Compromesos amb el territori i les persones | etim.cat

Compromesos amb el territori i les persones

 • WINESITY: I+D en processos d'elaboració
  Monitorització en temps real de la fermentació del raïm.

  El passat mes de juny van concedir a la Cooperativa Falset Marçà i S.C. Afalma, SCCL un Ajut a la Cooperació per a la Innovació, cofinançada pel fons FEADER i el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, per a la realització del projecte innovador WINESITY. La Cooperativa és líder del grup operatiu, que treballarà per assolir l’objectiu de dissenyar un densímetre automàtic per a controlar en continu l’evolució de la fermentació als dipòsits de vi destinats a aquesta finalitat als cellers. Durant els dos anys de projecte és construiràn diversos prototips de l'aparell WINESITY que s’instal·laran a dipòsits de la Cooperativa per comprovar i ajustar el seu funcionament.

  El fet de poder controlar de forma continua i immediata la densitat als dipòsits, alliberaria temps dels tècnics durant la verema. I monitoritzar les corbes de fermentació permetria detectar amb antelació alentiments o acceleracions del procés, ampliant el temps de reacció, i evitant el risc de grans danys a la qualitat del vi. Efectivament, la detecció a temps d'una aturada o fallada en el procés de fermentació pot facilitar una rectificació ràpida i amb èxit, per tal de preveure un problema irreversible i optimitzar les característiques i propietats finals del producte.

  Participen en aquest grup operatiu la Cooperativa Falset Marçà i S.C. Afalma, SCCL com a líder, Innovació i Recerca Industrial i Sostenible, S.L. (IRIS) com a centre tecnològic que proposa i desenvolupa l’aparell, la Fundació Parc Tecnològic del Vi (VITEC) que confirmarà el correcte funcionament del WINESITY i ajudarà al seu desenvolupament, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya que aporta la seva experiència al sector i en farà difusió, i la consultora ambiental ARLALORA que fa tasques de coordinació.

  Ajut a la Cooperació per a la Innovació,

  Operació 16.01.01 del PDR de Catalunya 2014-2020

 • LIFE Priorat+Montsant
  Recerca de l'eficiència en l’ús dels recursos naturals per la millora de la sostenibilitat vitivinícola a la comarca.

  - Contribuir a augmentar la conscienciació dels consumidors sobre la petjada mediambiental de vi.

  - Proporcionar les eines adequades als viticultors i enòlegs per a l'aplicació de nous models de negoci cap a una producció de vi i el consum sostenibles.

  - Demostrar els beneficis de combinar la conservació del paisatge i la reducció de l'impacte de la petjada mediambiental global de vi per fomentar el turisme sostenible.

 • Estalvi energètic a les instal·lacions de la Cooperativa
  Monitorització en temps real del consum energètic al celler

  Pioners en la implantacio d'un sistema d’auditoria energètica en temps real orientat al sector vitivinícola que té com a objectiu millorar l’eficiència energètica dels processos productius i la reducció de la petjada de carboni. La iniciativa, impulsada fa un any per les empreses Instatec i Tamic, en col·laboració amb la Fundació Parc Tecnològic del Vi (Vitec), ha permès assolir un estalvi energètic del 30% -xifrat en prop de 6.000 euros- a la cooperativa.

  La monitorització permanent del consum ha permès corregir amb rapidesa termes de potència, de distribució del fred o de despesa elèctrica que eren ineficients. El cost del projecte es compensa amb el 50% de l’estalvi assolit. 

 • Logo reWINE
  Partners del LIFE RE-WINE
  Amb aquest projecte d'economia circular volem fomentar la reutilització d’ampolles de vidre del sector vitivinícola a Catalunya. El projecte estudia la viabilitat d’un sistema sostenible de recollida, neteja i reutilització d’ampolles de vidre de vi.
 • Foment de l'ocupació juvenil
  Garantir l'accés dels joves al mercat laboral en el propi territori afavoreix el relleu generacional i el futur de la comarca.
 • El nou format d'Imus

  L’alzina surera catalana, concentrada principalment a la zona nord del nostre país produeix un suro d’una qualitat excepcional.

  Els alzinars surers catalans, com tants altres sectors del camp, van ser abandonats durant molts anys. Això va provocar que la industria surera catalana quedés reduïda a la mínima expressió durant força anys.

  Actualment hi ha alguns productors que estan recuperant la producció de suro a la zona nord de Catalunya

  A la Cooperativa Falset-Marçà, tenim la certesa que la recerca de proveïdors propers és cada vegada més important. La proximitat aporta riquesa al propi territori i és més sostenible ecològicament. La petjada del carboni és menor ja que la distància que ha de recórrer aquest suro és bastant més curta si va de l’Empordà a Falset que no pas si ve d’Extremadura, per exemple.

