Comparteix el què està passant:
La Revolta Pagesa: Què demanen els pagesos i pageses de Catalunya?
Què trobaràs en aquest article?
Per què està tan cremada la pagesia?
Ben segur que has vist a les notícies i a les xarxes socials tot el que està passant amb els pagesos.
I, potser, no t’ha quedat del tot clar què està passant i què és el que demanen.
Per això, hem pensat que seria bona idea explicar-t’ho, per tal que ho entenguis i els facis costat en aquesta lluita.
Ja fa molt temps que el sector de la pagesia està vivint una situació molt complicada i no paren de posar-los les coses més difícils encara.
Els pagesos es queixen per diverses raons (i amb motiu): des de l’increment dels costos de producció, els baixos preus que els paguen, la falta de control en les importacions, la nova política agrària comuna, la greu sequera i, sobretot, l’excés de burocratització.
A més, la pagesia durant aquests últims anys, per desgràcia, s’està perdent, ja que segons les dades del departament d’Acció Climàtica de la Generalitat, a Catalunya el 2019 hi havia 55.355 explotacions agrícoles. El 2022, últimes dades disponibles, n’eren 46.302. És a dir, en set anys, s’ha perdut un 16% de finques agrícoles.
Així doncs, estar al cas de què demanen és una obligació de tots per tal de donar-los el suport que mereixen, i, per això, intentaré fer-t’ho entendre.
Increment dels costos de producció i la baixada de preus dels seus productes
Els carburants, fertilitzants i l’electricitat no han parat de pujar des de fa temps. Per dir-te una dada, l’any 2022 els costos agraris van registrar un augment interanual del 32%.
A més, tot i que s’ha apujat el salari mínim interanual, això ha suposat un cost afegit pels pagesos, ja que en èpoques com la de la verema han de contractar mà d’obra i, com diuen ells/es, “volem salaris justos pels treballadors, però la Seguretat Social ens ofega”.
A part d’això, no és només que pugin els costos de producció, sinó que, han abaixat el preu dels seus productes. Ja fa anys que es va aprovar la llei de seguretat alimentària, amb la qual s’asseguraven uns preus justos al gènere dels pagesos, però, tot i això, encara no està aplicada.
La burocratització de la pagesia
Això és un altre tema que els té molt cansats.
Amb tot els tràmits que els demanen fer, acaben passant més temps a l’oficina que no pas al camp. A més, molts d’aquests papers són repetitius.
Els agricultors i ramaders han de presentar, per exemple, tot això i més: temes sanitaris, fitosanitaris i garanties alimentàries, qüestions mediambientals, benestar animal (en el cas dels ramaders), contractes de treball, ampliacions o obres en les seves explotacions… A més, tot això ho han de tractar en departaments molt diferents, fet que a vegades els obliga a duplicar la feina.
Et deixo un petit vídeo molt interessant del diputat Salvador Vergés parlant de la burocratització a la pagesia.
Si vols veure el discurs sencer, fes clic aquí.
El canvi climàtic i la sequera
Aquest és un altre tema molt preocupant pel fet que el sector de l’agricultura és un dels que més està patint el canvi climàtic. La pèrdua d’espai per sembrar, l’augment de malalties de les vinyes, la sequera i altres canvis biològics estan afectant la productivitat de les terres.
Bé, s’estan proposant moltes polítiques per tal de fer front a aquest problema, però, els costos que tenen per als agricultors i ramaders no estan a l’abast de tothom. Per aquest motiu, molts pagesos i pageses es queixen que, al final, només les grans explotacions seran viables i els petits agricultors i ramaders desapareixeran.
Gran manca de relleu generacional
Un altre greu problema que està vivint la pagesia catalana és la falta de relleu generacional i, al Priorat, per exemple, molts pagesos tenen 65 anys o més i en poc temps no podran fer-se càrrec de les seves terres i si no troben qui els substitueixi, aquestes, es perdran. Aquesta falta de continuïtat posa en perill la producció de raïm fet que podria traduir-se en una gran pèrdua de terres durant els anys vinents.
Bé, s’estan proposant moltes polítiques per tal de fer front a aquest problema, però, els costos que tenen per als agricultors i ramaders no estan a l’abast de tothom. Per aquest motiu, molts pagesos i pageses es queixen que, al final, només les grans explotacions seran viables i els petits agricultors i ramaders desapareixeran.
Limitació de les importacions
La demanda de preus justos i reconeixement com a gestors del territori és una prioritat per als pagesos. Els agricultors i ramaders reclamen la dificultat que tenen de competir amb altres països que utilitzen productes fitosanitaris prohibits a Catalunya. A més, remarquen la incongruència de prohibicions locals i permisos d’importació contradictoris.
