Josep Maria Cots s’acomiada com a president de la cooperativa

Una breu reflexió sobre el passat, el present i el futur de la nostra empresa

Hi ha frases que avui en dia s’estan sentit força i que es poden interpretar de moltes maneres,  un pas al costatendarrereendavant

A la Cooperativa n’hem fet algunes d’aquestes coses. Cada mot té una interpretació diferent. ENDARRERA: rectificar, canvi d’estratègia… ENDAVANT: avançar, noves propostes, objectius a aconseguir i portar-ho a terme.

I en el meu cas jo diria que ara mateix l’he fet “AL COSTAT”, seguir sent soci i col·laborant en les propostes de la cooperativa, però deixar pas perquè d’altres persones portin el testimoni per dur a terme els objectius de l’entitat.

Han estat uns quants anys (la quantitat no importa gaire) d’involucració en aquesta casa i el temps, obliga. He compartit la tasca amb molta gent, com ho han fet els que m’han precedit i crec que els meus successors seguiran fent aquestes funcions. El President amb la Junta i els col·laboradors han fet de continuadors de l’esperit cooperatiu amb noves propostes. El relleu en la Presidència l’ha agafat en Ricard Rull, bon coneixedor del funcionament de la Cooperativa i és el moment de desitjar-li bona feina i força encerts.

En tot aquest temps, he aprés i compartit força els valors socials que sovint oblidem d’una empresa en règim cooperatiu, i que avui són força menystinguts en molts àmbits de la societat i en determinades administracions. Malauradament ho hem pogut comprovar directament i de vegades ho ha manifestat algun soci. I és que, en un sector amb una competència tan agressiva de preus, sempre hi trobarem paranys.

És cert que el cost de la posada al dia de la cooperativa ha estat força elevat, i això ha repercutit en els “beneficis” del soci. I més si tenim en compte la situació econòmica general que estem patint així com la de l’agressivitat del sector (compravenda). Una situació que, a la meva manera de veure,  ja hem començat a donar-li el tomb. Encara que alguns ho dubtin, el principal objectiu de la casa, és el SOCI.

I no oblidem que una Cooperativa és un empresa en mans de “persones” com qualsevol organització pública o privada, d’exemples en tenim “moltíssims” (positius i negatius), però el fet de ser Cooperativa ha estat  considerat i criticat d’una forma més negativa que qualsevol altre tipus d’empresa. Però el meu equip sempre ha cregut i jo seguiré creient en els seus valors socials i de territori. També hem de pensar que la cooperativa és una gran eina que tenim a les mans, i que per això ha de funcionar bé, és a dir, per donar resultats, si s’afluixa un cargol, prémer-lo, si falla un cable o un sensor, substituir-lo… i qui la dirigeix, s’ha d’esforçar per conduir-la bé. En aquest moment els productes derivats dels fruits dels socis, essencialment els nostres vins, són ja reconeguts en molts llocs del nostre món. Això és una mostra ben clara que el camí que estem fent és l’encertat.

A la Cooperativa, tot i que malauradament s’ha hagut de fer algún que altre pas endarrera, que vol dir “rectificar” o cambiar d’estratègia, els passos que hem donat i que es seguiran donant, sense cap dubte són ENDAVANT.

I que per molts anys puguem tenir aquesta gran eina que es la Cooperativa. Les coses, sovint es valoren només quan es perden.

Josep Ma. Cots Montlleó – Expresident i Soci de la Cooperativa

Login