La Gamma Castell de Falset | etim.cat
 • Entre glops d’història i llegenda

  Castell de Falset és la renovada i més recent gamma de vins i oli de la Cooperativa Falset Marçà. Es modernitza amb la voluntat d’enaltir la singularitat d’una de les marques més emblemàtiques del celler i diferenciar-la de la gamma Ètim. 

  Ho fa vestint-se d’època i ampliant les referències a quatre vins i un oli d’oliva, tots ells amb una marcada personalitat i amb les llegendes que envolten el Castell de Falset com a nexe d’unió. 

  La història rememora el passat èpic de la serra de Montsant i es remunta a l’època de Pere el Cerimoniós, quan un drac, “lo Fardatxo”, atemoria els pagesos que vivien als dominis del Castell de Falset. 

  Coneix i reviu la llegenda, i deixa’t captivar per La Dama de Blanc, Lo Foc del Castell, Lo Senyor del Castell, Lo Dolç Joglar i L’Or del Castell.

 • Una nova manera de concebre vins i oli

  Els vins i l’oli de la gamma Castell de Falset s’inspiren en els personatges de la llegenda: La Dama de Blanc, Lo Foc del Castell, Lo Senyor del Castell, Lo Dolç Joglar i L’Or del Castell.  A partir de la personalitat de cada un d’ells, la Cooperativa Falset Marçà ha cercat  les vinyes i varietats, i emprat els processos de vinificació i criança que permeten obtenir uns vins i un oli d’oliva verge extra que miren de definir la història i la personalitat de cadascun dels protagonistes de llegenda. 

  Aquesta manera de concebre els vins fa un gir per anar més enllà en relació al  que és convencional. No es tracta només d’interpretar l’autenticitat de les vinyes, les oliveres i el terrer –com ja es fa amb la gamma Ètim–, sinó també de recórrer el camí a la inversa. A partir del caràcter i la personalitat que han de compartir amb el personatge llegendari, la Cooperativa Falset Marçà s’ha marcat el repte de desconstruir uns vins i un oli imaginaris i fer-los realitat, tot connectant-los amb un origen i pautant unes elaboracions específiques: aquella garnatxa blanca que ens parlarà de la feminitat de La Dama de Blanc, aquelles vinyes que atorgaran l’ímpetu a Lo Foc del Castell, la vinificació i criança que respectarà la franquesa i la complexitat de Lo Senyor, aquella vinya petita de carinyena que permetrà que Lo Joglar ens sedueixi amb paraules dolces, les oliveres centenàries que ens donaran un oli oli d’oliva vpreuat com L’Or...

la dama de blanc

“El cos daurat de La Dama de Blanc il·lumina la fosca de la nit al Castell. Sedueix amb posat elegant i pas vellutat mentre impregna la brisa amb delicats perfums de fruites i flors. Gentil i dolça, madura i complexa, és plena de vida i s’hi lliura intensament”

La Dama de Blanc és un vi molt femení, d’aromes fresques, florals i fruitades, aromes que atorga la garnatxa blanca. Alhora, mostra també notes especiades i l’estructura i l’equilibri propis d’un curós pas per bóta.

Lo Foc del Castell

“Jeu amagat entre les vinyes velles de Montsant i, en sentir el neguit de la fam, s’alça veloç i intens. Vermell és l’alè de foc que escup i penetrants les notes de bosc, herbes aromàtiques, fruita i minerals que escampa al seu pas. Malgrat la seva aparença feréstega, el seu vol és gràcil i equilibrat

 

Lo Senyor del Castell és un vi fidel a les terres de Montsant, tant pel que fa a intensitat com complexitat. Fruites vermelles i confitades, mineralitat, balsàmics i torrats ens desperten els sentits. Molt ric en la qualitat dels seus tanins, és equilibrat i persistent. Un vi amb cos però a la vegada molt amable. Lo Senyor del Castell demana atenció i reflexió a qui el tasta.

Lo dolç Joglar

Original i entremaliat, Lo Dolç Joglar sedueix amb paraules dolces que aviven els cors més ensopits. És benvingut a qualsevol àpat, atés que la seva melodia harmonitza amb tots els paladars. Entona notes confitades amb acords balsàmics, de sotabosc i especiats, i tanca la tornada amb fruits secs i notes minerals. Com el cant de Lo Dolç Joglar no n’hi ha cap altre. Escolteu-lo i deixeu-vos portar”

2018. Premi  CDO al millor oli d’oliva verge extra afruitat verd dolç.

2019. Premi CDO al millor oli d’oliva verge extra afruitat verd dolç.

2020. Premi CDO Al millor oli d’oliva Verge Extra.

2020. AVPA Paris Gourmet.

2020. Gold Medal Awards 2020 Olive Japan

El Castell de Falset representa la història, el clima, el paisatge i la gent de la comarca. Les vinyes velles que van donar fruit als nostres pares i avis, conreades en sòls de pissarra, descobreixen la millor expressió del Montsant a una tercera generació. Relliga present, passat i futur, l'esforç cooperatiu en simbiosi amb el paisatge i les imprescindibles vinyes velles.