La Cooperativa Falset-Marçà celebra el centenari amb la vista posada als reptes de futur: la innovació, la sostenibilitat i l’estalvi i l’eficiència aplicades al món del vi

150 persones van participar dissabte al sopar popular, presidit pel conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, que va lloar el treball cooperativista “com a element imprescindible de cohesió al territori”

Falset, 8 de juliol de 2019.- La Cooperativa Falset Marçà ha celebrat el primer dels actes populars amb motiu del centenari amb un sopar davant de la façana del celler modernista, obra de l’arquitecte Cèsar Martinell. L’acte va comptar amb la participació d’unes 150 persones, entre socis i representants d’entitats i institucions, i va ser presidit pel conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, que va posar l’accent en el paper fonamental que han tingut les  cooperatives catalanes durant els últims 100 anys “per haver estat elements imprescindibles de cohesió al territori”. En un tuit, Calvet va assenyalar també que “el vi i l’oli d’oliva verge extra DOP Siurana són tresors de la terra que des de fa més de 100 anys s’elaboren amb qualitat a la Cooperativa de Falset Marçà”. El conseller va afegir: “Impregneu d’estima i d’autenticitat allò que feu i el resultat és un gran producte”.Per la seva banda, el president de la cooperativa, Ricard Rull, va posar en valor el treball que s’ha fet en l’últim segle, però especialment va voler destacar els reptes i l’aposta de futur de la Cooperativa, centrats en la sostenibilitat, l’estalvi i l’eficiència energètica i la innovació. A nivell il·lustratiu, Rull va citar el projecte de reutilització d’ampolles rewine, el Winesity de controls de fermentació del vi i altres iniciatives promogudes amb el VITEC d’estalvi i d’eficiència energètica.

La façana modernista estrena il·luminació

Durant el sopar, que va correr a càrrec del Restaurant AJ de Falset, a la plaça del davant del celler, els assistents van poder gaudir per primera vegada de la nova il·luminació de la façana modernista que posa en valor la Catedral del Vi i que és un dels espais patrimonials més importants i visitats del conjunt del Priorat.

A més a més d’aquesta novetat estètica, els assistents -entre els quals hi havia alcaldes i representats de Falset i Marçà, les dues poblacions de la cooperativa, el director del VITEC, el president de la Federació de Cooperatives de Catalunya i la presidenta de la DO Montsant-, el pianista i compositor falsetà Lluís Capdevila va presentar en directe la primera peça de piano del projecte de vi i música que està treballant des de principis d’any i que culminarà a finals de desembre. Durant 5 mesos, haurà viscut i creat una experiència singular on, en paraules seves, “l’energia, l’art, la seducció, l’experimentació, l’alquímia i l’espiritualitat es donen la mà”.

Recordem que Capdevila està creant un nou àlbum al cor del celler cooperatiu, interpretant, improvisant i composant amb un piano de cua. Al voltant seu, hi continuen envellint 2000 ampolles i 4 bótes de vi de raïm syrah. L’anàlisi de les primeres mostres augura un resultat excel·lent segons l’enòloga de la Cooperativa, Marta Ferré: “El vi està molt més afinat, amb uns tanins més dolços i hi reconeixem una major complexitat aromàtica”. El vi seguirà evolucionant les properes setmanes al ritme i compàs del treball de Lluís Capdevila. A mitjan agost, es gravarà el disc que acompanyarà el vi que sortirà al mercat amb una edició molt limitada i que ja est pot reservar a través de la botiga online de la Cooperativa www.etim.cat.

Login