Continguts

Els 3 vins que no poden faltar a la teva taula de Nadal

Perquè no n’hi ha dos, sense tres.

Doncs ara que ja hem posat l’arbre de Nadal i queda ben poc pel dinar més esperat de l’any, és hora de començar a fer la llista de coses a fer per tenir-ho tot a punt.

Si ets dels que t’agrada posar la taula arregladeta amb les estovalles de l’àvia, la vaixella més bonica, el menjar més bo i dels que s’ho passa bé cuidant cada detall de la taula, no pots oblidar-te’n d’un d’important com és el vi. I ja ho sé que de vegades encarregar-te del vi és un maldecap, però perquè tot vagi rodat ha de ser una prioritat a la teva checklist.

Quedar bé amb tothom no és feina fàcil, sempre hi ha algú que es queixa. “A mi el negre no m’agrada” és la frase del cunyat de cada any. I als postres, amb els torrons i les neules, què hi poses per beure? Cubates? Doncs no. Prou feina tens de pensar amb el menjar, treure la pols als jocs de taula, preparar la playlist al Spotify… I suma-hi triar el vi per fer content tothom. I a més a més encerta’l perquè maridi bé amb els plats que tens pensats.

Tots els qui ens agrada quedar bé hem passat per aquest moment. Però, com que t’entenem, volem treure’t aquest pes de sobre presentant-te tres vins amb els que ho petaràs. No només quedaràs bé amb tothom, sinó que, a més, donaran aquell toc final a la taula empolainada i als teus plats exquisits.

Un dia per compartir amb els que estimes.

Imagina’t que ja ha arribat el dia. Has preparat la teva súper taula que fa goig de veure. Tens la teva llista de música sonant de fons i ja tens aquí tota la teva estimada familia. L’àvia seu al cap de taula i demana la copeta de vi mentre els nens corren amunt i avall pel passadís contents de retrobar-se.

Com cada any, t’has aplicat en el pica-pica. Llagostins, canapés, tapes, gules, seitons… Però, a diferència d’altres anys, t’has fixat en el detall del vi i és hora de sorprendre’ls amb el primer protagonista d’aquest dinar.

L'Esparver Blanc

Un vi blanc per fer content el cunyat.

No sé per on començar a parlar-te d’aquest vi. L’Esparver Blanc és un dels vins més exclusius que tenim. De gamma alta, que no deixa indiferent ningú. Amb una producció limitada. I és per això i per moltes raons més que pensem que és un vi blanc a l’alçada de la taula de Nadal. Desempallega’t de verdejos i albariños i porta un vi blanc d’allò més gustos i del nostre país.

Com l’elaborem?

Per si ets un wine lover o tens curiositat de saber com elaborem l’Esparver Blanc, t’ho explico.

És un vi monovarietal elaborat amb garnatxa blanca. Però, a diferència d’altres blancs als quals pots estar acostumat, és un vi blanc envellit en fusta. A la DO Montsant, denominació d’origen on pertany aquest vi, vam ser dels primers de passar el vi blanc per fusta la qual cosa et pot demostrar que sabem el que fem.

L’inici d’aquesta elaboració comença amb la selecció de la millor garnatxa blanca dels nostres socis. Tot seguit, un cop triat el raïm, el posem a macerar en fred amb les pells durant 12 hores a 5ºC en atmosfera inerta, amb això aconseguim que sigui més corpulent i amb més tanins.

Després d’aquest procés de maceració, obtenim el most que es posarà en barriques noves de roure francès on el deixem fermentar a 15ºC durant 20 dies. Dins d’aquestes mateixes botes, comença la criança de 10 mesos que fa l’Esparver Blanc.

Per tal d’ajudar a l’oxigenació i que les mares puguin aportar les seves característiques al vi, es duen a terme battonages setmanals, és a dir, removem el vi dins la barrica per posar aquestes mares en suspensió.

Més tard, s’eliminen les mares amb trafegaments i s’embotella sense cap tipus de claricació, ni estabilització per salvaguardar les característiques de la garnatxa blanca.

 

Un petit tast de l’Esparver Blanc

Et faré cinc cèntims de com es tasta l’Esparver Blanc, perquè t’imaginis una mica el moment d’encetar-lo amb la teva família.

Per començar, parlem del color. És d’un groc pàl·lid amb tons daurats i brillant, a joc amb la decoració nadalenca.

