Continguts
ÈTIM El Syrah, un vi solidari capaç de sorprendre
Les nostres diferències són les que ens fan únics i inigualables. De vegades sembla com si li tinguessim certa por a la diversitat quan realment és un dels valors més bonics de la nostra societat.
Acceptar les nostres diferències i estimar-les és quelcom que hem de treballar per construir un món més just i igualitari. Entendre que tots som extraordinaris amb les nostres virtuts i limitacions i que ningú és millor que l’altre. Tots som diferents i especials a la nostra manera, i capaços d’aconseguir tot el que ens proposem.
I això és el nostre ÈTIM El Syrah, un vi que surt de la normativa, que és diferent però és especial tal i com és. Perquè aquest vi i tot el que l’envolta és: solidari i irrepetible.
Per aquest motiu vull parlar-te d’ell i del bonic projecte d’inclusió que té al darrera.
Un vi que dona la mà a persones meravelloses i ajuda a construir un món millor.
El projecte solidari
Per què l’ÈTIM El Syrah?
L’ÈTIM El Syrah no és un vi qualsevol, a part de ser diferent per com està elaborat i pel seu caràcter, hi ha quelcom que el fa més especial: la seva solidaritat.
Des de fa molts anys la Cooperativa Falset Marçà treballa amb el Taller Baix Camp, una associació sense afany de lucre que treballa per millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual i les seves famílies.
Aquesta col·laboració que fem té com a objectius, per una banda, mantenir productives les finques de la zona, mantenir la collita del raïm i, per tant, la producció del celler i, per altra banda, oferir llocs de treball per a persones amb discapacitat i altres col·lectius amb risc d’exclusió.
La feina del Taller Baix Camp que realitza a les finques és molt important, ja que ajuden a mantenir productives vinyes de socis de la cooperativa que no tenien continuïtat generacional i que, si no fos per ells, s’haurien perdut.
Potser t’estaràs preguntant, i per què l’ÈTIM El Syrah? Doncs perquè és un dels vins més singulars de la Cooperativa, fet únicament amb sirà, una varietat que no és autòctona de la comarca i que ha tingut la capacitat d’adaptar-se amb naturalitat a les condicions d’aquest territori, fet que ens recorda molt a les persones que treballen al Taller Baix Camp. A més a més, part del raïm amb què s’elabora aquest vi prové de finques que gestionen ells.
Per cada ampolla venuda es fa un donatiu i els beneficis obtinguts amb aquesta campanya es destinaran a l’adquisició d’ajudes per a facilitar les activitats habituals de persones amb discapacitat que, de vegades, es converteixen en tot un repte. Et deixo aquí l’enllaç al programa Destí 2030 de TV Reus on van explicar el nostre projecte Cooperativa Falset Marçà i Taller Baix Camp, a partir del minut 6.
L'ÈTIM El Syrah
Un vi amb ànima solidaria
Com t’he dit és un vi diferent i molt especial, d’aquells que no deixa indiferent a ningú. Si ets atrevit i t’agrada provar coses noves l’has de tastar. No és un clàssic, tot el contrari, és un vi per als paladars més valents.
La varietat sirà
Comencem pel principi i pel seu fet més diferencial. Com t’he dit és un vi monovarietal elaborat només amb sirà, així doncs et vull presentar aquesta varietat.
No és típica de la nostra terra, hi ha estudis genètics que apunten el seu origen a la vall del Roine, França, on es cultiva molt i s’elaboren bastants vins monovarietals de sirà. Tot i que he de dir-te que els seus orígens es relacionen amb la població de Shiraz, a l’actual Iran.
Avui dia és la cinquena varietat més plantada del planeta, en regions com França, Austràlia, Sud-àfrica, Califòrnia, Nova Zelanda, Espanya o Xile.
La varietat sirà té una increïble capacitat d’adaptació i per això s’ha fet tan popular arreu del món.
Si et fixes en els seus raïms veuràs que són de forma cònica allargada, molt peculiars i fàcils de reconèixer.
Com s’elabora?
L’ÈTIM El Syrah s’elabora de les vinyes de sirà amb millor rendiment i la verema sempre es fa manual.
Seleccionem el raïm i un cop dins del celler el macerem a 10º durant 48 hores. Quan arriba a 20º C comença a fermentar a temperatura controlada. Després el premsem i comença la fermentació malolàctica a les botes de roure francès. Segons el criteri de la Marta, la nostra enòloga, pot tenir una criança d’entre 12 i 18 mesos, per tant estàs davant d’un vi de guarda, ja que després també farà una criança en ampolla d’un any.
