Dia de l’Alimentació: Les cooperatives agràries són la clau en la transformació cap a un sistema alimentari sostenible
La Cooperativa Falset Marçà treballa juntament amb 11 cooperatives agràries de tot el territori estatal dins del programa Sustentta, demostrant el potencial d’un sector en creixement dins de la indústria agroalimentària a Espanya, que constitueix gairebé un 9% del PIB.
No et perdis el nostre vídeo explicant la nostra experiència: Cooperativa Falset Marçà amb el Programa SUSTENTTA
El programa posarà en marxa projectes de digitalització, plans de mitigació d’emissions per lluitar contra el canvi climàtic o instal·lacions per a la millora de l’eficiència en els processos de transformació.
“La cooperativa és un estil de vida, no només és fer vi, vermut o oli, és participació. És cultura i sostenibilitat. Tenim molts projectes: per reciclar l’aigua, per crear una comunitat energètica i moltes altres coses que, al final, et fan sentir partícip i orgullós”, expliquen des de la Cooperativa Falset Marçà en la setmana del Dia Mundial de l’Alimentació, celebrat el 16 d’octubre, com a part de les 12 cooperatives seleccionades en el programa Sustentta. El paper de les cooperatives agràries en la transformació cap a un sistema alimentari més sostenible és fonamental, ja que és un sector en creixement dins de la indústria alimentària, que actualment aporta el 8,9% del PIB i l’11,3% de l’ocupació en l’economia espanyola, segons les últimes dades.
En un context on la sostenibilitat i la seguretat alimentària són més crucials que mai, les cooperatives es consoliden com a actors clau en la cerca d’una triple sostenibilitat: social, econòmica i ambiental.
“Cal visibilitzar i donar suport al compromís de les cooperatives agràries amb la sostenibilitat, sense que això impliqui assumir una menor rendibilitat, ja que això impactarà positivament en el territori”, explica Lorena Tudela, part de l’equip tècnic de Sustentta.
Amb la campanya #CooperativismoEs, cooperatives com Falset Marçà busquen visibilitzar la contribució del sector i el seu potencial per adoptar models de producció més sostenibles.
Mostra d’això són les accions que ja s’estan duent a terme dins del marc del programa Sustentta. Destaquen el treball amb grups de persones productores de les cooperatives per a la millora ambiental de les seves pràctiques agràries; el disseny d’Iniciatives de Gestió Comuna destinades a impulsar la recuperació de terres i el relleu generacional a través dels canals curts de comercialització; o la millora en l’aprofitament dels subproductes derivats de l’activitat agrària de les cooperatives.
A més, durant els propers mesos es posaran en marxa més accions pilot per continuar impulsant la transició d’aquestes cooperatives agroalimentàries cap a sistemes alimentaris locals i sostenibles. Entre aquestes accions s’inclouen:
– Accions orientades a la digitalització, amb el desenvolupament d’aplicacions informàtiques per a la millora de la comunicació amb les persones sòcies cooperativistes i eines de gestió de venda conjunta per a productors.
– Accions enfocades a la generació de nous serveis per al territori, com l’impuls d’agrobotigues i la realització d’estudis per a la detecció de necessitats que puguin ser satisfetes per les cooperatives.
– Accions orientades a l’adaptació i mitigació dels efectes del canvi climàtic, com la capacitació en plans de mitigació de les emissions generades per les cooperatives i l’adquisició de vehicles elèctrics per a l’impuls de canals curts de comercialització.
– Accions per fomentar la transformació alimentària, com la creació d’obradors compartits o la instal·lació de millores en l’eficiència dels processos de transformació.
El cooperativisme, un sector en creixement
Segons les últimes dades de l’Observatori Socioeconòmic del Cooperativisme Agroalimentari Espanyol (OSCAE), el sector cooperatiu segueix creixent. Al llarg dels darrers anys, les cooperatives han mostrat una tendència general molt positiva, ja que la facturació des del 2006 s’ha incrementat un +93% i l’ocupació directa un +29%, evidenciant la seva rellevància com a motors econòmics i generadores d’ocupació als entorns rurals on s’estableixen.
“Les cooperatives agroalimentàries són les empreses de les pròpies persones agricultores i ramaderes, que s’uneixen per obtenir una sèrie de beneficis comuns, assolint un poder de negociació i una competitivitat que els seria molt difícil aconseguir de forma individual”, explica Eva Torremocha, de la Fundació Daniel i Nina Carasso. “Considerem que els valors de cooperació, aprenentatge i el bé comú són indispensables per al desenvolupament humà i territorial. Les cooperatives agroalimentàries, com a agents articuladors de la producció d’aliments i ancorades en principis democràtics i de solidaritat, són actors indispensables en la transició cap a un sistema alimentari cada cop més sostenible”, afirma.
El debat públic derivat d’aquest context presenta un marc d’oportunitat per a la definició d’alternatives que permetin avançar en la transformació del model d’alimentació i la sensibilització entorn de models de producció més sostenibles, incloent accions d’adaptació per minimitzar els efectes derivats del canvi climàtic. El gran repte de Sustentta és acostar eines i estratègies que permetin una transició ecològica més justa.