Continguts

El vermut de Falset, el secret més ben guardat

Hi ha estones a la vida que ens carreguen les piles, que ens fan desconnectar per poder tornar a connectar. L’hora del vermut el cap de setmana és un d’aquests moments. Talment l’hora del pati a l’horari escolar. Compartir un got de Vermut de Falset, unes patates i unes olives amb els amics en una terrasseta al sol és agafar forces per afrontar la setmana. Podríem dir que aquest moment és tota una tradició a Catalunya, però és molt més que això: és un estil de vida. És una estona sagrada de la setmana que t’ajuda a alliberar tensions i a oblidar-te de totes les altres preocupacions.

Així que, atesa la importància d’aquest moment a les nostres vides, crec que és hora de parlar dels grans protagonistes de la Cooperativa: els Vermuts de Falset.

Què és el vermut?

Comencem pel principi. Potser t’agrada molt el vermut però mai t’han explicat realment què és. Pot passar això, per això vull començar aquest article fent-te cinc cèntims de què és.

El vermut és un licor aromatitzat amb herbes, compost a base de vi, essència de donzell, una planta aromàtica de gust amarg, i altres substàncies amargues i tòniques.

Podem classificar els vermuts de dues maneres: si és dolç, porta més percentatge de sucre; si és sec, menys sucre. L’altra classificació habitual és pel seu color: blanc o negre.

La graduació alcohòlica dels vermuts acostuma a ser força alta, des dels 15 fins als 20 graus.

S’acostuma a servir durant els aperitius, d’aquí ve l’expressió catalana “Fer el vermut”.

La història del vermut

Parlem una mica dels seus orígens

Ara que ja saps exactament què és el vermut, crec que potser has de saber una mica la seva història. No m’enrotllaré gaire per tal de no avorrir-te, però te’n faré un resum prou poderós i profitós perquè en siguis tot un expert, del vermut.

Per parlar dels orígens, hem d’anar a parar molt enrere, a l’antiga Grècia concretament, on ja hi ha constància que es fessin licors medicinals a base de vi i aromatitzats amb espècies. També els egipcis feien licors amb donzells.

Si ens arribem fins a l’Imperi Romà, és quan es van popularitzar aperitius a base de vi macerats amb herbes aromàtiques. Aquestes receptes eren un secret que es va protegir i continuar als monestirs europeus al llarg dels segles.

Aquestes begudes similars al vermut van ser considerades terapèutiques i curatives durant segles.

Al segle XVII és quan ja trobem referències escrites amb la paraula vermut, de l’alemany “Wermut”, la planta aromàtica que en català anomenem donzell i l’element principal d’aquestes preparacions medicinals.

A l’any 1786 és quan neix el vermut de manera comercial, tal i com el coneixem. Va venir de la mà d’un mercader que es deia Antonio Benedetto Carpano, que va arribar a Torí des de Biogilio, regió del Piemont, on havia après la recepta del vermut d’uns monjos d’un monestir.

Benedetto Carpano va pendre nota de la recepta i la va distribuir a Torí on va ser tot un èxit.

La recepta de Carpano comptava, entre d’altres, amb moscatell, sucre, brandy, caramel i altres substàncies aromàtiques i espècies, arrels i fulles.

En els anys següents, els fabricants de Vermut a Torí es van multiplicar i van aparèixer per primera vegada noms com Cinzano i Martini & Rossi, marques encara avui reconegudes.

Més tard, a Torí, Benedetto Carpano va començar a comercialitzar un vi aromatitzat i en poc temps en van començar a sortir altres. Aquesta beguda va ser tota una moda que va passar d’Itàlia a França, a Espanya i altres països.

Al segle XIX per fi arriba a la nostra terra, Catalunya, entra per Barcelona però on realment es consolida és a Reus i és llavors quan acaba arribant a Falset.

Per què es pren el vermut abans de dinar? Es va començar a prendre a l’hora de l’aperitiu perquè deien que obria la gana i aquest fet va acabar de donar nom a la famosa “Hora del vermut”.