Si l’olores, notaràs tot un ventall d’aromes. Entre aquests aromes, vejam si ets capaç de reconèixer fruites com l’aranja, la poma, el mango i algun cítric.

Si tens bon olfacte, hauries de trobar notes de pastís suaus o de mantega.

I, quan el tastis, veuràs que és un vi blanc potent amb molt de volum. La seva acidesa està molt ben equilibrada i ressalta la seva frescor.

Serveix-lo a una temperatura de 15ºC per treure’n el màxim profit.

Amb què pots maridar-lo?

Aquesta és una gran pregunta abans de triar el vi. Per tal d’encertar-lo del tot és important que vagi d’acord amb els vostres plats.

El vi Esparver Blanc no és difícil que quedi bé amb qualsevol plat tot i que amb els que més bé va són els plats de peix o marisc, com podria ser una sarsuela de peix.

Com que el moment en què us recomano de prendre aquest vi és durant el pica-pica, us proposo fer uns canapès de formatge de crema i salmó. Una recepta fàcil, que agrada a tothom i que no pot quedar més bé que amb el vi blanc escollit.

Tornem al moment del dinar

Ara que ja has tret el primer vi blanc per començar i ja l’heu acompanyat amb els petits plats per començar, és hora de treure el segon.

Potser a casa teva sou tradicionals i toquen els famosos canelons de rostit. O potser sou dels que preferiu un fricandó. Sigui quin sigui el segon plat, si toca res de tall, el vi que et presentaré ara és l’acompanyant millor.

Així doncs, parlem del segon protagonista de la vetllada.

L'Esparver Negre

Un vi negre que donarà un extra als canelons de rostit de l’àvia.

Per si no ho sabies, és un dels vins més top de la Cooperativa. Un vi negre ideal per a una ocasió especial com aquesta. És un vi per gaudir-lo amb la millor companyia i acompanyar-lo amb un plat arreglat com els que s’acostumen a fer per Nadal.

És un vi potent però que agrada. Qui sap, potser li agrada al cunyat i tot.

Com s’elabora?

Per si vols conèixer una mica com elaborem un gran vi com és l’Esparver Negre, t’ho explico.

El raïm de l’Esparver Negre, provenia de la partida Esparver, als aiguassals, situada entre la carretera de Bellmunt del Priorat, la Pinyana i la carretera de Móra d’Ebre.

A mesura que va anar passant el temps, es va començar a seleccionar amb més cura el raïm i es buscava el millor raïm per elaborar aquest vi, tot i que es va decidir mantenir el nom del vi com a Esparver.

L’Esparver Negre s’elabora amb garnatxa negra, carinyena i sirà.

Un cop tenim el raïm triat i dins del celler, el macerem durant 24 hores a una temperatura de 5ºC i després el deixem fermentar en dipòsits de 2.000 litres a una temperatura de 25ºC.

La maceració es fa amb les pells durant 15 dies per extreure’n perfectament totes les qualitats.

Més tard, fa una criança amb les mares durant 20 mesos en botes noves de roure francès i es duen a terme battonages periòdics.

S’embotella sense clarificar per preservar totes les qualitats del most.

Per últim, fa una criança en ampolla de mínim un any per suavitzar-lo, arrodonir els tanins i harmonitzar-lo.

Tastem l’Esparver Negre

Parlem una mica de com es tasta aquest vi perquè t’imaginis com en gaudireu el dia de Nadal.

Té un color a cirera fosc i profund, amb algun ribet violaci.

Si et pares un segon a sentir el seu aroma, veuràs que es barregen multitud d’aromes, però les que més destaquen són les fruites del bosc com les mores i els nabius. Pots descobrir aromes d’espècies com el clau, la canyella, la vainilla, els torrats i fumats, tots en perfecte sintonia.

Deixa’l respirar i apareixeran els tons minerals i les fragàncies balsàmiques. És un vi que a la copa anirà evolucionant i us sorprendrà contínuament.

Quan el tastes, te n’adones que és carnós i amb molt volum. Té un pas per boca elegant, la seva acidesa aporta frescor i està molt ben integrada. Et recordarà fruites silvestres i fustes nobles.

Amb què el podem maridar?

Tot i que és un vi que casa amb una gran varietat de plats, te’n diré uns quants per treure’n el màxim profit, del sabor.