  És per aquest motiu que des de la Cooperativa estem fermament decidits a utilitzar el suro català, fins i tot en els vins joves com aquest i, progressivament,el volem anar incorporant a la resta dels nostres vins.

  Actualment, no totes les ampolles de la nostra cooperativa porten suro català però, si finalment decideixes comprar aquesta ampolla de vi, estaràs contribuint a que això sigui possible molt aviat, ja que les empreses sureres catalanes podran dedicar més esforços a treballar amb el propi producte.

  Com pots saber si l’ampolla que has triat està tapada amb suro català? T’ho posem fàcil: totes les ampolles que portin aquest identificador estan tapades amb suro català.

  L’empresa que ens proveeix aquests taps és CostaQuer. En el següent enllaç pots accedir a la seva pàgina on explica tota la traçabilitat del suro d’aquesta ampolla.

  Per caminar vers un món més sostenible cal fer el primer pas. Nosaltres ja l’hem fet? Ens acompanyes?

 • Política de qualitat

  Es així de simple:

  fer les coses bé, segueix sent la nostra principal raó de ser

   

  Malgrat el pas dels anys, l’objectiu bàsic de la cooperativa és el mateix des de fa un segle: “esmerar la elaboración y mejora de productos del cultivo”, segons deien els primers estatuts, ja encaminats a la millora continua i a la satisfacció dels consumidors, tenint en compte les normatives i legislacions vigents.

  A la nostra Cooperativa formem un equip humà compromès amb la satisfacció i el servei al client, basat en la qualitat, la innovació tecnològica i la internacionalització de les nostres activitats.

  Fa mes de cent anys (1912) que Marçà va veure néixer el seu primer sindicat, mentre que a Falset, l’origen de la Cooperativa cal situar-lo cinc anys mes tard.

   

  Des d’aleshores que mirem de fer bé les coses. És per això que el 1919, els nostres avantpassats van inaugurar un celler a Falset, una de les anomenades “catedrals del vi”, obra del cèlebre arquitecte Cèsar Martinell, deixeble d’Antoni Gaudí.

   

  Per poder assolir la missió, visió i valors fonamentals, la Cooperativa vol assumir els següents compromisos per desenvolupar la seva política de qualitat:

   

  Amb nosaltres, com a socis i sòcies de l’entitat:

  • Democràtics
  • Corresponsables
  • Crítics i autocrítics amb la nostra gestió i actituds personals 
  • Afavoridors de processos de participació 
  • Transparents en la informació

   

  Amb las persones usuàries dels serveis que oferim:

  • Tracte respectuós
  • Compromís amb les persones
  • Satisfacció de les seves expectatives
  • Millora contínua dels processos de servei
  • Informació clara, comprensible, veraç, completa i detallada 
  • Garantia de confidencialitat 

  Amb les persones que treballen a l’entitat:

  • Oberts a promoure un clima laboral afectiu, assertiu i de suport mutu.
  • Satisfacció per la tasca
  • Cercar la millora de les condicions laborals 
  • Aplicar un pla de prevenció de riscos laborals i vigilància de la salut.
  • Vetllar perquè el comportament dels treballadors, en el desenvolupament de les seves funcions sigui responsable amb la tasca, implicat amb els usuaris i usuàries, identificat amb els valors de l’entitat, compromès amb el treball en equip i obert a la millora contínua.

   

  Amb col·laboradors/es externs:

  • Signar acords de col·laboració amb centres, professionals i altres entitats per millorar els processos de coordinació i l’optimització dels recursos.
  • Fer aliances amb entitats similars per prestar millors serveis.

   

  Amb els proveïdors/es

  • Eficàcia i rendibilitat 
  • Fidelitat 
  • Transparència i honestedat 

   

  Amb l’entorn:

  • Detectar noves necessitats
  • Participar en iniciatives institucionals o d’altres entitats, orientades a la solidaritat social i a la construcció d’un món millor, promovent millores en el territori.
  • Col·laborar amb entitats i col·lectius, potenciant el treball en xarxa i la capacitat d’aglutinar interessos i eficàcia en la gestió d’objectius.

   

  En conseqüència, no dubtem que les nostres vinyes són un patrimoni agrícola molt valuós que cal tractar acuradament. Perquè són part de la nostra història, perquè són el nostre paisatge i, lògicament, perquè ens donen bons fruits.

   

   

   

  Falset, a 22 de novembre de 2019                                         Gerent/CEO

   

 • Projecte LISA

  La Cooperativa de Falset-Marçà compromesa amb la sostenibilitat i l'agricultura ecològica participa del programa LISA (Low Input Sustainable Agriculture). Un projecte R+D+I centrat en la creació d' un consorci per l'aplicació de tecnologies de precisió i teledetecció amb objectiu  de gestionar de manera eficient els inputs dels cultius i aconseguir una agricultura més sostenible.