El Vermut de Falset

El secret més ben guardat generació rere generació

És un dels grans protagonistes de la Cooperativa, suposo que el fet de ser un vermut tan diferent és el que el fa únic i memorable. Sempre ha estat un gran ingredient dels aperitius per a la gent de poble i ara per a persones d’arreu del món.

La seva recepta centenària, la saben molt pocs i per això ens agrada dir que és el nostre secret més ben guardat. El Vermut de Falset també té molta història: es diu que ja s’elaborava vermut abans d’acabar l’edifici, el 1919, però fins al 1929 no es va començar a embotellar.

Com s’elabora el Vermut de Falset?

Potser ja saps que no només en tenim un, de vermut, sinó dos: el blanc i el negre. Ara t’explicaré com s’elabora cada un d’ells i què és el que els fa tan especials.

La seva fórmula es va definir l’any 1912 i aquest vermut ha estat l’aperitiu per excel·lència de les nostres terres, podríem dir que és el més típic de tots dos. S’elabora amb una infusió de 120 herbes aromàtiques que maceren en bocois de roure de 500 litres.

Aquesta essència s’afegeix al vi, que l’elaborem amb garnatxa blanca i macabeu, un brisat, que vol dir que s’ha vinificat en contacte amb les pells, això li aporta més aromes i aquest color tan característic que té el Vermut de Falset blanc.

És tan dolç gràcies al sucre que s’hi posa i s’encapçala amb alcohol vínic fins arribar als 16,5º.

Envelleix durant un mínim de 2 anys en tines de fusta de 350 Hl, que tenen més de 100 anys d’antiguitat.

Com s’elabora el Vermut de Falset negre?

D’altra banda, tenim el Vermut de Falset negre que l’elaborem amb garnatxa negra i carinyena, que es vinifiquen com qualsevol altre vi. Quan tenim el vi a punt, s’estabilitza, es filtra i llavors afegim la infusió feta amb les 120 herbes aromàtiques que ha estat macerant durant més d’un any en les botes de roure de 500 litres. El resultat és un vi aromàtic de color vermell intens.

Aquesta infusió s’afegeix al vi que fa de base, l’endolcim amb sucre i el deixem reposar durant gairebé 3 anys en botes de 225 litres. A diferència d’altres vermuts negres, al nostre no hi afegim caramel.

Avui dia hem recuperat la fórmula original del Vermut de Falset negre per poder seguir gaudint-ne, ja que s’havia perdut als anys 60.

Sabies què? Les tines de fusta de 350 Hl del vermut no s’han buidat mai.

VISITA COOPERATIVA CELLER BODEGA

Com és tastar el Vermut de Falset?

Els nostres vermuts no són, per a res, vermuts qualsevol. Sempre han destacat pel fet de ser molt diferents de la resta quant a color i pel que fa a gust, i això sempre els ha fet sobresortir.

M’agradaria fer-te un petit resum de com és tastar cada un d’aquests extraordinaris vermuts.

El Vermut de Falset blanc té un color d’allò més peculiar: un ambre amb reflexos caoba que no deixa indiferent a ningú. Els seus aromes, tampoc: notaràs la gran intensitat aromàtica que aporten les herbes en què ha estat macerant.

Trobaràs notes de tabac, fonoll, eucaliptus i farigola. I quan el tastes ja t’acaba de sorprendre: l’equilibri entre el punt de dolçor i el toc d’amargor deixa un final a la boca amb molta personalitat.

D’altra banda, el Vermut de Falset negre té un color granat molt intens i entre els seus aromes destaquen els d’un vi negre barrejat amb les herbes mediterrànies que s’utilitzen amb la infusió.

Trobaràs notes de fulla de tabac i tocs de fusta al rerefons. És un vermut molt equilibrat, hi apareix una mica de dolçor després de la suau astringència del vi negre. Podríem dir que és un vermut molt especial.