Un de molt tradicional i que no falla mai són els canelons elaborats amb rostit de carn de porc, de vedella i de pollastre.

Però si voleu sortir una mica dels tradicionals canelons, us en proposo uns de diferents: canelons de confit d’ànec amb salsa de ceps. Més avall us en comparteixo la recepta.

Un altre plat amb el que triomfaràs maridant l’Esparver Negre és el fricandó.

I, per últim, dos plats ideals per Nadal, als quals el vi els donarà un toc especial: és el pollastre farcit de fruits secs o el tall rodó farcit amb formatge i pernil salat.

Ara que ja heu acabat el segon plat i ja comença a apretar el cinturó, agafeu aire i descordeu-vos el botó perquè és l’hora del dolç.

Mentre xerreu, trieu i agafeu el que vulgueu de la safata plena de torrons, neules i polvorons.

I per tal d’acompanyar aquest moment, tenim el següent convidat que acabarà d’endolcir les festes.

La Dolça Carinyena

Un vi que acabarà d’endolcir la vetllada.

Una petita ampolla de 25cl que no et deixarà indiferent. Exclusiu, diferent i llépol. És un vi de postres, ideal per posar al final del dinar juntament amb els torrons i les neules.

Com s’elabora?

Sempre ha estat un vi molt delicat. Abans només es feia servir la carinyena d’un soci per elaborar-lo. Si el raïm d’aquest soci no anava bé, aquell any no hi havia Dolça Carinyena.

Curiosament, el soci del qual parlem és el pare del Josep Maria Prous, l’encarregat del magatzem de la Cooperativa Falset Marçà.

És un vi mono varietal, produït només amb carinyena d’una única vinya de més de 80 anys.

El raïm es deixa madurar al màxim possible a la vinya. Si hi ha un any que el temps no permet aquesta sobre maduració, no elaborem la Dolça Carinyena.

Un cop tenim la carinyena al celler, hi afegim alcohol per aturar la fermentació i així començar la maceració amb les pells durant 20 dies.

Durant aquest temps, se li fa un pigeage cada 8 hores. El pigeage es fa al most mentre fermenta i l’objectiu és enfonsar la part sòlida, que flota, amb un bastó, i que torni a quedar en contacte amb la part líquida. Amb aquesta tècnica, extraiem de la pell tant els aromes com els tanins dolços i aconseguim la màxima intensitat de color.

Un cop hem aconseguit això, el premsem i l’entrem en barrica de roure francès durant un any.

La Marta, la nostra enòloga, el tasta un cop al mes per controlar-ne l’evolució, es fixa tant en les aromes com en el sabor. Quan troba l’equilibri que busca, l’embotellem.

La producció d’aquest vi dolç és molt limitada, 6 botes com a màxim.

El tast de la Dolça Carinyena

És un vi que, sense dubte, sorprèn per la dolçor tan agradable per al nostre paladar. Si t’agrada el dolç, t’encantarà. Aquest petit però magnífic vi hi és obligat, un must have, a la teva taula de Nadal ja que, a pesar del seu alt grau alcohòlic, és un vi fet per a tots els paladars.

Parlem de com seria tastar-lo. Per començar, té un color granat intens i una aroma molt floral, com de violetes. També et pot recordar l’olor de la fruita escarxada, de cireres, panses, mores o nabius.

Si el tastes, veuràs que l’entrada que té és dolça i molt amable. La seva acidesa està molt ben equilibrada i té un taní elevat però molt integrat. I podràs experimentar el seu sabor durant una estona ja que té un final llarg.

Amb què el pots maridar?

Crec que ja ha quedat prou clar que el millor maridatge per a aquest vi és una vianda dolça.

Però, pel dia de Nadal, el que més bé l’acompanyarà són els torrons de xocolata, de rovell cremat, de Xixona o de coco.

Tot i que amb altres dolços com les neules, normals o de xocolata, o els polvorons també faran que destaqui molt el seu sabor.

I, si t’has quedat amb ganes de més, un altre maridatge fantàstic és amb els fruits secs garapinyats o catànies.

 

I ara que ja t’he presentat aquests tres grans vins, que et facilitaran les coses i t’asseguraran deixar bocabadats els altres convidats, et volia donar una petita ajudeta més i treure’t el maldecap de pensar amb quins plats acompanyar el vi.

