Els secrets sobre el vi Ranci ÈTIM que no t’han explicat mai.

Continguts

Assaboreix el present d'una conversa

Reconnecta amb el temps, les tradicions, els costums i les converses amb una ampolla de vi Ranci ÈTIM.

Sobretaules i àpats amb gust de vi Ranci

Actualment, sembla que el que més ens fa falta és temps. Quan parlem amb algú i li preguntes per alguna cosa, una de les respostes que més sentim és “no tinc temps”.

A l’hora dels àpats els mòbils prenen el protagonisme i les converses són a través de textos i emojis amb què comuniquem les nostres emocions.

Seguim les xafarderies a les xarxes socials i fins i tot ens assabentem de les novetats i notícies en segons.

Mengem a tota velocitat sense parar compte dels gustos, textures i aromes d’allò que ens posem a la boca.

Molts de nosaltres, segur que tenim en el record dinars o sopars familiars, en els quals gaudíem dels canelons, la sopa de galets o els rostits de l’àvia amb aquell gust i aquella flaire que encara ara ens ve a la boca i ens fa salivar.

Teníem temps, per fer sobretaules en les quals ens explicàvem les novetats o, fent veure que no estàvem al cas, escoltàvem les xafarderies i les històries que els grans explicaven.

En aquells moments hi havia un petit convidat, que, encara que discret i amb un nom no gaire afable, feia possible aquell temps de conversa i reflexió: el vi Ranci.

Et convidem a conèixer els secrets que amaga aquest vi, molt desconegut per alguns i molt entranyable per a d’altres i transportar-te en un viatge pels sentits i fer-te un petit “present”.

El vi Ranci ÈTIM, et permetrà reconnectar i tornar a assaborir el moment “present”.

Què és el vi Ranci?

I per què és tan bo?

Els vins rancis són vins que han estat afectats per la criança oxidativa, sovint obligats per l’enòleg a utilitzar il·luminació, canvis de temperatura i permanència en bota o damajoanes per aconseguir vins únics i de gran prestigi.

El vi ranci és un gran ingredient de la cuina mediterrània i de les nostres àvies i besàvies… amb el qual podem reconnectar un altra vegada.

Tipus de vi Ranci

D’on ve això del vi Ranci

El vi Ranci, antigament anomenat el vi de la bota, o del racó, o el ranci de casa, és el vi que antigament s’elaborava a moltes de les cases de Catalunya. És un vi genuïnament català, ja que només s’elabora en Terres Catalanes. Des de la Catalunya Nord, fins al País Valencià.

A Catalunya li diem vi Ranci, i està elaborat tant amb varietats blanques com negres.

A Alacant també n’elaboren un i l’anomenen Fondillon està elaborat amb la varietat de raïm Monastrell.

I l’únic lloc del món, fora de terres catalanes, on elaboren un vi semblant al vi Ranci és Austràlia, amb el vi Rutherglen, l’única diferència és que és un vi fortificat (amb alcohol afegit).

Com s’elabora el vi Ranci

I la màgia de l’elaboració

El most es deixa fermentar amb els propis llevats del raïm i es deixa macerar durant uns dies per aconseguir més volum i complexitat. És justament en aquest moment la màgia del procés, ja que això farà que posteriorment el vi suporti l’oxidació i vagi cap a un vi ranci i no pas cap a un vinagre, gràcies a l’alt nivell de sucres i a l’alta concentració d’alcohol.
Un cop acabat aquest procés es traspassa a uns recipients anomenats damajoanes i durant un any es deixen a sol i serena fent un procés de criança oxidativa.

Després d’un any el vi es canvia de recipient i es posa en unes botes de fusta de 500-600 litres on es deixa reposar un mínim de 3 anys. El secret de les botes es que no es buidin mai. Quan es treu una quantitat de vi s’hi ha de posar la mateixa quantitat provinent de les damajoanes. Així sempre hi ha vi ranci a les botes.

A la Cooperativa Falset Marçà

El nostre vi Ranci ÈTIM està elaborat amb les nostres varietats reines i les més representatives de casa nostra i de tota la DO Montsant: garnatxa i carinyena.