Com beure el Vermut de Falset?

Et recomano beure’t el Vermut de Falset amb un o dos glaçons, una mica de sifó i una rodanxeta de taronja. Però si en vols experimentar totes les aromes, pren-te’l sol i ben fred.

Com és tradició, a l’hora de l’aperitiu acostumem a acompanyar el vermut de Falset amb unes olives (arbequines o farcides d’anxova), patates fregides i unes escopinyes.

També en pots gaudir amb uns musclos o navalles naturals o en conserva, aperitius salats com ara el pernil ibèric o croquetes, i, és clar, amb qualsevol tapa que et vingui de gust.

Una recepta amb Vermut de Falset Blanc

Cloïsses amb Vermut de Falset Blanc: 

Ingredients per a 4 persones:

  • Un quilo de cloïsses
  • 3 alls picats
  • 250c. d’aigua calenta
  • 4 cullerades d’oli d’oliva verge extra
  • Julivert picat
  • Una mica de farina
  • Un gotet de Vermut de Falset Blanc

Preparació:

  1. Posem en una cassola a sofregir els alls picats amb l’oli d’oliva, quan estiguin daurats, hi afegim la farina.
  2. Afegim el Vermut de Falset Blanc i l’aigua calenta quan vegem que la farina està cuita. Després hi tirarem les cloïsses i les deixem al focs fins que sobrin.
  3. Una vegada les cloïsses estiguin obertes les anem removent fins que es lligui la salsa i al final hi tirarem el julivert picat.

Els millors moments per pendre el Vermut de Falset

Crec que aquest apartat és molt obvi, però per si de cas et recordaré quan i com gaudir del Vermut de Falset.

El millor moment per a gaudir-ne és en aquells moments de desconnexió, especialment els migdies de diumenge, dia festiu o cap de setmana. Aquella hora prèvia, d’abans del dinar, a la terrassa d’un bar amb amics o a casa sol és una estona perfecta perquè t’acompanyi el Vermut de Falset.

Però, encara que sigui un aperitiu, ningú no et prohibeix de prendre-te’l en altres moments; de fet, hi ha gent que se’l pren com a digestiu després de dinar o de sopar.

I un altre moment ideal per prendre-te’l que no podia faltar és el Concert del Vermut que organitzem a la Cooperativa per la Fira del Vi de Falset. Música, bona companyia i el millor ambient per a gaudir d’aquesta beguda única.

Premis i reconeixements del Vermut de Falset

I, per si no em creus que és tota una delícia, te’n diré els diferents premis i reconeixements que ha tingut aquests últims anys.

Per començar, el Vermut de Falset Blanc ha guanyat el Vinari de bronze dels Vermuts Catalans els anys 2014, 2015, 2017, 2018 i 2019 (és el vermut més bronzejat!). I el Vermut de Falset Negre ha guanyat els anys 2016 i 2019.

A la Guía Peñín 2023, els entesos membres del jurat han donat 90 punts al Vermut de Falset Negre i 91 punts al Vermut de Falset Blanc.

També han guanyat, tant el blanc com el negre, la Medalla d’Or Gilbert & Gaillard (2022).

I per últim es van emportar la Medalla de Bronze al IWSC International Wine & Spirit Competition (Londres, 2022).

Guía Peñín 2023
Guía Peñín 2023

Compra el Vermut de Falset

Si vols gaudir com mai de l’hora del vermut, deixa que t’acompanyin tots dos, el blanc i el negre: el millor remei per a desconnectar i agafar forces per a tornar a començar la setmana.

I ara que arriba el bon temps, un got de vermut i bona companyia et renova i et multiplica l’energia.

No t’ho pensis més i allibera tensions amb el Vermut de Falset.

FES-TE’L TEU!

Gaudeix molt més dels productes de la Cooperativa Falset Marçà i els vins ÈTIM rebent el nostre butlletí amb receptes, consells i les històries més curioses.

Login