La Transformació dels Pagesos Cap a l'Agricultura Ecològica

Si ets una persona curiosa i vols saber com està sent la transformació dels pagesos cap a l’agricultura ecològica, t’ho explico. Això de l’ecològic és tot un món que ha anat creixent en popularitat i consciència. No obstant això, els mites que envoltaven aquest tipus d’agricultura eren molts i sovint desencoratjaven els agricultors a fer el canvi.

Desmuntem els mites

Anteriorment, es creia que una finca ecològica produïa menys raïm, que les malalties i plagues a la vinya eren irreparables i que l’aigua no s’aprofitava tant. Per sort, tot això s’ha demostrat que no és cert. Els estudis i l’experiència pràctica han demostrat que l’agricultura ecològica pot ser igual de productiva, si no més, que la convencional, tot i que amb alguns canvis en les pràctiques i tècniques utilitzades.

Fes clic aquí per conèixer les diferències entre un camp de vinyes ecològic i un de convencional.

Beneficis de l'agricultura ecològica

Cada cop són més els pagesos i pageses que estan prenent consciència i s’han decidit a fer aquesta transformació. S’han adonat que tenir un camp ecològic té molts beneficis, entre ells:

  • Més respecte pel medi ambient: L’agricultura ecològica és més respectuosa amb la terra i el medi ambient, utilitzant pràctiques sostenibles que eviten la degradació del sòl i la contaminació de l’aigua.
  • Millor preservació de la biodiversitat: Fomenta la biodiversitat, ja que evita l’ús de pesticides i herbicides químics que poden danyar la fauna i flora locals.
  • Gestió eficient de l’aigua: Les tècniques de conservació del sòl utilitzades en l’agricultura ecològica milloren la gestió de l’aigua.
  • Reducció de costos en productes químics: Els agricultors redueixen els costos associats als productes químics sintètics, ja que utilitzen alternatives naturals.
  • Major valor del producte: El raïm ecològic està més ben valorat al mercat, pel fet que els consumidors estan disposats a pagar més per productes que saben que són més sostenibles.

Com és el procés de transformació dels pagesos?

Tot i els beneficis, la transformació no és senzilla. Com tot el que rodeja la pagesia, l’excés de burocràcia està a l’ordre del dia.

El primer pas és inscriure’s al CCPAE (Consell Català per a la Producció Ecològica). Després, es fa un seguiment i un control durant tres anys per tal d’assegurar-se que no s’incompleixen cap de les normatives establertes. Un cop passat aquest temps, si tot està conforme, es dona la certificació assegurant que la finca és ecològica.

No obstant això, la certificació no és el final del camí. Anualment, es fan revisions per assegurar-se que tot està en ordre. Si en algun moment s’incompleix alguna de les condicions, es retira l’acreditació i el procés ha de començar de nou. Així doncs, el compromís amb les pràctiques ecològiques ha de ser constant.

Ara ja saps una mica més sobre el que costa convertir un camp convencional en ecològic. Tot i que comporta una mica més de feina administrativa, especialment al principi, els beneficis són nombrosos, tant per als agricultors com per la terra.

Compra el vi ecològic Fuïna

Dona suport a la pagesia

Per tal de donar més reconeixement als socis i sòcies de la Cooperativa que estan fent l’esforç de fer aquest canvi i per motivar-los encara més, tria el vi ecològic Fuïna.

Estaràs triant sostenibilitat, qualitat i reconeixement.

Login