La garnatxa aporta una part oxidativa i la carinyena la part reductiva, així que són la parella ideal pel nostre vi Ranci ÈTIM.

La Marta, la nostra enòloga escull raïm dels pagesos que provingui de terrenys amb més insolació i on el raïm hagi passat més estrès hídric (que la planta hagi passat una mica de set), per l’alta concentració de sucres.

El terreny on estan plantades també juga un paper important ja que la diversitat de sóls, sauló, llacorell, granit, calcari, donen més caràcter i identitat al raïm.

El vi Ranci ÈTIM

Com vam començar a la Cooperativa Falset Marçà

Tots els fets es remunten a finals del segle XVIII, quan es va començar a parlar de construir un Celler a Falset, on la Mancomunitat de Catalunya va fer una gran aposta per potenciar la zona rural del Priorat.

Van escollir un bon arquitecte, Cèsar Martinell (deixeble de Gaudí), per tenir un edifici funcional, arquitectònicament bonic, sostenible i amb un material de construcció econòmic. A més a més, també van fer una gran aposta per un enòleg qualificat, Ignacio Imbert, que fos capaç de crear uns bons vins en una zona tan verge.

Tornant a la construcció de l’edifici, Cèsar Martinell ja va pensar en un espai per a l’elaboració del vi ranci, el nostre protagonista d’avui. Es tracta de les terrasses laterals i del terrat de la part posterior de l’edifici construïts específicament per a la seva elaboració i es va tenir en compte la construcció d’un dipòsit d’aigua a la part posterior de l’edifici, que actualment s’utilitza per netejar les damajoanes.

COOPERATIVA CELLER BODEGA

Dipòsit de l’aigua

Què són les damajoanes?

I perquè són tan importants

Les damajoanes són les grans protagonistes en el procés d’elaboració del vi Ranci ÈTIM.

Són unes grans ampolles de vidre, que tenen una capacitat d’uns 25 litres aproximadament. I són les encarregades de guardar el vi mentre fa el procés d’oxidació a la terrassa dels rancis.

L’origen de la paraula damajoana és incert, però la història amb més ressò és que prové de la reina Joana I de Nàpols, quan es va interessar per la fabricació d’ampolles durant una tempesta en què es va amagar al taller d’un mestre vidrier.

La Reina hauria intentat fer la seva pròpia ampolla, bufant-la amb molta força, aconseguint una capacitat de 10 litres, superant amb escreix la mida normal, per la qual cosa se li va donar el nom de “Dame-Jeanne” o “Damajoana”.

La damajoana és una peça tan bonica, que actualment, encara es manté com a element decoratiu en moltes llars.

Les damajoanes

A Sol i Serena

El procés d’oxidació o de sol i serena és el més diferenciador respecte a l’elaboració d’altres vins, ja que passa un any a la intempèrie suportant tota mena d’inclemències del temps: solanes, vent fort, neu, pluja…

Aquesta oxidació serà la que marcarà la diferència aromàtica, de color i gust d’aquest vi.

El fet d’elaborar vi ranci en un celler va ser un gran pas en la història de l’elaboració, ja que tradicionalment tothom se l’elaborava a casa, i va ser la Cooperativa la que el va començar a comercialitzar de manera professional.

Al Celler fa més de 100 anys que l’elaborem, així que tastar-lo és com una relíquia, un tresor, un elixir que s’ha de beure i apreciar.

El vi Ranci ÈTIM t’acompanyarà, des dels fogons

a la sobretaula.

El bon gust i aromes del vi Ranci ÈTIM

El tast més ranci

I si parlem de sensacions, el que sentirem quan tastem un vi Ranci ÈTIM és un gust molt i molt peculiar.

Parlant del seu color, hi veurem un ambre fosc amb rivets caoba, net i brillant.

En nas és una explosió d’aromes molt característics de torrats, fruits secs com ara l’ametlla i l’avellana, pa torrat, fruita confitada, codonyat, figa seca i d’espècies com la canyella i la vainilla.

En boca és molt fi, té una entrada molt amable, lleugerament dolça i secant a la vegada, equilibrat, amb una bona acidesa i un final intens i llarg.