3 receptes per acabar de petar-ho aquest Nadal

He volgut donar-te una recepta per a cada vi, per a cada moment de l’anhelat àpat de Nadal. Perquè vull que us relaxeu i que gaudiu de la companyia de la família i del vi. I, maridant aquests vins amb aquests tres plats, veuràs com el vi deixarà de ser un petit detall més i esdevindrà un autèntic protagonista.

Canapè de salmó, formatge de crema i mel.

La recepta escollida per maridar l’Esparver Blanc. Fàcil, econòmica i d’allò més vistosa per Nadal.

Ingredients

  • 100 grams de salmó fumat.
  • 125 grams de formatge de crema.
  • 15 ml de nata líquida.
  • 8 panets per a canapès.
  • 15 ml de mel.
  • Sal i pebre al gust.

Elaboració

En un bol, barreja el formatge cremós, la nata líquida i la mel. Posa-hi una mica de sal i pebre.

Pots torrar una mica el pa al forn. Si ja és pa torrat, col·loca’l al plat on el serviràs.

Talla un tros de salmó fumat en quatre rectangles similars a la forma de les torrades. Estén el formatge cremós i la mel, i col·loca-hi el salmó al damunt fent un petit rotllet.

I ja està llest per servir.

Canelons d’ànec amb salsa de ceps i foie.

Amb qualsevol caneló de carn marida bé L’Esparver Negre, però, si no vols perdre la tradició de menjar canelons per Nadal i alhora vols variar una mica, et deixo aquesta proposta.

Ingredients:

  • Pasta wonton
  • Confit d’ànec
  • Ceps (poden ser congelats)
  • Nata
  • Foie
  • Oli d’oliva verge extra ÈTIM
  • Sal

Elaboració:

Primer fas la salsa de ceps.

Separa algun cep per després i la resta els poses amb la nata i que bullin una estoneta.

Ho tritures i guardes la salsa per després.

Desfàs la carn del confit, la trinxes i la barreges amb els ceps que has separat abans.

Es pot posar foie per donar cremositat a la carn.

La pasta wonton és una pasta xinesa i per fer-la l’has de coure 2 minuts amb aigua bullent.

Després refredes les plaques de pasta wonton amb gel i les eixugues amb un drap.

Posa la carn dels canelons sobre les plaques, les enrotlles i les reserves.

Quan els hagis de servir, els escalfes al microones (amb un drap humit perquè no s’assequin o tapats) i hi poses la salsa de ceps per sobre.

Si ho vols decorar els pots decorar amb una mica de cibulet, foie o més bolets.

Crocant o torró d’avellana.

El torró de crocant és un dolç nadalenc com tots els altres torrons, elaborat bàsicament amb ametlla, avellana i caramel, i és un perfecte acompanyant per a la Dolça Carinyena.

Ingredients

  • 200 g de sucre
  • Una culleradeta de suc de llimona
  • 50 g de mel
  • 200 g d’ametlla i d’avellana crua

Elaboració

Torrem les avellanes i les ametlles.

En un recipient d’acer inoxidable, comencem a elaborar el caramel amb el sucre, la llimona i la mel. Tot això ho escalfarem a foc lent.

Un cop estigui el caramel elaborat, hi afegirem les avellanes i les ametlles, i ho remenarem tot junt.

Aboquem la barreja en un motlle i la deixem refredar.

Comparteix temps i vi amb la família

El vi i el Nadal sempre han estat molt lligats. Et pots imaginar un Nadal sense vi? Seria molt més trist. En qualsevol celebració, el vi no hi pot faltar, però per Nadal encara menys.

El vi per compartir o per regalar sempre és un gran encert. Tant si el vols per gaudir en família com per fer un detall a una persona estimada, aquest lot que t’hem preparat és ideal.

Compra el Trio de la Cooperativa

Aquest Nadal fes-te un trio.

T’ho hem posat molt fàcil per gaudir de les festes tranquil i sense les preocupacions d’escollir el millor vi per acompanyar-te.

Aquí pots comprar el lot sencer i passar un Nadal esplèndid.

Gaudeix molts més dels productes de la Cooperativa Falset Marçà i els vins ÈTIM, rebent el nostre butlletí amb receptes, consells i les històries més curioses.

Login