Continguts

Vi Fuïna: un pas més cap a la sostenibilitat.

El canvi climàtic i la conservació del planeta són de les coses que més sentim a parlar últimament. El món està canviant, és obvi, i, en molts aspectes, la nostra manera d’actuar i consumir també. Cada cop som més les persones que busquem alternatives sostenibles per a casa nostra i que prenem més consciència de la necessitat de cuidar més i millor la nostra terra.

A la Cooperativa ja fa temps que estem fent canvis en molts àmbits i els nostres socis també. Així doncs, avui, et vull parlar d’aquest petit gran pas que donem cap a la sostenibilitat: el vi ecològic Fuïna. És un vi que neix de les ganes de tornar a començar, de prendre més consciència i de transformar la nostra manera de produir per tal d’obtenir productes més respectuosos amb la terra i el medi ambient. Així que, en aquest article t’ho explicaré tot d’aquest nou vi ecològic perquè el coneguis i entenguis el perquè d’aquesta transformació en el món del vi.

Vi ecològic Fuïna

El vi Fuïna és molt més que un vi i que una experiència enològica excepcional, és també el reflex dels nostres valors, del respecte pel medi ambient i del nostre compromís amb la sostenibilitat.

Aquest vi neix com una invitació a adoptar una nova forma de viure i de consumir, on amb cada copa volem recordar-te el poder del canvi i de fer les coses amb consciència i amor pel planeta.

D’on prové el nom de Fuïna?

Comencem pel principi, ja que potser t’estaràs preguntant el perquè d’aquest nom tan curiós.

Vam decidir donar aquest nom al vi, ja que el raïm ecològic prové d’una finca ubicada a la zona dels Fontanal, on hi ha també el barranc de la Fuïna.

Fuïna és com anomenem la fagina (Martes foina) al Priorat. És un animal silvestre que habita zones boscoses i riberes de rius, representa la vida salvatge i la naturalesa en el seu estat més pur. Aquest petit mamífer, amb la seva presència discreta, però significativa, simbolitza l’harmonia i l’equilibri dels ecosistemes on habita. A més, com a depredador, la fuïna juga un paper essencial en el control de poblacions d’insectes i petits animals, contribuint a la biodiversitat i la sostenibilitat del seu entorn.

Així, doncs, ens va semblar que donar-li el nom d’un animal com aquest, tan present al nostre territori, reflectia perfectament la nostra intenció de connectar el vi amb la terra d’on neix i la vida silvestre.

Com s’elabora el vi ecològic Fuïna?

Ara sí, passem a conèixer com s’elabora aquest vi ecològic. Com t’he dit anteriorment, el raïm d’aquest vi prové d’una finca ubicada a la zona dels Fontanals, a pocs quilòmetres de Falset. Per a aquesta primera anyada, la garnatxa prové de les finques de la Consol Pi, i la carinyena de les del Jordi Perelló, uns dels primers agricultors de producció ecològica de Catalunya.

Aquest vi és un cupatge de 53% carinyena i 47% garnatxa, les varietats més importants del nostre territori. El procés de vinificació de la garnatxa i la carinyena ecològica no canvia de la vinificació del raïm convencional, ja que tant en un cas com en l’altre intentem intervenir el mínim possible.

El primer que fem un cop tenim el raïm al celler és deixar-lo fermentar a una temperatura controlada de 22º, fent-li tres remuntats diaris, que consisteix a anar barrejant les pells amb el suc, per anar extraient el color i totes les característiques pròpies de cada varietat. Un cop acaba aquesta primera fermentació alcohòlica, el premsem suaument i el deixem fer la fermentació malolàctica. Quan acaben les fermentacions necessàries el traslladem a botes velles de roure francès on té lloc la criança durant 18 mesos. Aquest pas per bota serveix per estabilitzar-lo, més que no pas per transmetre-li aromes.

En tot aquest procés les dues varietats es vinifiquen per separat i posteriorment les ajuntem, és a dir, fem el cupatge.

La particularitat del raïm ecològic és que, com que no es pot tractar la vinya amb productes fitosanitaris (només se li poden fer tractaments amb sofre, coure i algun producte ecològic), la qualitat del raïm depèn encara més de la climatologia, és a dir, no sempre podrà aguantar una llarga criança. Per aquest motiu, els mesos de criança d’aquest vi variaran cada any depenent de com estigui el raïm.

Tast del vi Fuïna

Per tal que et facis una idea de com és tastar aquest nou vi ecològic, te’n faré cinc cèntims. Així doncs, primer de tot, si et fixes en el seu color, veuràs que és d’un vermell cirera amb reflexos violetes, molt net i brillant.

Altrament, quan l’olores, desprèn aromes de fruites com la pruna, el gerd, la mora i, fins i tot, té un punt de cítric madur. També hi pots trobar algunes notes de regalèssia i fruita confitada.

És un vi que entra molt bé i, en boca, aporta molta frescor, fet que fa que sigui un vi negre ideal per prendre en èpoques caloroses com la primavera o l’estiu. A més, és d’aquells vins que tenen un final molt agradable i et deixen un bon regust a la boca.

Idees per maridar el vi ecològic Fuïna

Aquest vi no només et captivarà per la seva frescor i qualitat sinó que també et sorprendrà amb la seva àmplia versatilitat amb maridatges. Els plats amb els quals pots combinar aquest vi, són molt semblants als que combinaries amb qualsevol vi negre que faci una criança curta. A continuació et deixo algunes idees:

  • Carns a la brasa i a la planxa.
  • Plats vegetarians com la pasta amb verdures, els canelons d’espinacs o una lasanya de verdures.
  • Peixos, especialment els blaus (com la sardina, el verat, l’anguila, la tonyina o el salmó), que estiguin cuinats de forma senzilla, és a dir, sense salses.

Com veus és un vi d’allò més versàtil i que queda bé, sobretot, amb plats suaus que fan destacar les seves característiques úniques.

Compra el vi Fuïna

Com t’he dit, vivim en un moment que enfrontem temps de canvis, però també d’oportunitats. Així doncs, és hora de passar a l’acció i reflexionar sobre els problemes ambientals. Per aquest motiu, volem que vegis aquest vi com un recordatori que els petits canvis poden tenir un gran impacte i que, junts, podem crear un futur més sostenible.

Triant aquest vi ecològic no només estaràs triant qualitat, sinó que tries un futur més compromès i respectuós amb el medi ambient i la cultura local. Així mateix, promou els valors cooperatius, la professionalització de la pagesia, valora l’economia rural i el treball digne dels nostres pagesos.

Tasta el vi ecològic Fuïna, tasta la sostenibilitat.

Login