Continguts

Aprendre a tastar un vi és tot un art i és cert que es necessiten alguns coneixements tècnics per fer-ho correctament, però això no vol dir que no puguis anar aprenent a poc a poc a casa teva. Fa un temps et vam explicar com trobar les aromes d’un vi i, en aquest article, fem un pas més i t’expliquem els passos que hauries de seguir per aprendre a tastar un vi blanc com un expert.

Fes l'examen visual

El primer pas en la degustació d’un vi blanc és l’examen visual. Abans de tastar el vi, és important que observis el color, la brillantor i la claredat.

Què ens diu el color?

El color del vi blanc pot variar des d’un groc pàl·lid fins a un daurat intens. Aquests matisos poden donar indicis sobre l’edat del vi, la varietat de raïm utilitzada i les tècniques d’elaboració. Per exemple, un vi blanc jove sovint tindrà un color més clar, mentre que un vi envellit en bota pot tenir tons més daurats.

Què ens diu la brillantor i la claredat del vi blanc?

Un vi blanc de bona qualitat ha de ser net i brillant. La claredat indica que el vi ha estat ben filtrat, mentre que la brillantor és una senyal de frescor i acidesa. Per observar-ho millor, inclina lleugerament la copa i mira el vi en un fons blanc.

Troba els aromes

Un cop has fet l’examen visual, el següent pas és l’examen olfactiu. Això implica identificar les aromes presents i entendre la informació que et donen.

 👃🏻Les aromes del vi ens donen informació sobre la varietat de raïm, el procés d’elaboració, els tipus de sòl, l’orientació de la finca i, fins i tot, de l’edat del vi.

Aromes primàries, secundàries i terciàries

El primer que has d’entendre és que hi ha tres tipus d’aromes que pots trobar en un vi. A continuació et faig cinc cèntims de la informació que et dona cada una:

  • Aromes primàries: Són les que provenen del raïm i són totes aquelles notes afruitades, florals i herbàcies. Per exemple, un vi blanc elaborat amb raïm de garnatxa blanca pot tenir aromes de pera o préssec.
  • Aromes secundàries: Són les que es creen durant la fermentació i poden ser aromes com de llevat o pa torrat.
  • Aromes terciàries: Aquestes són les que es desenvolupen amb l’envelliment i podries trobar, per exemple, notes de mel, fruits secs i espècies.
Identifica les aromes

Per identificar les aromes d’un vi blanc, mou suaument la copa per alliberar les diferents aromes presents. Apropa el nas a la vora de la copa i fes respiracions curtes i profundes.

 👃🏻L’ideal per captar les aromes és fer servir la copa “Chardonnay”. Són les que tenen una forma de U i són més rectes que les del vi negre. Aquesta forma permet mantenir la temperatura fresca del vi, molt important en el vi blanc per apreciar al màxim les seves qualitats, i, a més, facilita la sortida de les aromes varietals. 

Hora de tastar-lo

Finalment, és hora de tastar el vi. El tast en boca implica avaluar diferents aspectes del vi mentre el tens a la boca.

Quina sensació en boca sents?

Els vins blancs sovint tenen una sensació més lleugera i fresca en comparació amb els vins negres. Aquestes sensacions poden variar segons l’acidesa, el contingut d’alcohol i el cos del vi.

Quin nivell d’acidesa trobes?

L’acidesa és una característica clau dels vins blancs, és la responsable de la frescor. Els vins blancs amb alta acidesa tenen una sensació més refrescant.

Per avaluar l’acidesa, fixa’t en la quantitat de saliva que es produeix a la boca després de tastar el vi. Una major producció de saliva pot indicar una acidesa més elevada. A més, pots notar una sensació de frescor intensa a la boca, que podria comparar-se amb la sensació de beure’t suc de llimona o altres begudes àcides.

És un vi blanc tirant cap a dolç o és més sec?

Tot i que la majoria dels vins blancs se solen caracteritzar per ser més secs que dolços, alguns poden presentar diferents nivells de dolçor. La dolçor es detecta a la punta de la llengua.

Els vins blancs secs tenen una concentració molt baixa de sucre residual, ja que la major part dels sucres del raïm s’ha convertit en alcohol durant el procés de fermentació. Això dona lloc a una sensació de sequedat en boca i una textura més lleugera i refrescant.

En canvi, alguns vins blancs poden mantenir una certa quantitat de sucre residual després de la fermentació, la qual cosa afegeix dolçor al gust final del vi.

Depenent del procés d’elaboració del vi, la dolçor pot variar, des de vins totalment secs fins a vins dolços o semidolços. Així que, la percepció de dolçor és un aspecte clau que influencia la complexitat i l’estil del vi blanc.

Com és el final?

El final és la quantitat de temps que dura el sabor després d’empassar-te el vi. Un final llarg és indicatiu d’un vi de qualitat. És interessant que intentis notar si els sabors canvien o evolucionen després de beure-te’l.

Diferències en el tast de vins blancs i negres

Tot i que els passos bàsics per tastar-los són similars, hi ha algunes diferències clau a tenir en compte.

  • Temperatura de servei: Els vins blancs se serveixen a una temperatura més baixa (entre 8°C i 12°C) per mantenir la frescor i acidesa, mentre que els vins negres se serveixen a una temperatura més alta (entre 15°C i 18°C) per ressaltar les seves aromes i tanins.
  • Aromes i sabor: Els vins negres sovint tenen aromes i sabors més intensos i complexos, amb notes de fruits negres, espècies, cuir i xocolata, mentre que els vins blancs tendeixen a tenir notes de fruites blanques, cítrics, flors i herbes.
  • Tanins: Els vins negres contenen tanins, que provenen de la pell del raïm i aporten una sensació més aspra a la boca. Els vins blancs, en canvi, tenen molt pocs o gens de tanins, perquè passen molt poc temps en contacte amb les pells, la qual cosa els fa més suaus al paladar.
  • Envelliment: Els vins negres sovint es tenen un període més llarg d’envelliment en bota i ampolla, mentre que molts vins blancs es gaudeixen millor joves i frescos. Tot i això, alguns vins blancs, especialment els que han estat fermentats o envellits en bota, poden desenvolupar una complexitat addicional amb l’envelliment.

Ja veus que la degustació de vins blancs és tota una experiència sensorial que requereix pràctica. Tot i això, seguint aquests passos, pots començar a aprendre a tastar els vins blancs.

Si vols començar a posar en pràctica aquests consells de tast, l’ÈTIM L’Antull és l’ideal. Un vi fàcil de beure, amb frescor, l’acidesa justa… I la resta ho hauràs de descobrir tu, t’atreveixes?

Login