’allet, pop a la gallega o, fins i tot, un plat d’embotits. Ja veus que amb el que encaixa més bé és amb plats de peix perquè, si el combines també amb peixos blaus com la truita de riu, aconseguiràs gaudir del seu sabor al màxim.

Però això no és pas tot, tasta’l amb una truita, a la francesa o de patata i ceba, o amb una amanida, veuràs com també et convencerà.

Per últim, altres maridatges que pots provar és amb pizzes, focaccies o coca en recapte.

I per si ets més de carn que de peix, amb la carn de porc com ara presa o secret a la planxa, també en gaudiràs molt.

Una recepta per acompanyar l'ÈTIM La Pausa

Truita de riu amb pernil salat (recepta per a dues persones)

Com t’he dit, amb una truita de riu queda de meravella; així, doncs, et deixo la recepta que fem servir nosaltres per acompanyar aquest suculent vi rosat.

Ingredients:

Una truita de riu per cap

Farigola, romaní, sajolida

1 o 2 fulles de llorer

Pernil ibèric a talls una mica bo (si no, ens quedarà un excés de salabror)

Barreja de pebres per moldre

Sal

Preparació:

  1. Demanem a la peixateria que ens en treguin les vísceres (però el cap, no).
  2. En una safata de vidre apta per al forn, hi posem un bon raig d’oli d’oliva verge extra. Hi afegim les herbes.
  3. Salem una mica les truites.
  4. Posem els talls de pernil per damunt de la truita. Si us ve de gust, també n’hi podeu posar dins.
  5. Molem el pebre per damunt de les truites i l’oli.
  6. Fiquem la safata al forn preescalfat a 200º durant 15 o 20 minuts (aneu-hi fent un cop d’ull fins que el pernil agafi un aspecte cruixent).

Els millors moments per gaudir d'ÈTIM La Pausa

Com ja t’he dit, és un vi per beure en aquells moments que estàs relaxat, que no tens pressa i que estàs a gust amb l’entorn, amb la companyia i amb tu mateix.

Un altre moment en què et recomano prendre una copa d’ÈTIM La Pausa és, per exemple, un capvespre que vagis a fer un pícnic a la platja, amb un amic o amb la teva parella, i mentre gaudiu de la bonica posta de sol beure’s una copeta d’aquest vi rosat.

Un altre bon moment per gaudir-ne és l’hora del vermut: si tens ganes de beure vi en comptes d’un got de Vermut de Falset, també és un gran acompanyant per a aquesta hora del dia, ja que és fresquet i queda tan bé amb els aperitius.

En resum, pren-lo quan vulguis però amb calma i sense presses.

Premis i reconeixements de l'ÈTIM La Pausa

Ja saps que, si hem aconseguit premis, els haig de dir: quan fem les coses bé i ens ho reconeixen, s’ha d’explicar.

En el cas de l’ÈTIM La Pausa, tot i ser un vi rosat i desconegut, déu n’hi do l’èxit que té.

Per començar, al 2022 va rebre el seu màxim premi: el Vinari Gran Or vi jove rosat, tot un privilegi per a nosaltres que el nostre rosat en fos el digne i merescut guanyador.

També, el mateix any, li van donar la medalla de Plata Garnatxes del Món.

I per últim, la Guia de Vins de Catalunya va puntuar les nostres últimes anyades entre un 8,86 i un 9,38 de puntuació.

Com pots veure, el nostre ÈTIM La Pausa és un vi amb premis.

Compra l'ÈTIM La Pausa

L’ÈTIM La Pausa és un vi rosat que és una joia. I no només pel seu color, aroma i gust, sinó per tot el que comporta beure’l. Un perfecte acompanyant per a aquells moments que vols parar el temps, relaxar-te i gaudir de la vida sense cap pressa.

Què esperes per tastar un rosat intens, únic, amb caràcter, fet amb convicció i un llarg saber fer? Un vi fàcil de beure, gens complicat i, sobretot, per gaudir.

SENSE PRESSES

Gaudeix molt més dels productes de la Cooperativa Falset Marçà i els vins ÈTIM rebent el nostre butlletí amb receptes, consells i les històries més curioses.

Login

Dies
Hores
Minuts
Segons