No està bé que se’ls prohibeixi fer ús de matèries actives perquè són un risc per a la seguretat alimentària i que s’importin productes de l’exterior sense posar cap problema.
Què fem a la Cooperativa per ajudar als nostres pagesos?
A la Cooperativa Falset Marçà estem duent a terme diverses accios i impulsant alguns projectes per mitigar una mica el malestar dels socis de la Cooperativa amb totes aquestes dificultats que troben actualment. Algunes d’aquestes accions són:
- Els assesorem i ajudem amb la tramitació de la DUN, una declaración on s’han de posar totes les dades de les explotacions agraries que tenen, i de la DAN, que és la declaració on han d’incloure l’ús dels fertilitzants nitrogenats que fan servir. També, els hi facilitem un quadern de camp, on han d’anar apuntat tots els productes fitosanitaris que utilitzen per tenir-ho tot al dia en cas que vingui una inspecció. A més, poden venir a demanar-nos qualsevol informació que necessitin per fer les gestions administratives.
- Per altra banda, estem duent a terme alguns projectes per a la reutilització d’aigua al celler i a les finques, per tal de reduir la despesa d’aigua i poder donar un cop de mà als petits agricultors.
- També, per fer front a la manca de relleu generacional, a la Cooperativa Falset Marçà, estem impulsant un projecte que s’anomena “Espai Test”. Amb aquest projecte, el que volem aconseguir és que joves a qui els agradaria dedicar-se a l’agricultura puguin “provar” l’ofici durant un temps determinat i els ajudarem a coordinar els diferents recursos dels quals disposa el territori perquè ho puguin fer sense pressió, amb cobertura legal i sense haver de fer una forta inversió econòmica inicial. Aquest Espai Test oferirà:
- Recursos materials: una parcel·la agrícola apta, maquinària i recursos econòmics durant el temps que duri la prova.
- Formació / Tutoria i acompanyament: Oferir recursos d’aprenentatge al tester. Normalment, el tester compta amb dos tutors, un tutor de projecte (l’ajuda a desenvolupar la seva idea d’empresa i el guia en el procés d’aprenentatge) i un tutor/mentor d’ofici (acostuma a ser un pagès que vol jubilar-se, i acompanya el jove ensenyant-li l’ofici).
- Cobertura legal: la persona ha de poder desenvolupar l’activitat agrària sense impulsar una empresa, sense donar-se d’alta.
Tot i això, sabem que la solució no l’hem de posar nosaltres, sinó que, ha de venir d’altres administracions governamentals. Però, mentrestant, hem volgut tirar endavant aquestes accions per ajudar-los a sobreportar de la millor manera la dura situació que estan vivint.
Què pots fer tu per ajudar a la pagesia?
Abans de finalitzar aquest article, et volem donar alguns consells què pots fer al teu dia a dia per millorar les condicions dels pagesos:
- Mirar l’origen dels productes que compres. Aquesta és una forma molt bona de donar-los suport. Sabem que, tal com està tot, potser, busques el preu més econòmic, però pensa que, invertir uns cèntims més en proximitat et farà guanyar qualitat i salut.
- Comprar directament al pagès. Hi ha molts sectors que fan una gestió circular del seu gènere, és a dir, ells s’encarreguen de tot el procés. A més, així, com a mínim, el pagès té el poder de fixar un preu amb què considera que es podrà guanyar bé la vida i que l’ajudi a tirar el projecte endavant. Avui dia, pots trobar diferents plataformes digitals que t’ajuden a comprar el producte directament al pagès. En el cas del vi, el millor és comprar-lo directament al celler que l’elabora, ja que d’aquesta forma s’evita comprar a distribuïdores que compren el producte a un preu més baix per tal de tenir beneficis.
- Consumeix productes locals, ecològics i, sobretot, de temporada. Comprar fruita i verdura de temporada garanteix un món més saludable, sostenible i econòmic.
- Donar suport a les manifestacions físicament o digitalment. Si hi ha una trobada a la teva ciutat i tens una estona per escapar-te, ben segur que t’agrairan el teu suport, si no, si tens xarxes socials o Whats App, compartir informació sobre què està passant és una bona manera d’ajuda per tal que estiguem tots informats i units.
En conclusió, ja veus que motius per queixar-se en tenen, i, ara, el que més necessiten és que els escoltem, que canviem els nostres hàbits de consum i que sumem forces en aquesta lluita que és de tots.
Com han dit en moltes de les pancartes que duien: “La nostra fi, serà la vostra fam” i no els falta pas raó, hem de cuidar-los, ajudar-los i, sobretot, valorar-los, perquè el que tenim a Catalunya és un privilegi i no podem deixar que es perdi.
Tu també pots salvar la pagesia, passa a l’acció.