La Cooperativa de Falset Marçà ha estat el banc de proves d’un sistema d’auditoria energètica en temps real orientat al sector vitivinícola que té com a objectiu millorar l’eficiència energètica dels processos productius i la reducció de la petjada de carboni. La iniciativa, impulsada fa un any per les empreses Instatec i Tamic, en col·laboració amb la Fundació Parc Tecnològic del Vi (Vitec), ha permès assolir un estalvi energètic del 30% -xifrat en prop de 6.000 euros- a la cooperativa.
La monitorització permanent del consum ha permès corregir amb rapidesa termes de potència, de distribució del fred o de despesa elèctrica que eren ineficients. El cost del projecte es compensa amb el 50% de l’estalvi assolit. L’eina, que ara es vol estendre a altres cellers, es presentarà als professionals del sector el 29 d’abril a les 11 del matí a la sala de bótes del Celler Cooperatiu de Falset, en el marc de la Fira del Vi de Falset.