Quins tipus de vins rosats existeixen?
De vins rosats n’existeixen de molts tipus, depenent de com s’elaboren, del color que tenen… Se’n fan a molts llocs del món, des de Catalunya, passant per Navarra, França, Itàlia i, fins i tot, Califòrnia. I és que, el vi rosat, és un tipus de vi molt especial i, a diferència del que es creu, de molta qualitat.
Cada vegada és més difícil classificar els vins rosats, però en aquest article et volem deixar quatre apunts perquè vagis coneixent quins tipus de vi rosat existeixen.
Tipus de vins rosats

Rosat sec
És el tipus més comú i el més conegut. Aquest tipus de vi rosat es fa amb raïm negre que es premsa suaument i es deixa macerar amb el most durant poc temps i, a continuació, fa la fermentació completa amb el most. El resultat és un vi sec i lleuger, amb sabors i aromes afruitats, que fan que sigui un company ideal per plats lleugers com el marisc o les amanides.

Rosat semisec
El vi rosat semisec és similar al rosat sec, però conté una mica més de sucre residual, per tant, són més dolços. En aquests vins la fermentació no és completa, es refreda el vi i es finalitza abans que acabi de fermentar, evitant que tot el sucre es converteixi en alcohol. Aquest tipus de vi rosat queda molt bé amb plats picants, ja que la seva dolçor s’equilibra amb el picant.

Rosat de Provença
És originari del sud de França, concretament de la regió de Provença, i és dels tipus de rosats més coneguts pel seu color tan pàl·lid. S’elabora principalment amb varietats de raïm com la garnatxa, cinsault i el sirà. Acompanya a la perfecció plats mediterranis.

Rosat amb cos
Els vins rosats amb cos són més intensos i amb més cos. Aquest tipus de vi s’elabora amb raïm negre que es macera amb les pells durant més temps, el que fa que tingui un sabor més intens i complex. Són rosats que són “quasi” vins negres. Ideals per maridar amb carns i plats més pesats.
Quin tipus de vi rosat és l'ÈTIM La Pausa
L’ÈTIM La Pausa és un vi rosat sec i amb cos. És sec perquè predominen els aromes a fruites vermelles silvestres, però sense ser massa dolç, fet que el fa molt fresc i lleuger. Ideal per gaudir-lo a mitja tarda o acompanyat de plats de peix o carn com la presa ibèrica o el secret de porc.
Diem que és un vi rosat amb cos per la seva elaboració i color, ja que el deixem macerar amb les pells durant més temps per aconseguir aquest color intens i més intensitat de sabor.
