Resultats projecte LISA

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) hi ha participat dins un consorci format per les següents empreses i entitats: FEMAC – el clúster dels mitjans de producció agrícola (com a líder del projecte), Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries – IRTA, Universitat de Lleida – UdL,  Agropíxel, SL, Codorniu, SA, l’Agrícola Falset-Marçà i Secció de Crèdit, Afalma, SCCL, Centre Tecnològic de l’Aigua i, la Fundació privada – CETAQUA.

LISA, ha estat un projecte de R+D+I amb una durada de tres anys i amb un pressupost de 1.969.099,02 €. El principal objectiu del projecte ha estat avançar en l’aplicació de tècniques d’agricultura de precisió per tal de fer una gestió eficient dels inputs en els cultius a nivell de parcel·la i a nivell de comunitats de regants i així aconseguir una agricultura més sostenible.

Agropíxel ha millorat els serveis que poden oferir en funció de la font de captació de dades i el procés de mostreig realitzat.

IRTA ha demostrat la viabilitat d’utilitzar imatges dels satèl·lits Sentinel-2 i Sentinel-3 per a estimar els paràmetres biofísics de la vegetació i evapotranspiració de diferents cultius. Les estimacions obtingudes tenen una resolució de 20m i s’han utilitzat, conjuntament amb models de cultius, per a gestionar de forma més eficient el reg d’una explotació, aportant la quantitat d’aigua òptima en cada sector de reg.

El grup de Malherbologia i Ecologia Vegetal de la Universitat de Lleida, en col·laboració amb el grup Imaping del Instituto de Agricultura Sostenible del CSIC de Còrdova, han establert una metodologia, basada en OBIA, per a la detecció aèria (amb dron) de rodals de gram (Cynodon dactylon) en vinyes i elaborar mapes d’infestació i de tractament localitzat. En aquest mateix sentit han comprovat que l’establiment de certes cobertes vegetals (de gramínies, brassicàcies i lleguminoses) permeten crear un efecte competitiu i de privació de llum que limita l’emergència i desenvolupament de la mala herba.

El Grup de Recerca en Agròtica i Agricultura de Precisió (GRAP) de la Universitat de Lleida ha desenvolupat diferents protocols d’ús de sensors i gestió de dades, amb l’objectiu d’adaptar el disseny dels sistemes de reg a la variabilitat espacial del sòl dins les parcel·les de cultiu. Els protocols mencionats fan referència a, i) el mapat de la conductivitat elèctrica aparent (CEa) mitjançant l’ús de sensors de sòl, ii) la delimitació de zones per a un maneig diferenciat del reg i la fertilització en base a l’anàlisi del patró de distribució espacial de la CE a nivell de parcel·la i, iii) la ubicació òptima en aquestes zones de les sondes d’humitat (o punts de control) per al seguiment de l’estat d’humitat del sòl i així optimitzar-ne la programació del reg.

CETAQUA ha traslladat els coneixements desenvolupats en el projecte a prototips operacionals mitjançant  APIficación per poder ajudar a les comunitats de regants a una millora de la presa de decisions. Es permet un millor ús de dades satèl·lit i anticipar disponibilitat i demanar aigua a escala de les comunitats.

Per a Codorniu-Raimat el projecte LISA li ha permès validar algunes de les idees de gestió variable que ja havien començat a treballar fa algun temps. La metodologia de gestió desenvolupada en el projecte LISA ha permès un estalvi significatiu en fitosanitaris, i una gestió mes eficient i sostenible de l’aportació d’adobs en vinya. És una reducció d’insums que permet millorar la qualitat del raïm, ja que s’aporta en cada sector la quantitat d’aigua i adob necessari per al seu equilibri. A més, aquest projecte ha ofert solucions sostenibles per la gestió de les cobertes vegetals i la detecció, localització i control de males herbes, en especial aquelles de major nocivitat i persistència.

La Cooperativa Agrícola de Falset-Marcà dins el projecte li ha permès millorar la competitivitat de la producció de la fruita seca i vinya mitjançant un ajustament més precís dels inputs, per tal de reduir costos productius i impacte ambiental.

FEMAC i FCAC hem estat les entitats que hem col·laborat en els diferents àmbits del projecte fent seguiment de les accions, fites i indicadors representant també la part del sector agrari del projecte per tal d’aconseguir els objectius del projecte, principalment per aconseguir una agricultura més sostenible.

Aquest projecte està emmarcat dins la comunitat COTPA acreditada per ACCIÓ dins el programa RIS3CAT. Aquest projecte ha estat cofinançat pel Fons Europeus de Desenvolupament Regional de la Unió Europea en el marc del Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020 (Exp. COMRDI16-1-0031-07). Aquest mes de gener posem fi al projecte.

Per a més informació: https://youtu.be/6h2YwmXBOo0

Notícia de: FCAC

Login

Dies
Hores
Minuts
Segons