Bona nit a tots.
Vull donar la Benvinguda a totes les autoritats, conseller, president del Consell comarcal, Alcaldes, Delegat d’agricultura, director de l’INCAVI, Presidents de les Cooperatives de Capçanes i Masroig, President de la federació de Cooperatives de Catalunya, Presidenta de la DO Montsant, Director de VITEC,al senyor Cèsar Ramirez Martinell, Al Senyor Ignacio Sembol i la seva mare, i a tots els aquí presents.
Agrair als alcaldes de Falset i Marçà per la seva col·laboració amb la nostra Cooperativa. No puc deixar de saludar al Senyor Jaume Domènech que ha estat per la Cooperativa com un soci més ajudant a tirar-la endavant junt amb el nostre poble.
No vull deixar-me a ningú, sobretot a tots els que estem a la junta rectora i els que hi heu estat amb anterioritat.
Però deixeu-me dir unes paraules per a tots que treballen al nostre sindicat: tots sou importants començant pel gerent i acabant pel Blai.
Avui és un dia molt especial per a mi. Direu per què? Doncs molt fàcil. Tinc aquí a les persones que més m’estimo i els que més pateixen el temps que dedico al Sindicat, la meva dona, i els meus fills: el Marc i la Roser, la mare i els meus germans i trobant molt a faltar el meu pare que va ser sempre un gran defensor del Sindicat.
Si anem als nostres començaments tenim aquí el senyor Cèsar Ramírez Martinell nét de l’arquitecte que va dissenyar i construir el Celler avui Catedrals del vi, i al senyor Ignacio Seembol nieto del primer enólogo de la cooperativa i gracias a usted tenemos unas imagenes de las primeras vendimias de Falset.
M’agradaria recordar a les juntes rectores de Falset i Marçà que en el seu moment van decidir ajuntar-se i fer de les dues Cooperatives una de sola per encarar millor el futur.
Felicitar a la DO Montsant, pels deus 18 anys i per la feina que fan dia a dia i donant a conèixer els nostres vins per tot el món.
Fa més de 100 anys una colla de famílies pageses van decidir apostar per aquesta terra en un moment en que el més fàcil hauria estat abandonar. La unió i la perseverança van fer possible bastir aquest edifici imponent, i el que més important construir un model de negoci Cooperatiu en què la solidaritat i la democràcia eren els pilars on es recolzava el seu objectiu principal: obtenir un preu just per les collites. Aquesta és la nostra herència i volem que sigui el nostre llegat.
El nostre Celler se’ns ha fet gran, ha fet 100 anys i té els nostres mateixos problemes que tenim a la cooperativa i a tota la pagesia general, que no es pot jubilar perquè no té relleu, ha de treballar com un celler jove. Té 100 anys i el tractem com es mereix i ell any rere any ens dóna el millor d’ell, començant pel Vermut que trobem a l’entrar i acabant pel ranci de darrera. Com us deia fa un moment un dels problemes més grans a la pagesia es que no tenim relleu generacional. A l’igual que el Celler molts socis segueixen treballant les terres i sense saber que passarà quant ells deixin de cuidar-les.
Aquests últims dies hem tingut un gran foc forestal a tocar de la nostra comarca i aquest fet ens ha fet obrir els ulls de que els pagesos són imprescindibles per cuidar els nostres camps i fer d’ells tallafocs naturals.
Malauradament cada dia que passa queden menys pagesos.
Conseller s’ha d’ajudar i treballar perquè els nostres fills es puguin guanyar la vida a la nostra comarca ja que més que ells no se l’estima ningú.
Si fem una mica d’anàlisi veurem que els temps van canviant molt, i molt ràpid. La nostra Cooperativa al llarg dels anys ha tingut diferents tipus de conreus, començant per la vinya, els cereals, els fruits secs(avellana i ametlla), l’oli amb un molí de segon grau amb Capçanes, Bellmunt i la Sat de la Torre.
Els darrers anys s’ha apostat molt fort per l’enoturisme i podem dir que som pioners de la comarca i a Catalunya, igual d’aquí uns anys l’enoturisme passarà a ser una de les principals activitats de la Cooperativa Falset Marçà.
Fa uns dies vaig anar a Vila-rodona i escoltant al Senyor Cèsar parlant del nostre patrimoni em va fer reflexionar: anem per aquest món a visitar runes i no valorem el que tenim a casa.
Els nostres avis van decidir construir el celler i ves per on els hi va sortir una catedral del vi. Que avui es l’orgull del nostre sindicat.
Durant aquests 100 anys el nostre Celler ha vist passar guerres, crisis i infinites coses o ells sempre s’ha adaptat als temps que tocaven.
Penso que poques empreses representen com la Cooperativa (i les Cooperatives en general) la sostenibilitat del territori.
I ho fem posicionant els nostres productes amb el segell de qualitat que ens donen les nostres DO’s (tant Montsant com Siurana). I amb projectes com Rewine de reutilització de les ampolles de vi en la economia circular. El projecte de Winesity de la millora en el contraol de la fermentació del vi, o el d’eficiència energètica a Cellers, per citar-ne només alguns.
Qui no coneix el nostre Vermut? L’ajuntament ens ha ajudat molt a promocionar-lo i a donar-lo a conèixer. Fa uns anys que el Vermut està de moda, penseu que al mercat venen tres tipus de Vermuts, el blanc, el negre i el de Falset.
Bé, no vull allargar-me més. Avui és un dia de festa, doncs disfrutem dels nostres vins i passem una bona vetllada.
Molts diuen que sol es va ràpid, però nosaltres estem convençuts que junts arribarem més lluny.
Moltes gràcies.
Ricard Rull