Com beure vi Ranci ÈTIM

I gaudir-lo al màxim

Tradicionalment se serveix en copes petites, ja que el seu grau alcohòlic ens en demana una petita dosi. Però si és amb una copa tipus cataví molt millor, ja que la seva forma estreta fa que els aromes es concentrin de manera gairebé dirigida cap al nas.

Preneu-lo amb la copa que vulgueu, però el que sí que us aconsellem és que el prengueu sempre a una temperatura d’uns 16º, ja que la explosió aromàtica és molt més intensa.

Els millors maridatges del vi ranci

I les combinacions més sorprenents

Però el que més sorprèn del vi Ranci ÈTIM de la Cooperativa és la infinitat de maridatges que se li poden fer, sortint de les clàssiques pastes seques per postres.

Es pot maridar amb brous, com per exemple una sopa miso.

I amb tota mena de formatges cremosos tipus Brie.

Però per apostar en un maridatge i no fallar mai, serviu-lo amb fruits secs, unes postres de músic.

Fruits secs, ideals per acompanyar un vi ranci Ètim.

“Acompanyeu el vi Ranci ÈTIM amb fruits secs i no fallareu”

Receptes amb vi Ranci ÈTIM

Com llepar-se els dits amb un vi ranci sense beure’n ni una gota

Per poder viure aquestes delicades sensacions en primera persona, aquí teniu una recepta per llepar-vos els dits.

Aquesta és ben senzilla i us permetrà gaudir d’una bona sobretaula, degustant-la en companyia o agafant-ne un bocinet sense que ningú ho sàpiga abans de servir-la. 😉

Pa de pessic i panses al vi Ranci ÈTIM.

Ingredients per a 4 persones:

  • 1 iogurt natural
  • 4 ous
  • 1 cullerada de llevat en pols
  • 1 polsim de canyella
  • Oli d’oliva verge extra Ètim
  • Mantega
  • Farina
  • Sucre
  • Panses
  • Vi Ranci ÈTIM

Elaboració

Prèviament, posarem a macerar panses amb vi Ranci ÈTIM, un parell d’hores mínim.

Posarem el iogurt en un bol i guardarem el gotet perquè ens faci de mesura. Hi afegirem un got d’oli d’oliva verge extra ÈTIM: 2 mesures de sucre i 3 de farina i ho remenem bé.

Després hi afegirem els ous, el llevat i un polsim de canyella i ho tornarem a remenar. Podeu fer servir el braç elèctric perquè la massa quedi més homogènia.

Agafarem un motlle de pa de pessic, l’untarem amb mantega i amb farina.

Posarem al cul del motlle les panses macerades amb vi ranci i a continuació abocarem la barreja del pa de pessic.

Escalfarem el forn prèviament a 180° i ho courem durant 30 minuts aproximadament.

Esperarem que estigui tebi abans de treure’l del motlle, i ja el podrem servir.

I com no podria ser d’altra manera, l’acompanyem amb una copeta de vi Ranci ÈTIM.

“Assaboreix el “present” d’una conversa”

Els millors moments per beure vi Ranci ÈTIM

La castanyada és un d’aquells moments on la combinació amb unes castanyes calentes acabades de coure es fa tan especial.

Cuinant ens donarà aquell toc màgic tan intens i indesxifrable alhora.

Si aneu de convidats a alguna casa, fareu contents als amfitrions amb una ampolla de vi Ranci i quedareu com uns senyors.

A la sobretaula, ens acompanyarà amb les galetes o fruits secs i ens ajudarà a crear l’ambient idoni per tornar a les bones converses, reconnectar i viure el moment present.

Comprar vi Ranci ÈTIM

El lloc més còmode i senzill per adquirir-lo.

Així que sí vosaltres també voleu formar part de tota aquesta història, no deixeu que us ho segueixin explicant. Expliqueu-ho vosaltres.

Tasteu el vi Ranci ÈTIM de la Cooperativa Falset Marçà!

Gaudeix més dels productes de la Cooperativa Falset Marçà i els vins ÈTIM, rebent el nostre butlletí amb receptes, consells i les històries més curioses.

Login