Com és beure l’ÈTIM El Syrah?
Un petit resum de com és tastar-lo.
És un vi per als amants del bon vi però que busquen alguna cosa més. Quan el tastis veuràs que és molt diferent al que estàs acostumat, però que això no t’espanti, acostuma a agradar.
Primer de tot, has d’apreciar el seu color, un granat brillant d’allò més peculiar.
Després pren-te el teu temps per olorar-lo i sentir els seus aromes. Olors del sotabosc mediterrani, de romaní, farigola i menta. També trobaràs aromes d’espècies, de cigar havà, mentol i moca.
Tastar-lo sí que és una veritable experiència. A la boca notaràs que és molt harmònic i potent amb perfums intensos que s’estenen lentament.
Què vols que et digui? El millor per descobrir aquest vi és tastant-lo de veritat.
Com maridar l’Ètim El Syrah?
I gaudir-lo al màxim
Acompanyar aquest vi amb un bon menjar és treure-li el màxim partit. Per això et vull recomanar uns quants plats perquè el gaudeixis com mai.
Syrah i vedella a la brasa podríem dir que està al Top 10 de les combinacions aromàtiques. Com que és un vi potent amb el que millor marida és amb plats contundents com carns estofades o carns de caça (senglar, cérvol o conill).
Un altre maridatge són els formatges, un clàssic que sempre encaixa bé amb un bon vi negre, i és clar, l’ÈTIM El Syrah no n’ha de ser l’exepció.
I com a extra, si el vols acompanyar amb algun tipus de pasta, millor que porti salsa de tomaca, com una bolonyesa.
Recepta per acompanyar l’ÈTIM El Syrah
Estofat de senglar
Ingredients per a 4 persones:
- 600 g carn de senglar a daus
- 1 got de vi blanc ÈTIM L’Antull (150 ml)
- 1 raget de vinagre (uns 30 ml)
- 2 o 3 pastanagues
- 1 ceba
- 4 dents d’all
- Julivert picat, sal, pebre
- Herbes aromàtiques (romaní, farigola, orenga, llorer)
- 1 cullerada de pebre vermell dolç
- Oli d’oliva verge extra ÈTIM (50 ml per marinar i una mica més per a la cassola)
Elaboració:
- Piquem els alls i la ceba en trossos més aviat grans. Tallem les pastanagues en rodanxes.
- Afegim la resta dels ingredients i formem un adob barrejant-ho tot bé.
- En aquesta barreja hem de marinar la carn durant tota la nit (o millor 24 hores). L’ideal és que quedi ben coberta, així que fes servir un recipient que ho permeti.
- Passat el temps de marinar, colem el líquid i reservem les verdures i el líquid per separat.
- En una cassola ofeguem la carn en un fons d’oli d’oliva verge extra Ètim. Afegim les verdures i espècies del marinat i remenem fins que vagi agafant color. Llavors afegim el líquid del marinat.
- Deixem que es faci el guisat a foc lent fins que la carn estigui tendra, afegim una mica d’aigua durant la cocció si és necessari.
Consells:
- A mitja cocció s’hi poden afegir unes patates.
- Com que es tracta d’una carn que requereix molta cocció podem preparar-la en una olla a pressió.
- Amb aquesta mateixa recepta pots preparar cérvol i en general altres carns de caça com la llebre, el conill, etc.
Els millors moments per prendre l'ÈTIM El Syrah
És un vi per dinars i sopars amb plats com els que t’he dit anteriorment. Compartir-lo sempre és bona idea, tot i que si ets un amant del vi, el gaudiràs fins i tot sol.
És per portar a persones que valorin el bon vi i les seves diferències, pels winelovers concretament. Però com en qualsevol vi no cal que siguis un expert per gaudir-lo.
Com sempre dic, no hi ha un moment més idoni que un altre per gaudir d’un vi, tu decideixes quan millor t’encaixa prendre’l.
Compra l’ÈTIM El Syrah
Si ets amant del vi, busques noves experiències, t’agrada gaudir del bon vi i a més vols contribuir a una bona causa, aquest vi és per a tu.
Un vi diferent, solidari i únic.
ÈTIM El Syrah et sorprendrà en tots els aspectes, tant el vi com la feina que hi ha darrera de la seva elaboració.
Gaudeix molt més dels productes de la Cooperativa Falset Marçà i els vins ÈTIM rebent el nostre butlletí amb receptes, consells i les històries més curioses.